Domů     Technika
TECHNICKÉ HITY
21.stoleti 22.9.2006

Redakce 21. století opět objevila na trhu několik novinek, které stojí za zmínku, a které svým uživatelům usnadní život. Pro potící se ruce máme připravenou počítačovou myš s ventilátorem, šikovného pomocníka, který dokáže tisknout, skenovat, faxovat i kopírovat nebo další vylepšení mobilních telefonů se zabudovaným fotoaparátem.

16 černobílých stran za minutu
Kyocera FS-1016MFP

Kyocera je ideálním multifunkčním zařízením pro pracoviště jako jsou recepce, menší firemní pobočky, nebo domácí kanceláře – pro jakoukoliv vytíženou kancelář s nedostatkem pracovního prostoru.
FS-1016MFP od Kyocery tiskne a kopíruje rychlostí až 16 černobílých stran za minutu. Barevný skener ukládá do formátů BMP, TIFF, PDF nebo JPEG. Použití unikátní technologie KYOCERA ECOSYS (ECOnomy + ECOlogy + SYStem) zaručuje spolehlivost, vysokou produktivitu a úsporu materiálu.
+  50stránkový podavač originálů a barevný skener vysoké kvality v základní výbavě
+  skenování do PC, do e-mailu, TWAIN
+  nejnižší náklady ve své třídě
–  verze s faxem dostupná až v říjnu
Cena: 12 870 Kč

Laserová myš s ventilátorem
Dicota Vent
Pokud se nám potí při práci s počítačovou myší ruce je načase se podívat po něčem takovém, jako je Vent. Jedná se o klasickou laserovou USB myš, která je osazena něčím velmi neobvyklým, totiž vestavěným ventilátorem, který po zapnutí ochladí ruku.
Laserová technologie myši zajistí vysoké rozlišení až 1600 dpi, urychlí až 20x práci a učiní ji přesnější oproti běžné optické myši. Díky funkci Plug & Play již není zapotřebí žádná zdlouhavá instalace. Jednoduše připojíme myš k USB portu notebooku a po chvilce (samoinstalace) můžeme rovnou pracovat.
+ při delší souvislé činnosti se ventilátor opravdu hodí
– pouze černošedé provedení
Cena:  neuvedena

Přehrává všechno! I na cestách!
Xoro HSD 7500

Pro všechny, kdo nevydrží bez svých oblíbených filmů či muziky, je určen přenosný DVD přehrávač Xoro HSD 7500 s DVB-T tunerem. Toto multimediální zařízení přehrává vše co na cestách můžeme potřebovat, ať už je to přehrávání videa, hudby, prohlížení digitálních fotek či digitální televize ve vysoké kvalitě 7″ displeje. To vše buď z DVD, CD nebo paměťových karet.
Aby přehrávač opravdu plnil povinnost přenosného zařízení, je potřeba aby k tomu měl uzpůsobeny rozměry, což je v tomto případě stoprocentně splněno.
+ k přehrávači je dodáván s brašnou určenou k připevnění na opěrku hlavy u sedačky auta
+ DVB-T modul má menu v českém jazyce!
– čtečka karet nepodporuje xD
Cena: 7 250 Kč

Nová generace mobilů
Sony Ericsson – Cyber-shotTM

K dalšímu upgradu v oblasti mobilní komunikace došlo u společnosti Sony Ericsson. Ta připravila lahůdky K790i a K800i s označením Cyber-shotTM . Už sám název napovídá, že vylepšení se týká převážně digitálního fotoaparátu. Ten je vybaven 3,2 MPix s automatickým zaostřováním, xenonovým bleskem  a novou funkcí BestPic TM, která umožňuje pořízení až 9 snímků dané situace v plném rozlišení. Uživatel si pak už jen vybere tu nejlepší.
Tisk pořízených fotografií je díky funkci PictBridge™ možný i bez použití počítače. Telefon se jednoduše připojí pomocí USB kabelu přímo k tiskárně. 
+ velký přehledný displej
– vystupující krytka fotoaparátu
Cena K790i i K800i: 12 290 Kč

Centrum domácí zábavy
Počítače Barbone MediaCenter
 
Nejmodernější počítače Barbone MediaCenter se systémem Windows XP MCE představují novou generaci víceúčelového počítače a zábavního centra pro celou domácnost.
Osobní počítač zmenšený do velikosti běžného DVD přehrávače a vybavený nejmodernějšími technologiemi poskytuje opravdu nepřeberné možnosti využití. Je možné sledovat a nahrávat živé televizní vysílání a filmy, přehrávat či nahrávat DVD disky, poslouchat hudbu z audio CD, z disku, z DVD nebo radiové vysílání. Dále umí sdílet digitální fotografie a využívat všech možností internetu jako v běžném počítači. Z pohodlí svého křesla tak máte ve svém dálkovém ovladači všechny funkce hifi, audio centra i PC.
Díky základu na počítačových komponentech je možno mediacentrum před koupí nakonfigurovat přesně dle potřeb a i jeho pozdější rozšiřitelnost a univerzálnost je téměř neomezená.
+ lze přerušit živé televizní vysílání stylem pauza
– vzhledem k rozměrům cese nebude případný upgrade nejjednodušší záležitost
Cena: 17 256 Kč

Foťte s vícenásobnou expozicí!
Nikon D80

Pro všechny komu již nestačil Nikon D70 a zároveň nechtěl investovat do D200, vyvinul Nikon mezičlánek. Digitální jednookou zrcadlovku D80, vybavenou novým obrazovým CCD snímačem formátu DX s 10,2 MPix. Ten v kombinaci s bajonetem Nikon F zajišťuje bezkonkurenční kompatibilitu s širokou škálou objektivů AF a DX Nikkor konstruovaných pro jednooké zrcadlovky.
Navíc je D80 oproti předchůdcům vybavena zajímavými a hlavně využitelnými funkcemi. Namátkou jmenujme režim „oříznutí“ pro vytvoření menších souborů, „prolnutí snímků“ ke spojení dvou vybraných snímků ve formátu RAW – vznikne tak nový snímek. Zajímavůstkou je i „vícenásobná expozice“ která vytvoří finální obraz z až tří po sobě jdoucích snímků.
+ mnoho zajímavých funkcí, vysoká výkonnost
+ jednoduchá obsluha
– nemá menu v českém jazyce
Cena za tělo: 27 990 Kč 
Cena za tělo + objektiv 18-70 AF-S DX: 37 990 Kč

Neviditelný muzikálový mikrofon
Sennheiser – MKE Platinum

Nepatrný mikrofon je dnes součástí každého mobilního telefonu. Ale opravdu skoro neviditelný mikrofon, který musí přitom být schopen přenést co nejvěrněji známé hlasy muzikálových zpěváků a televizních hvězd je MKE Platinum, šperk mezi profesionálními mikrofony. Po mimořádném úspěchu filmové trilogie Pán prstenů přichází i jeho muzikálová verze, která měla nedávno světovou premiéru v kanadském Torontu. Pro maximální divácký zážitek je v muzikálu použito jen špičkové vybavení. Paří k němu i nejmenší mikrofony značky Sennheiser – MKE Platinum, které jsou tak miniaturní, že je diváci prakticky nepostřehnou a zdá se jim jakoby slyšeli přímo elektronicky nezprostředkovaný zpěv. Průměr mikrofonu je pouhých 4,8 mm a jeho hmotnost jen 1 gram.
+ do mikroportů, samozřejmě také značky Sennheiser, je připojen kabelem tělové barvy o průměru 1 mm, takže při nalíčení jsou mikrofony opravdu „neviditelné“.
– ocení jej spíše profesionální veřejnost
Cena: 8 680 Kč

První mini PMP přehrávač
Emgeton M6 CULT

Emgeton uvedl na trh mini PMP přehrávač M6 Cult, který je obdařen obrovským 2,4 barevným TFT LCD displejem. Jedná se také o první přehrávač na světě, který umí zobrazit až 2050 souborů oproti běžným, které zvládají maximalně do 650.
Další výhodou je USB host a AVI Video Playback. S českým menu a podporou CZ iD3 Tagů se nám stane M6 Cult vším co potřebujeme mít po ruce – od knihy po video. K dispozici je 1,2 a 4 gigová verze.
+ umí zobrazit až 2050 souborů
– je nutné kupovat AAA baterie, Li-Pol akumulátor by byl výhodnější a lehčí
Cena: neuvedena

Natočíme si podzim?
Kamery Sony s pevným diskem

Do stájí společnosti Sony přibily tři nové modely videokamer Sony Handycam.  Modely DCR-SR30E a DCR-SR50E jsou vybaveny pevným diskem o kapacitě 30 GB. Díky tomu se doba po kterou můžeme nahrávat pohybuje od 20 hodin a 50 minut v režimu Long Play (3 Mbps) po 10 hodin a 50 minut v režimu Standard Play (6 Mbps).  Přestože jde o vynikající parametry, kamera DCR-SR70E, vybavená diskem s kapacitou 60 GB, zachází ještě dále. Záznamový čas tohoto modelu se pohybuje od 41 hodin a 50 minut v režimu Long Play do 21 hodin a 40 minut v režimu Standard Play.
Kamery jsou vybaveny objektivem Carl Zeiss Vario-Tessar® a 1 MPix CCD snímačem (kromě nejnižšího modelu, který má rozlišení čipu 0,8 MPix)
+ snadné vypalování DVD jediným dotykem, které usnadňuje archivaci záznamů (One Touch DVD Burn)
– absence hledáčku
Cena DCR-SR30E: 16 990 Kč
Cena DCR-SR50E: 18 990 Kč
Cena DCR-SR70E: 22 990 Kč

Skenuje i knihy
Epson Perfection V100

Epson Perfection V100, který nabízí skenování do formátu A4, je ideálním řešením pro nadšené fotoamatéry. Nabízí totiž průhlednou vestavitelnou jednotku ke skenování 35mm širokých filmových pásů a diapozitivů. Navíc dovoluje volbu záznamu portrétu nebo krajiny, takže si můžeme vybrat způsob skenování a maximálně využít pracovní plochu skeneru.
Vrchní kryt lze otevřít až pod úhlem 180 stupňů, takže není problém převádět do PC třeba i knihy.
+ software Epson EasyPhoto Fix dokáže vylepšit snímané obrázky, a to před i po samotném skenování (odstraní prach, umí si pohrát s kontrastem, jasem atd)
– optické rozlišení 3200 dpi je sice dostatečné, ale 4800 dpi, které je u vyššího modelu V350, by bylo zajímavější
Cena: 2 990 Kč

Ultra lehký notebook
Toschiba Satellite/Satellite Pro U200

Pokud často pracujeme na cestách, je vhodné aby náš notebook byl co nejlehčí, ale zároveň výkonný. To zcela splňuje model Satellite/Satellite Pro U200 od společnosti Toschiba, který váží pouhých 1,86 Kg. LCD panel s vysokým rozlišením (1200 x 800) a úhlopříčkou 12 palců umožňuje uživatelům otevřít dvě okna internetového prohlížeče vedle sebe nebo pohodlně na cestách sledovat DVD, přehrávané v DVD čtecí/vypalovací mechanice nebo z 80GB harddisku.
Díky využití platformy, založené na mobilní technologii Intel® Centrino® Duo, nabízí notebook vysoký výkon (frekvence procesoru 1.83 GHz, paměť 512 MB) při velmi malých rozměrech.
+ notebook dále chráněn pomocí ochrany harddisku Toshiba HDD Protection – systémem sledování pohybu ve třech osách
+ klávesnice odolná proti polití
– poměrně vysoká cena
Cena: 41 490 Kč

Předchozí článek
Další článek
Související články
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro své rozměry, vybavení a technologie se stala chloubou amerického námořnictva. Jedná se totiž o největší a nejnovější letadlovou loď, která po více než 10 letech od spuštění na vodu konečně začala sloužit Spojeným státům i alianci NATO. Stavba nejmodernějšího plavidla, se kterým si USA pojistily pozici největší námořní velmoci planety, započala roku 2009. Slanost […]
Peugeot 208, ikonický drobek a nejprodávanější vůz v Evropě v roce 2022, dostává nový kabátek. Modernizací se stává ještě neodolatelnějším, zejména pak jeho elektrická verze E-208, která překonává dojezd 400 km. Celá modelová řada 208 pak profituje z nového designu, špičkových technologií a emocí z nových motorů. Peugeot 208, nástupce dlouhé řady devíti generací městských […]
Americká agentura NASA hodlá v letošním roce odstartovat pátrání po stopách života v rámci Sluneční soustavy. K měsíci Europa proto bude vyslána sonda, která kromě vědeckých přístrojů ponese také speciální poselství o člověku a planetě Zemi. Budoucím poslíčkem byla „jmenována“ Europa Clipper, jež bude vybavena spoustou špičkových přístrojů sloužících k měření ledu zakrývajícího oceán či […]
Věda se spojuje, aby byla silnější. Němci to pochopili už před první světovou válkou, když vznikla Společnost Maxe Plancka. V Česku vědecké klastry a interdisciplinární instituce začaly vznikat teprve nedávno, ale výsledky se už dostavují. Svoje interdisciplinární instituce má už každé významnější město, například Praha, Brno, Ostrava. Před devíti lety myšlenka spojit tři vědecká centra […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz