Domů     Zajímavosti
Více než 100 milionů stránek!
21.stoleti 19.1.2007

Internet se přehoupl přes magické číslo, proto nebude od věci podívat se, co nového a zajímavého se na něm v poslední době objevilo. Kromě mnoha užitečných programů, jakým například může být český Google Toolbar to může být i spam z dalekého Pacifiku.Internet se přehoupl přes magické číslo, proto nebude od věci podívat se, co nového a zajímavého se na něm v poslední době objevilo. Kromě mnoha užitečných programů, jakým například může být český Google Toolbar to může být i spam z dalekého Pacifiku.

Spam z kokosových ostrovů
Rozesílatelé spamu, tedy nevyžádané pošty, nyní používají nový trik, kterým chtějí oblafnout antispamové filtry. Místo doposud používaných domén prvního řádu (com., info., net.) posílají nevyžádanou poštu z domén, které jsou přiděleny zejména malým ostrovním státečkům v Tichomoří. Podle antivirové společnosti McAfee se jedná především o ostrovy Tonga, Samoa, Tokelau nebo Kokosové ostrovy. Filtry, které jinak šíření spamu zabraňují, nechají poštu odeslanou z adresy s touto doménou projít.
Spam je k zoufalství mnoha lidí stále drzejší. Podle odhadů dnes tvoří až 80 procent veškeré elektronické pošty. Obvykle nabízí padělky některých žádaných produktů (například hodinky nebo sexuální stimulanty) nebo podvodně láká od svých příjemců finanční prostředky.

Konec internetového sázení?
Sázení skrze internet se stává mezi počítačovými uživateli stále populárnější. Jen v Evropě pravidelně tímto způsobem sází zhruba deset milionů lidí. Při takovém objemu sázek je tedy jasné, že se v tomto odvětví točí nemalé peníze. V mnoha zemích jsou však běžné sázkové kanceláře vlastněny státem a kvůli internetovým bookmakerům tak přicházejí o značnou část zisků.
Nejinak je tomu u našich sousedů v Německu. Němci se proto nyní rozhodují k radikálnímu kroku. Chtějí internetové sázení jednoduše zakázat! Internetoví operátoři by podle připravovaného zákona měli webové stránky, které nabízejí sázení, odfiltrovat. Na toto opatření doplatí zejména rakouská kancelář bwin.com, která je na německém trhu v internetovém sázení jedničkou.

Google Toolbar v české verzi
Lišta Google Toolbar 4 pro Internet Explorer je od listopadu dostupná i v češtině. Nová verze Google Toolbar umožňuje vlastní nastavení prohledávání internetu podle osobních preferencí. Pomocí Google Toolbar lze vyhledávat prostřednictvím Google z jakékoli webové stránky, aniž by bylo nutné navštívit domovskou stránku Google. Google Toolbar nabízí vytváření záložek, jednodušší vyhledávání i nové možnosti sdílení souborů. Praktická je funkce zvýraznění hledaných slov na aktuální stránce.
Součástí Google Toolbar je i blokování vyskakujících oken, která obtěžují uživatele při práci s internetem. Lišta nyní nabízí také rozšířené možnosti vyhledávání, včetně nápovědy při zadávání dotazů. Uživatelé si mohou jednoduše vyměňovat obsah webových stránek po emailu, stačí označit určitou část webové stránky, kterou chtějí někomu poslat, a kliknout na tlačítko „Odeslat“. 
Google Toolbar 4 pro Internet Explorer je volně a zdarma k dispozici ve více než čtyřiceti jazykových mutacích. Tato malá aplikace vyžaduje pouze Windows 2000/XP a Internet Explorer v. 6.0 a vyšší (včetně IE7). Google Toolbar 4 lze stáhnout na adrese http://toolbar.google.com

Více než 100 miliónů webových stránek
Možná se jednou době ve které žijeme bude říkat „věk internetu“. Celosvětová síť se neustále rozrůstá a nezdá se, že by tempo jejího rozvoje zpomalovalo. Ba právě naopak. Počet veškerých stránek přesáhl již 100 milionů. Přitom ještě před dvěma roky byl tento počet poloviční. Zásluhu na tomto rozvoji má především blogování, neboli psaní internetových deníků. V současnosti přibude každý měsíc okolo pěti milionů nových webových stránek.

1995   19 000 stránek
1997   1 000 000 stránek
začátek 2000  10 000 000 stránek
konec 2000  20 000 000 stránek
2003 40 000 000 stránek
2004 50 000 000 stránek
2005 100 000 000 stránek

Úspěšné 21. STOLETÍ na internetu
To, že náš časopis má i internetové vydání, naši čtenáři jistě vědí. Internetovou stránku www.21stoleti.cz navštíví za den průměrně přes 3000 návštěvníků a v kategorii věda a technika se podle www.toplist.cz stabilně drží v první desítce. Na portálu www.pcsvet.cz byla internetová verze 21. století podrobena recenzi, která pro nás vyzněla velice dobře. „21. STOLETÍ je relativně nový titul, čemuž vlastně odpovídá i jeho název. I přesto vychází ve slušném nákladu 75 000 výtisků každý měsíc,“ uvádí se v recenzi.
Její autor Jan Horák poté konstatuje: „Obsah stránek se sice může na první pohled zdát daleko menší, to vše ovšem zastiňuje fakt, že je zde umístěn plnohodnotný archiv všech dosud vydaných čísel, ve formátu PDF. Návštěvník si nemůže celý soubor s kompletním číslem stáhnout, ale může v něm stránku po stránce listovat a vybraný článek si poté zvětšit a přečíst.“
Recenze má lehké výhrady ke grafice stránek, ale jinak podle autora stojí stránky za pozornost „A co jiného ještě najdeme na stránkách? Tak určitě to bude anketa, kde se vás autoři mohou ptát, zda například někteří z vašich příbuzných trpí některým z alergických projevů… Nalezneme zde i informace o připravovaném čísle nebo se můžeme zapojit do diskuse k nějakému článku. Stránky obsahují velmi zajímavý seznam mnoha internetových slovníků a to jak cizojazyčných, tak s odbornými výrazy. Další odkazy jsou na různé instituce, především na české akademie věd (…) Zajímají vás například detaily o nejvyšší stavbě Evropy, mrakodrapu Federace s 82 podlažími? Kde asi může stát? Zkuste navštívit 21. Století, to vám dá odpověď i na spoustu dalších otázek.“ I celkové hodnocení autora recenze je pro 21. STOLETÍ příznivé – osm bodů z deseti možných.

Nejsme příbuzní s Donaldem Trumpem?
Mít v příbuzenstvu dolarového multimilionáře může být pro někoho celkem příjemné. Na stránkách www.ancestry.co.uk lze za určitý poplatek zjistit, zda někdo z nás nemá náhodou společné předky třeba s Donaldem Trumpem.
Na těchto stránkách jsou totiž umístěny seznamy cestujících na britských lodích, kteří v letech 1820 až 1960 zkusili hledat štěstí na druhé straně Atlantiku. Mezi nimi byla například i matka Donalda Trumpa či předci jiných amerických obchodníků, ale i herců nebo zpěváků.
Není bez zajímavosti, že na tomto webu lze najít i řadu příkladů, kdy se dva lidé seznámili teprve během plavby, ještě na lodi uzavřeli sňatek a do USA už přicestovali jako manželé.

Související články
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro dospělé není život černo-bílý, žijeme v mnoha barvách. Pro dítě se však dělí na dvě poloviny – ženskou a mužskou. Od chvíle, kdy dítě začne vnímat, je pro něj otec zástupcem/modelem jedné poloviny lidstva. A pokud muž chce být skutečným mužem/otcem, musí být i „dobrým tátou“… Role otce před 100 lety byla někde úplně […]
Larvy potemníka moučného, kterému se přezdívá moučný červ, patří mezi potravinové a skladištní škůdce. V domácnostech se s nimi naštěstí, na rozdíl od potravinových molů, setká málokdo. Larvy totiž potřebují velké zásoby potravin, protože se vyvíjejí dlouho. Podle českých vědců by se však v budoucnosti mohly právě ony stát základem našeho jídelníčku. Vzhledem k rostoucí […]
Byla to senzace, když v roce 2003 na indonéském ostrově Flores našli vědci kosterní pozůstatky asi metr vysokého humanoida. Právě kvůli výšce se mu začalo přezdívat hobit. Kdo byli tito lidé ale zač? Trpěli záhadnou nemocí, v jejímž důsledku se zmenšili, jak si experti myslí? Oficiálně jde o člověka floreského (Homo floresiensis), mnohem více se však uchytilo […]
Tuto otázku si položili vědci z Friedrich Alexander Universität v Německu a hledali na ni odpověď. Zkoumání podrobili chemikálie obsažené v tělesném pachu, jejichž koncentrace se liší u kojenců a dospívajících. Malé děti voní rodičům příjemně, jako květiny, zato při zachycení tělesného pachu puberťáků, kteří nepoužili deodorant, sebou nejeden rodič trhne a nakrčí nos. V […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz