Domů     Technika
TECHNICKÉ HITY
21.stoleti 21.10.2006

Kdo by nechtěl špičkové audio?

Skryté ozvučení interiérů
Reproduktory RP 81×111 a RP 122

Osvědčenou klasikou bylo donedávna „postavit si“ svůj hifi systém, ať už pro domácí kino nebo pro poslech hudby, z reprosoustav, které sice hrály, ale také někdy překážely. Dexon uvedl na trh vestavné reproduktory RP 81×111 (hranatý) a RP 122 (kulatý), které jsou určeny pro přímé zabudování do stěn, příček či stropů.
Kvalitou reprodukce se reproduktory v pohodě vyrovnají Hifi. Jsou zkonstruovány ze dvou koaxiálně umístěných reproduktorů: středobasového, který používá vysoce kvalitní kevlarovou membránu, a  směrovatelného kalotového výškového. To vše „řídí“ dvoupásmová výhybka, kterou můžeme nastavovat, stejně jako hlasitost výškového reproduktoru.
+ Montáž do stropu či stěny je velice snadná pomocí samozatahovacích klapek
– Nevhodné do panelových stěn

Cena RP 122: 1250 Kč, RP 81×111: 1390 Kč

Stereofonní sestava v novém designu
Denon DCD-700AE

CD přehrávač Denon DCD-700AE dokáže přehrávat kromě klasických CD i jejich vypálené duplikáty ve formátech CD-DA, WMA i MP3. O špičkový zvuk se stará AL24 Processing a 24 bit/ 192 kHz D/A převodník Burr Brown PCM1791. Pro nekompromisní reprodukci lze zvolit mód Pure Direct. Rychlost přehrávání lze měnit v rozsahu + – 12%.
K dispozici je sluchátkový výstup s regulací a samozřejmě analogový linkový (cinch) i digitální optický výstup. Integrovaný zesilovač PMA-700AE má výkon 2x 100W (4 ohm). HC Single Push-Pull obvod dává zesilovači schopnost precizně reprodukovat dynamické pasáže i jemné detaily. Frekvenční rozsah rozšířený ke 100 kHz dovoluje nezkreslenou reprodukci nových formátů, např. SACD.
Funkce „Microprocessor Stop Mode“ automaticky vypíná činnost ovládacího mikroprocesoru během přehrávání, aby se zabránilo případným interferencím, a korekce se dají vypnout přepínačem Pure Direct.
+ K dispozici je pět linkových a jeden Phono MM vstup, stejně jako dva linkové a jeden Pre-Out výstup.
+ Oba přístroje jsou dostupné nejen v klasické černé barvě, ale také v luxusní Premium Silver provedení
– přehrávač nepodporuje SACD 
Cena DCD-700AE: 10 490 Kč
Cena PMA-700AE: 10 990 Kč

Jak omezit počet elektronických přístrojů?
Xoro  přehraje všechno

Patříte-li mezi ty, kteří se snaží omezit počet elektronických přístrojů v domácnosti na minimum a přesto chtějí využívat všechny jejich vlastnosti, pak právě pro vás je určena novinka Xoro. Pyšní se velmi přehledným elegantním designem předního panelu a díky nízké hmotnosti (3,5 kg) a výšce necelých 4 cm se dá umístit téměř kamkoli. Ačkoli bude na očích, nebude překážet.
Je to vlastně kombinovaný DVD přehrávač s tunerem pozemního digitálního vysílání DVB-T, takže vám půjde TV i rádio. Je osazen dvěma konektory SCART a díky VGA výstupu jej lze spojit s počítačovým monitorem.
+ velké množství výstupů
– nepodporuje DivX
Cena: 2 642 Kč

Dokonalé řešení
Integrovaný zesilovač Classé

Opravdu úžasným produktem ze stáje Classé je integrovaný zesilovač s perfektním designem a dokonalým zvukem. Classé CAP-2100 v sobě kloubí předzesilovač a koncový zesilovač, přičemž nabízí výkon 2 x 200 W (4Ohm).
Zesilovač je na čelním panelu vybaven přehledným dotykovým displejem, který spolu s dálkovým ovladačem zaručuje jednoduché ovládání. Pro náročnější posluchače a milovníky analogu umožňuje konstrukce přístroje dokoupení vestavného Phono předzesilovače.
+ K dispozici jsou 4x linkový vstup RCA, 1x vstup XLR, nesymetrický (RCA) i symetrický (XLR) Pre-Out výstup
– budete muset sáhnout hlouběji do kapsy
Cena: 190 000 Kč

Hudba ze zásuvky
Marantz pro moderní domácnost

Marantz Wave je řešení zvukového systému Plug-and-Play, které nabízí možnost rozvést zvuk po celém domě bez zbytečného pokládání a zavádění nového vedené do zdí. Jednoduše totiž zapojíme přístroj do sítě a posloucháme hudbu kdekoli jen chceme. Princip je jednoduchý. Klient ZC4001 přijímá signál po 230V elektrické síti, přičemž je vysílán ze zapojeného AV přijímače TR6001 PLC. Zdroj si vybereme v místnosti, kde je „klient“ umístěn a ten jej přes svůj kvalitní zesilovač a reproduktory přehraje. Navíc ZC4001 umí ovládat i další příslušenství, které je k hlavnímu AV přijímači připojeno.
+ přístroj je snadno ovladatelný a přenosný
– lze zapojit pouze 6 klientů, přičemž může být pouze jeden zdroj signálu
Cena TR6001 PLC s klientem ZC4001: 32 990 Kč
Cena dalšího klienta ZC 4001: 8 990 Kč

Digitalní hudební systém pro přenos hudby
Sonos pro každého

Se systémem Sonos je možné poslouchat bezdrátově hudbu kdekoli v domě. Jeden z přístrojů je nutné síťovým kabelem spojit s počítačem, který poslouží jako zdroj dat. Další přístroje už jsou schopny dorozumívat se bezdrátově na WiFi protokolu. Každý ze ZonePlayerů 100 obsahuje čtyřportový switch, který je možno plnohodnotně využít, ZP80 pak obsahuje switch dvouportový.
Hlavni rozdíl mezi přístroji je v 50W zesilovači, kterým menší z těchto přístrojů není vybaven, za to má navíc optický a koaxiální digitální výstup pro lepší kvalitu přenášeného zvuku. Toho se využívá při připojení jakéhokoli audio signálu k ZonePlayerům, k čemuž jsou vybaveny analogovým vstupem. Je tudíž možné poslouchat gramofonovou desku z obývacího pokoje ve kterékoli jiné místnosti. Není problém přehrávat v každé zóně jinou , nebo naopak stejnou, skladbu, protože všechny zóny jsou absolutně nezávislé.
Celý systém se ovládá z bezdrátového grafického ovladače, vybaveného velkým barevným LCD displayem a příjemným ovládacím kolečkem.
+ Instalace a manipulace je velmi snadná, navíc je celý systém navržen v moderním desginu
– menu není v českém jazyce
Cena ZonePlayer 100: 17 490 Kč
Cena ZonePlayer 80: 11 990 Kč
Cena ovladače – Controller: 14 490 Kč

Domácí kinosál ožije raz dva
AV reciever Onkyo TX-SR674E
 
Nepostradatelnou součástí pořádného domácího kina je určitě AV přijímač. V tomto případě zvolí každý nejspíš 7.1kanálový model Onkyo TX-SR674E, který  poskytne vše co si jen můžeme přát. Tento AV reciever potěší výkonem 150W na kanál při impendanci 6 Ohmů, takže domácí kinosál ožije raz dva.
Velmi zajímavá je i možnost převodu videosignálů z analogových na digitální (HDMI), takže receiver s kompatibilní obrazovkou můžeme mít propojen pouze jedním kabelem a odpadá tak nutnost přepínat vstupy na obrazovce podle typu
signálu. Další dnes již téměř běžnou součástí přístroje je i kalibrační mikrofon, který zjednoduší instalaci.
+          AV receiver s konverzí na HDMI, v této cenové kategorii žádný
konkurent nevyrábí
–           oproti předchůdci má jednodušší dálkový ovladač
Cena: 20 990 Kč

Vrchol hudební reprodukce
EVO II

Britská společnost Wharfedale, zabývající se vývojem v oblasti reprodukce zvuku, využívá při tvorbě svých produktů nové technologie a materiály. EVO II je nástupcem celosvětově uznávané řady EVO. Ačkoli série je velmi podobná, každá součástka byla inovována a vylepšena k vytvoření série, která může být považována za vrchol (state-of-the-art) v každém ohledu.
Repro měniče pro basovou a středovou sekci jsou vyrobeny s kevlaru. Nový výškový měnič s hliníkovou cívkou dosahuje širšího pásma a je připraven pro reprodukci i nejnovějších formátů s vysokým rozlišením.
+ reprosoustavy jsou vyráběny v 10 odstínech z pravých dýh
–     Lidmaňský doplní
Cena za pár: 14 500 Kč

Domácí kino bez kabelů
Canton CD 3500 Set

Technologii wirreless si oblíbili němečtí vývojáři společnosti Canton. Pro milovníky filmů totiž připravili sestavu bezdrátových krasavců,  – 4 sloupových, centru a aktivního subwooferu. Sloupové modely mají velmi úzké hliníkové tělo a jsou osazeny čtveřicí středobasových reproduktorů. Celé kouzlo radiového bezdrátového přenosu je v integrovaném zesilovači s výkonem 300 W, který je navíc obohacen již zmiňovanou radiovou technologií wireless. Ta zaručuje kvalitní přenos do vzdálenosti 100 metrů. Jinak je samozřejmě tento aktivní systém potřeba zapojit do klasické 220V sítě.
+ ideální řešení do místností, kde nejde rozvádět kabeláž
– hi-tech design se nemusí hodit do každého interiéru
Cena: 25 930 Kč

Audio pro náročné
AV receiveru AZUR 640R

Po velkém úspěchu řady AZUR uvede britská společnost Cambridge Audio na trh zbrusu nový model AV receiveru AZUR 640R.Tento referenční sedmikanálový přístroj respektuje veškeré trendy v přenosu digitálního zvuku a obrazu. Disponuje úctyhodným výkonem 7x120W (8 Ohmů), umožňuje propojení HDMI a má zcela oddělenou analogovou stereofonní část včetně předzesilovače.
Jde o průlom v oblasti AV receiverů, kterým byla kvalita stereofonní reprodukce často vytýkána. Tímto modelem potvrzuje Cambridge Audio svou expanzi v kategorii špičkových zařízení.
+ moderní receiver s HDMI propojením a s možností zapojit do mutliroom sestav
+ díky separátní analogové části vynikající zvuk i ve stereu
– větší hmotnost (16 Kg) a rozměry
Cena: 31 990 Kč

Plazma s jiným úhlem pohledu
Philips 42PF5331

Dobrý obraz vašeho domácího kina zaručí Philips s modelem 42PF5331. Ten disponuje 42“ diagonálou (107 cm) a nabízí obraz v rozlišení 1024 x 768 (počítačové) a 1080i (video) což je vhodné pro HD video. S pozorovacím úhlem 160o bude obraz kvalitní i při sledování z nepřirozených horizontálních či vertikálních pohledů.
Přístroj je osazen anologovým tunerem a díky technologii Digital Crystal Clear nabízí jedinečnou ostrost a přirozené detaily. Zvuk v tomto případě zajišťují 2 x 15W reproduktory podporující Virtual Dolby.
+ televizor je dodáván včetně stojanu
– není vybaven digitálním tunerem
Cena: 42 412 Kč

Co na světě nikdo jiný neumí?
Martin Logan Stage

Společnost Martin Logan je ve světě proslavená jako exklusivní výrobce reproduktorů. Tentokráte se nám prezentuje absolutní novinkou s označením Stage. Jedná se o 3pásmový center k luxusnímu domácímu kinu. Základem je elektrostat, který je doplněn dvojicí středobasů, umístěných v dýhových ozvučnicích, a jedním výškovým reproduktorem uprostřed.
Využití elektrostatu s sebou nese hned několik výhod. Prvním kladem je velmi nízké zkreslení, které je dáno opravdu lehkou, rychle se pohybující pokovenou folií s nízkým zdvihem. Ta je mimochodem patentovaným CLS systémem, neboť Martin Logan je jediná společnost na světě, která umí elektrostat zakřivit, čímž výrazně zvětší úhel vyřazovací charakteristiky. Tato je natažena mezi dvojicí statorů, na které je přiváděno vysoké napětí s obrácenou polaritou. Na folii je nakonec přinášen střídavý signál, který způsobí pohyb folie uvnitř elektrického pole mezi statory. A jakými parametry náš potěší? Především citlivostí 90 dB a zatížitelnost 250 W.
+  velkoplošný reporoduktor s frekvenčním rozsahem od 69Hz do 22KHz
+ příjemnější a přirozenější přednes
– elektrostat není schopen hrát nejnižší kmitočty
Cena: 100 000 Kč

Chytrý ovladač usnadní přepínání
Logitech Harmony 1000

Pro pohodlné ovládání domácí elektroniky je jediným ovladačem s patřičně líbivým designem Logitech a jeho vlajková loď mezi dálkami – Harmony 1000. Dálka s barevným dotykovým displejem a 3,5“ úhlopříčkou zobrazuje ikony související s jednotlivými činnostmi – „pustit film“ , „sledovat televizi“… Při zvolení požadované aktivity se zobrazí nové menu s patřičnými ovládacími prvky, které jsou pro vybranou činnost potřeba.
Harmony 1000 dokáže ovládat téměř jakýkoli přístroj s přijímačem infračervených paprsků. Při použití s bezdrátovým rozšiřujícím prvkem Wireless Extender je ovladač Harmony 1000 schopen, díky vysokofrekvenční technologii (RF), řídit systémy pro domácí zábavu a skryté high-end komponenty.
+ v on-line databázi Logitech je přiřazena charakteristika, diskrétní kódy a infračervené příkazy pro ovládání přes 175 000 přístrojů od více než 5 000 výrobců
– větší spotřeba energie než u klasických ovladačů
Cena Harmony 1000: 14 990 Kč
Cena Harmony Wireless Extender: 4 990 Kč

Související články
Věda se spojuje, aby byla silnější. Němci to pochopili už před první světovou válkou, když vznikla Společnost Maxe Plancka. V Česku vědecké klastry a interdisciplinární instituce začaly vznikat teprve nedávno, ale výsledky se už dostavují. Svoje interdisciplinární instituce má už každé významnější město, například Praha, Brno, Ostrava. Před devíti lety myšlenka spojit tři vědecká centra […]
Informační a komunikační technologie se staly základním stavebním kamenem, který formuje naše každodenní životy i způsob, jakým pracujeme a podnikáme. Od prvních počítačů až po současné cloudové služby a umělou inteligenci prošla oblast ICT zásadní proměnou. Pojďme si posvítit na to, kde všude se ICT technologie využívají.  Co je ICT?  ICT je zkratka pro informační […]
První ložiska, tedy součásti, které snižují tření, lidstvo využívalo už v antice. A vývoj stále pokračuje. Na moderních hydrostatických ložiscích pracují odborníci na tribologii z Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně. Přišli na to, jak udělat ložiska energeticky až o pětinu úspornější.   Využití by vylepšená technologie mohla najít ve velkých obráběcích strojích, divadelních točnách […]
Celoevropský společný podnik EuroHPC (EuroHPC JU) vyhlásil výběrové řízení na dodavatele nového kvantového počítače konsorcia LUMI-Q, který bude umístěn v České republice a propojen se superpočítačem KAROLINA. Národní superpočítačové centrum IT4Innovations, které je součástí VŠB – Technické univerzity Ostrava, se tak stane domovem prvního českého kvantového počítače. Kvantový počítač konsorcia LUMI-Q bude založený na supravodivých […]
Společnost OpenAI na sklonku ledna značně pozměnila „pravidla hry“. Ze svých zásad totiž odstranila zákaz týkající se poskytování umělé inteligence armádám. Proč? Kvůli prevenci! Spolupráci s Pentagonem navázalo „dítko“ Elona Muska a Sama Altmana v polovině ledna, a to konkrétně v oblasti kybernetické bezpečnosti. Projekt, do kterého společnost prozatím zapojila je však ryze preventivní – […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz