Domů     Zajímavosti
Končí éra papírových atlasů?
21.stoleti 22.9.2006

V poslední době se jako houby po dešti na mnoha internetových stránkách objevují soubory map s velmi jemným rozlišením. Velmi populární jsou i letecké mapy, u kterých si uživatel může prohlédnout krajinu z výšky stovek metrů, proletět se městem ve 3D animaci a nemusí se přitom ani hnout od svého počítače.V poslední době se jako houby po dešti na mnoha internetových stránkách objevují soubory map s velmi jemným rozlišením. Velmi populární jsou i letecké mapy, u kterých si uživatel může prohlédnout krajinu z výšky stovek metrů, proletět se městem ve 3D animaci a nemusí se přitom ani hnout od svého počítače.

V zásadě se dá říci, že internetové mapy se rozdělují na dva druhy. Na klasické vyhledávací programy, ke kterým je nutný jen webový prohlížeč a na mapy, ke kterým je nutné stáhnout klientský program. Ten se po nainstalování spustí na počítači a data poté ze sítě jednoduše stahuje. Některé tyto klientské programy jsou zdarma, ale u drtivé většiny musí jejich potenciální uživatel sáhnout do své peněženky.

Stáhněte si svět do počítače!
Celosvětově zřejmě nejpopulárnějším atlasovým programem je aplikace Google Earth. Jeho základní verze je zdarma a velikost jeho instalačního souboru je asi 11,5 MB. Prostoru na harddisku však zabere podstatně více a vyžaduje i novější operační systémy – buď Windows 2000 nebo Windows XP. Poté si už uživatel může začít projíždět v podstatě celý svět. Z výšky zhruba 100 metrů si lze prohlédnout veškeré památky světového kulturního dědictví. Nejpodrobněji je zde pochopitelně zpracována Severní Amerika. Zde je možné si prohlédnout budovy I v trojrozměrné formě, neschází zde ani údaje o městských populacích a podobně.
Stranou nestojí ani Americký úřad pro letectví a kosmonautiku NASA. Z jeho stránek si lze stáhnout aplikaci NASA World Wind. Ta je prostorově poněkud náročnější než program Google Earth, instalační balíček má 50 MB, po jeho rozbalení pak na disku zabere celých 400 MB. Zdrojem map je satelit LandSat 7  z projektu USGS (The United States Geological Survey). LandSat zpracoval celý svět, ale jeho rozlišení není tak vysoké, jako u projektu USGS. Jenže, ten zmapoval pouze území USA.
NASA World Wind není jen souborem map, ale má řadu i dalších doprovodných funkcí. Dokáže zobrazit přesnou polohu místa, vzdálenosti, ale třeba i vlajky všech států a nechybí ani místní názvy sídel. Pokud chce uživatel hledat české obce, měl by jejich názvy zadávat bez diakritiky. Program však najde i vesnice, které nemají více než sto obyvatel.

Svět není jen USA
Pro ty, kteří si nechtějí do svého počítače stahovat žádný program, který by zabral spoustu místa, jsou vhodné ortofotomapy. To je ten druh map, který nevyžaduje nic jiného než internetové připojení a webový prohlížeč. Takových map k volnému používání je podstatně víc, než těch, ke kterým je nutná nějaká aplikace.
Asi nikoho nepřekvapí, že jednu takovou mapu provozuje i společnost Microsoft. Lze ji nalézt na adrese http://virtualearth.msn.com. U těchto map však narážíme znovu na problém, že Spojené státy jsou zpracovány velmi podrobně, zbytek světa však nikoliv. Nechme tedy stranou sebestřednost některých Američanů a podívejme se, co Virtual Earth nabízí dále. Příliš toho není, Bill Gates se zřejmě o geografii příliš nezajímá. Vyjma USA jsou zde zobrazeny jen města, která mají alespoň několik tisíc obyvatel. Vyhledávání funguje rovněž toliko na území Spojených států. Jistým zpestřením může být funkce, která dokáže najít počítač podle jeho IP adresy.
Poněkud kvalitnější zpracování nabízí Google. Ten na adrese http://maps.google.com nabízí svou verzi elektronického atlasu. I zde se kombinují klasické mapy se satelitními snímky. Rovněž zde je velmi zvýhodněna severní Amerika, zejména, co se týče klasických map. Pokud hledáme v USA hotel, restauraci nebo banku, Google maps je spolehlivým pomocníkem. Pokud by nás však napadlo hledat třeba zámek v Kostelci nad Orlicí, se zlou se potážeme.

Češi nezaostávají
Naštěstí internetové mapy neprovozují jen americké servery. I v tuzemsku se najde několik velmi dobře a kvalitně zpracovaných mapových souborů. Například portál Atlas nabízí na své adrese http://mapy.atlas.cz plány několika desítek českých měst. Samozřejmostí je zde možnost vyhledat konkrétní adresy a naplánovat trasy. Praha, Brno a Karviná jsou zde zachyceny i z leteckých pohledů.
Ovšem, kdo si chce užít leteckých snímků celé České republiky, ten by měl navštívit adresu www.mapy.cz. Tento projekt byl spuštěn nedávno a podle představitelů portálu Seznam.cz, který tyto mapy provozuje, investice do něj dosáhly několika desítek milionů korun. Co se týče českého internetu jsou právě seznamovské mapy nejrozsáhlejším souborem svého druhu.
Mapy.cz nabízejí klasický i satelitní pohled na celou Evropu, část severní Afriky a Blízký Východ. Ty nejpodrobnější snímky jsou však pouze pro území České republiky. Mapy spolehlivě určí vzdálenosti a změří GPS souřadnice. Řidiči zas ocení dopravní informace o průjezdnosti silnic nebo plánovač tras. Řada i menších měst zde má podrobné plány, od názvů ulic přes hotely až po restaurace.

Odkud kam?
Zajímavá je i možnost vyhledávání spojů Městské hromadné dopravy. Potřebuje-li se například obyvatel Prahy dostat ze svého bydliště na jiné místo v Praze a nechce k tomu použít svůj automobil, stačí navštívit tento portál. Otevře si mapu, najede si myší na konkrétní zastávku, u které se objeví „bublina“ jako z comicsů. Poté vyplní potřebné údaje, odkud a kam chce jet. Do nového okna se otevře formulář IDOSu s předvyplněnými údaji, pak už stačí pouze kliknout na tlačítko „Vyhledat“. U zastávek MHD lze z „bubliny“ prokliknout také přímo na jízdní řád vybrané linky.
Nejen velkými portály je však milovník map živ. Například na stránkách brněnské společnosti Geodis lze najít barevné ortomapy s rozlišením pěti metrů. Stačí se jen zdarma zaregistrovat a českou republiku máte jako na dlani. Kdo chce ještě víc, tak zde najde i placenou službu, která nabízí dokonce půlmetrové rozlišení.

I Britové umí česky
Google nebo NASA jsou skutečnými giganty, ale i jim vyrůstá konkurence. Na adrese www.mappy.co.uk nalezne uživatel velmi příjemný plánovač tras. A nejen po Velké Británii, nýbrž po celé Evropě. Pokud si naplánujeme trasu třeba z Prahy do Londýna, aplikace nám nespočítá jen počet kilometrů, ale i třeba kolik utratíme za benzín nebo LPG. Další zajímavou možností je i stažení map do mobilních telefonů a v neposlední řadě i to, že tento portál ovládá 14 jazyků. A nechybí mezi nimi ani čeština.

Není to zadarmo!
Ještě jednou při naší procházce světem internetových map potkáváme společnost Microsoft. Zeměpisná encyklopedie v podobě CD-ROMu Microsoft Encarta je ve světě celkem populární. Na adrese www.encarta.msn.com je umístěna i její webová verze. Grafická stránka projektu je hezká, uživatelské prostředí je příjemné, ale co příjemné není vůbec je nutnost zaplatit pět dolarů měsíčně. A to jistě mnoho potenciálních uživatelů odradí.
Každopádně, už dnes si řada vydavatelů papírových map stěžuje, že jim internet ubírá zisky. Dá se s velkou pravděpodobností očekávat, že tento trend v blízké budoucnosti ještě zesílí.

Zajímavé odkazy:
NASA World Wind
http://worldwind.arc.nasa.go

Google Earth
http://earth.google.com

Google Maps
http://maps.google.com

Microsoft Virtual Earth
http://virtualearth.msn.com

Mapy na portálu Seznam
http://mapy.cz

Mapy na portálu Atlas
http://mapy.atlas.cz

Stránky firmy Geodis
www.geodis.cz

Plánovač tras
www.mappy.co.uk

Mapový rozcestník
http://gynome.nmnm.cz/zemepis/mapy.htm

Co je vlastně kartografie?
OSN definuje kartografii jako vědu o sestavování map všech druhů, která zahrnuje veškeré operace od počátečního vyměřování až po vydání hotové mapy.
Mezinárodní kartografická asociace (ICA) definuje kartografii jako umění, vědu a technologii vytváření map, včetně jejich studia jako vědeckých dokumentů a uměleckých prací.
ČSN definují kartografii jako vědní obor zabývající se znázorněním zemského povrchu a nebeských těles a objektů, jevů na nich a jejich vztahů ve formě kartografického díla a dále soubor činností při zpracování a využívání map.

Související články
Nejrozlehlejší světový kontinent ukrývá mnoho měst, paláců a dalších míst, které i po několik staletí halí závoj tajemna. Podíleli se na jejich vzniku bohové, andělé nebo snad démoni? Od chvíle, kdy byla na dálném východě založena říše, která se svou mocí vyrovnala těm největším civilizacím historie uplynulo již mnoho let. Khmérská civilizace po více než […]
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro dospělé není život černo-bílý, žijeme v mnoha barvách. Pro dítě se však dělí na dvě poloviny – ženskou a mužskou. Od chvíle, kdy dítě začne vnímat, je pro něj otec zástupcem/modelem jedné poloviny lidstva. A pokud muž chce být skutečným mužem/otcem, musí být i „dobrým tátou“… Role otce před 100 lety byla někde úplně […]
Larvy potemníka moučného, kterému se přezdívá moučný červ, patří mezi potravinové a skladištní škůdce. V domácnostech se s nimi naštěstí, na rozdíl od potravinových molů, setká málokdo. Larvy totiž potřebují velké zásoby potravin, protože se vyvíjejí dlouho. Podle českých vědců by se však v budoucnosti mohly právě ony stát základem našeho jídelníčku. Vzhledem k rostoucí […]
Byla to senzace, když v roce 2003 na indonéském ostrově Flores našli vědci kosterní pozůstatky asi metr vysokého humanoida. Právě kvůli výšce se mu začalo přezdívat hobit. Kdo byli tito lidé ale zač? Trpěli záhadnou nemocí, v jejímž důsledku se zmenšili, jak si experti myslí? Oficiálně jde o člověka floreského (Homo floresiensis), mnohem více se však uchytilo […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz