Domů     Zajímavosti
Dva nebezpečné triky, jak oblafnout příjemce textovky
21.stoleti 21.10.2006

Češi patří mezi mistry v posílání krátkých textových zpráv. Podle některých výzkumů používají esemesky nejvíc ze všech Evropanů. Ale posílání krátkých textovek může narazit i na některá úskalí.Češi patří mezi mistry v posílání krátkých textových zpráv. Podle některých výzkumů používají esemesky nejvíc ze všech Evropanů. Ale posílání krátkých textovek může narazit i na některá úskalí.

Když nám přijde na mobil SMS zpráva, vidíme kromě samotného textu i to, kdo a kdy ji odeslal. Člověka ani nenapadne zkoumat, zda došlá zpráva je skutečně poslaná z čísla, které se zobrazí na displeji a automaticky věří v její pravost. Jenže pozor, existují totiž dvě základní cesty, jak příjemce textovky oblafnout, přímo telefonem nebo přes internet. 

Internetová past
Nejde zdaleka jen o to, že když nám někdo ukradne telefon, který není zablokovaný, tak z něj může telefonovat a psát, jak se mu zachce. Jsou i mnohem mazanější způsoby, v nichž hlavní roli hraje internet.
Někteří mobilní operátoři nabízejí SMS brány, byť jen do své sítě, v nichž lze vyplnit číslo odesílatele. V Čechách je to například Vodafone, dříve Oskar. Samozřejmě se může jednat o jakékoliv číslo, takže vám může klidně přijít textovka třeba i z čísla britské královny. Pozorný člověk si však všimne, že před textem na displeji se zobrazí upozornění, že zpráva je odeslaná z internetu. Jak takové upozornění vypadá? Jednoduše, prostá tři písmena w za sebou. Každopádně, u zpráv odeslaných z SMS bran, byť přímo od mobilních operátorů, není od věci si jejich důvěryhodnost skutečně ověřit.
Internet však nabízí i další možnosti, jak příjemce dokonale zmást. Pravidelně se zde objevují servery, které nabízejí možnost odesílat SMS komukoliv a hlavně od kohokoliv jen pomocí jednoduchého webového formuláře. Aby bylo možné takovou lumpárnu provést, stačí jen počítač s připojením k internetu nebo jen mobilní telefon s webovým prohlížečem.

Není to jen legrace
Před nedávnem vzbudil pozornost právě jeden takový server s názvem SMSspoofing.com. Stačilo se zaregistrovat a poté mohlo vypuknout rozesílání esemesek z cizích čísel. I když ne tak docela, zdarma byla jen první textová zprávy, za další už bylo nutné zaplatit. Kdo je ale ochoten nějaké prostředky do takového žertu investovat, tomu byl tento server zcela otevřen. Podobné příležitosti jako SMSspoofing.com dnes nabízejí i webové stránky některých programátorských společností ve třetím světě.
Celé to zní trochu jako šprým. Proč si neudělat legraci z kamaráda či kamarádky. Jenže když nám někdo naším jménem ukončí vztah, jménem našeho dítěte požádá o peníze, jménem našeho obchodního partnera navýší rozpočet…, Tady končí legrace!
Vše se ovšem může obrátit i proti tomu, kdo si chce v lepším případě z někoho vystřelit, či v horším případě zamýšlí nějaký podvod. Identita provozovatelů podobných serverů bývá skryta, což už samo o sobě je podezřelé. Například u zmíněné stránky SMSspoofing.com je jako registrátor domény uvedena společnost Domains by Proxy, Inc. Tato zřejmě obskurní, podezřelá, firma však doménu jen vlastní, skutečný provozovatel je zcela utajen. Poskytovat své telefonní číslo při registraci takovým obskurním společnostem není tedy asi to nejmoudřejší. Telefon toho, kdo by to přece jen udělal, zahltí nejrůznější spam nebo může být dokonce zneužit k podvodům.

Čísla českých SMS center

Vodafone:  +420608005681
O2   +420602909909
T-Mobile:  +420603052000

Důvěřuj, ale prověřuj!
Jak ale zjistit, že došlá esemeska není poslána právě přes nějaký obskurní server? Není od věci se podívat na podrobnosti došlé zprávy. Kromě odesílatele a data by zde mělo být i číslo střediska zpráv. Ta česká mají předvolbu +420. Pokud však nalezneme předvolbu jinou, je třeba být na pozoru a pokud se jedná o nějakou na první pohled důležitou zprávu, není od věci si ji navíc ověřit.
Tuzemští mobilní operátoři si jsou tohoto problému vědomi. V případě, že se objeví podezření na falešnou SMS zprávu, je neprodleně zablokována komunikace se serverem, ze kterého tato zpráva přišla. To se ale nedá přehánět, protože postupem času by podobný postup velmi omezil roaming (volání ze zahraničí). Proběhla i určitá jednání v rámci světové Asociace provozovatelů mobilních sítí, nicméně servery, které nabízejí možnost poslat falešné zprávy žijí i nadále.
Je škoda, že SMS zprávy nejsou stoprocentně důvěryhodné, ale co je lidstvo lidstvem, tak každá nová technologie prošla pokusem o zneužití. Proto je zde na místě připomenout přísloví: „Důvěřuj, ale prověřuj!“

Chcete být ministrem?
Podobně jako textovky lze falšovat i zprávy elektronické pošty (e-maily). Jednoduchým způsobem lze změnit odesilatele tak, že příjemce dostane email třeba z předsednictva vlády s nabídkou na ministerský post.
Omylům lze zabránit elektronickým podpisem, ale ten zatím v současnosti není příliš, alespoň v České republice, využíván. Proto i při emailové komunikaci je obezřetnost na místě.

SMS i na pevnou linku
Krátké textové zprávy (zkratka SMS z anglického Short message service) se využívají pro zasílání informací a vzájemnou komunikaci mezi uživateli mobilních sítí GSM. Je rovněž možné zaslat SMS na pevnou linku. Pokud má uživatel klasickou pevnou linku, je SMS strojovým hlasem dvakrát přečtena. Na nových, bezdrátových telefonech se již SMS zobrazuje na displeji.

České esemeskové rekordy
Loni o Vánocích prošlo všemi českými sítěmi rekordních 58,5 milionů SMS, což znamená, že na každého občana (včetně kojenců a starých lidí) připadlo 6 odeslaných SMS zpráv za jeden den. Na Silvestra pak bylo toho roku odesláno 33 milonů textových zpráv.
V průběhu marketingové akce „Děkujeme, jste jedničky“ firmy T-Mobile, kdy 20. srpna a 21. srpna 2005 byly SMS ze sítě T-Mobile naprosto zdarma, prošlo jenom z této sítě 50,6 milionů SMS a v neděli 21. srpna 54 milionů SMS.

Předchozí článek
Další článek
Související články
Válka, drahé hypotéky i úzkost z dopadů klimatických změn. To vše jsou podle odborníků důvody prudkého poklesu nově narozených dětí, ke kterému došlo v loňském roce. Obavy z budoucnosti trápí stále více mladých párů. Loni se v Česku podle Českého statistického úřadu narodilo přibližně 91 000 dětí – nejméně za posledních 22 let. „Průměrný věk […]
Přesnější a rychlejší mapování znečištění vodních ploch i lepší ovládání pasivních hladinových plavidel tažených lodí byly hlavní cíle projektů kooperace robotických dronů vyvíjených Skupinou multirobotických systémů FEL ČVUT (MRS) a autonomně řízených lodí. Výsledky představili výzkumníci před pár dny u břehů vodní nádrže Orlík. Nad hladinu a okolní louky se vzneslo během soustřední v minulých dnech […]
Nejrozlehlejší světový kontinent ukrývá mnoho měst, paláců a dalších míst, které i po několik staletí halí závoj tajemna. Podíleli se na jejich vzniku bohové, andělé nebo snad démoni? Od chvíle, kdy byla na dálném východě založena říše, která se svou mocí vyrovnala těm největším civilizacím historie uplynulo již mnoho let. Khmérská civilizace po více než […]
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro dospělé není život černo-bílý, žijeme v mnoha barvách. Pro dítě se však dělí na dvě poloviny – ženskou a mužskou. Od chvíle, kdy dítě začne vnímat, je pro něj otec zástupcem/modelem jedné poloviny lidstva. A pokud muž chce být skutečným mužem/otcem, musí být i „dobrým tátou“… Role otce před 100 lety byla někde úplně […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz