Domů     Medicína
Budeme se opalovat bezpečně?
21.stoleti 22.9.2006

Letošní léto přineslo nejen spoustu slunce, ale i technologické novinky, spojené právě se sluněním. Vědci například představili plavky, které své majitele ochraňují před spálením nebo látku, jež dokáže preventivně působit proti rakovině kůže.Letošní léto přineslo nejen spoustu slunce, ale i technologické novinky, spojené právě se sluněním. Vědci například představili plavky, které své majitele ochraňují před spálením nebo látku, jež dokáže preventivně působit proti rakovině kůže.

Pípají vám plavky?
Obavám z nemocí kůže, způsobených přehnaným opalováním, respektive příliš silným ultrafialovým zářením, chce předejít jedna kanadská společnost. Ta pro letošní parné létě uvedla na trh plavky, které mají takovému nebezpečí předcházet. Plavky jsou totiž vybaveny zabudovaným měřičem, jehož úkolem je intenzitu ultrafialového záření sledovat. Pokud je příliš silné, plavky pípáním upozorní svého majitele či majitelku, že opalování začíná být v tuto chvíli nebezpečné a že je čas uchýlit se někam do stínu. Čidlo, které intenzitu UV záření sleduje, je umístěno zhruba na úrovni pasu.
Přístroj je vybaven malým displejem, na jehož stupnici (od nuly do dvaceti) lze zjištěné hodnoty UV záření průběžně sledovat. Pokud na displeji svítí pětka či menší hodnota, intenzita záření je v normálu. Do stupně deset je už velmi silná a nad desítkou se již jedná o extrémní záření, kterému se vystavovat hraničí s hazardem. V takové chvíli alarm pochopitelně už „křičí“ na celé kolo.
Potenciální zájemce taková legrace vyjde na 190 dolarů (asi 4 200 korun). O plavky je velký zájem zejména v zemích, kde je rakovina kůže velmi rozšířená, především v Austrálii a v Jihoafrické republice.

Opalování bez slunce
Opalování je dnes sice velmi módní, ale zároveň i nebezpečnou činností. Kožní nemoci v čele s rakovinou kůže jsou důrazným varováním. Řada žen i mužů si ale své tělo nedokáže představit jinak než bronzově hnědé. Koneckonců, když se projdeme našimi městy, téměř na každém rohu najdeme solárium. Co s tím?
Vědci z Austrálie možná nabízejí odpověď. Řešením by mohl být přípravek z jejich laboratoří, který po aplikaci do organismu vyvolá takové zbarvení kůže, jako by se její majitel intenzivně slunil čtrnáct dnů kdesi v Karibiku. A nejen to. Podle expertů by tento přípravek mohl zabraňovat zhoubnému bujení pod pokožkou.
Ve chvíli, kdy se nový přípravek dostane do těla, podpoří produkci melaninu, což je pigment podmiňující barvu tkání. Množství melaninu se po aplikaci může zvýšit o celých 40 procent. Zároveň přitom vytváří ochranu proti UV záření.
Látka je zatím ve fázi laboratorního testování a je tedy nutné u ní vychytat veškeré mouchy. Po prvních experimentech se totiž vyskytly vedlejší účinky. Například pokusná morčata omdlévala a dobrovolníci, kteří si tuto látku nechali implantovat, měli problémy s nevolností, únavou a rudnutím pokožky. Každopádně, pokud se podaří tyto nežádoucí jevy odstranit, výrobci krémů na opalování mohou zaplakat nad výdělkem.

Ultrafialové záření
je elektromagnetické záření s vlnovou délkou kratší než má viditelné světlo, avšak delší než má rentgenové záření. Z hlediska biologických účinků UV záření se používá dělení na spektrální oblasti:
UVA – dlouhé vlnové délky (400 – 315 nm)  – prochází atmosférou a způsobuje přímo zhnědnutí, (pigmentaci) kůže. Je relativně nejbezpečnější, ale i ono má vliv na vznik zhoubného bujení.
UVB – střední vlnové délky (315 – 280 nm) – způsobuje spálení kůže a s odstupem vyvolá její zhnědnutí. Pro buňky pokožky může mít karcinogenní účinky a podílí se na vzniku kožních nádorů. Atmosféra zachytí jen asi polovinu tohoto druhu záření.
UVC – nejkratší vlnové délky (kratší než 280 nm) – je nebezpečné životu na Zemi, ale naštěstí jej beze zbytku absorbuje atmosférický obal Země. Zato astronauti v kosmu se před ním musí mít na pozoru.

Předchozí článek
Další článek
Související články
Člověk je tvor nepoučitelný, zejména co se skladby jídelníčku týká. Jakmile má možnost dopřát si potraviny s vysokým obsahem cukru, soli nebo tuku, nedokáže odolat. Přitom by měl. S každou další porcí si totiž pomalu „ukrajuje“ ze svého duševního zdraví. Metaanalýza zveřejněná v loňském roce v časopise Nutrients je v tomto případě nekompromisní. Strava, které […]
O tom, že kouření škodí zdraví, dnes už nikdo nepochybuje. Zbavit se závislosti však není snadné. Když se to ale někomu přeci jen podaří, jeho tělo se mu za to odvděčí zlepšením jeho zdraví. Některé zdravotní benefity se projeví téměř okamžitě, jiné až po letech, ale rozhodně stojí za to! Podle posledních průzkumů kouří asi […]
Vědci z University of Leeds zanalyzovali zdravotní a stravovací záznamy více než 26 000 žen, aby zjistili, že ty, které se stravovaly vegetariánsky a ze stravy vyřazovaly maso, měly v pozdějším věku o třetinu vyšší pravděpodobnost zlomeniny krčku kosti stehenní než ty, které maso a produkty z něj v průběhu života pravidelně konzumovaly. Důvody, proč […]
Vědeckému týmu pod vedením Katsuhika Hayashiho z Univerzity v Ósace se podařilo stvořit sedm myší, které mají dva otce… avšak žádnou biologickou matku. Jedná se o významný průlom na poli reprodukční medicíny, který by mohl zároveň napomoci při léčbě ženské neplodnosti. „Je to poprvé, co se podařilo vytvořit odolné samičí oocyty ze samčích buněk,“ prohlásil […]
Poznat člověka s poruchou osobnosti, tak zvaného psychopata, může být při prvním setkání obtížné. Je totiž zpravidla dobrým manipulátorem a může působit až altruisticky. Ve skutečnosti však druhé využívá ve vlastní prospěch, protože mu chybí empatie a pocit viny. Může se empatii naučit? Empatií se rozumí schopnost porozumět a vcítit se do toho, co prožívá […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz