Domů     Zajímavosti
Co nového na síti?
21.stoleti 18.8.2006

Svět internetu prázdniny nezná. Ačkoliv většina lidí tráví své dovolené někde u vody nebo na výletech, na internetu se objevují stále nové zajímavosti. Dnes se podíváme do londýnského divadla Globe za Williamem Shakespearem, všimneme si pravděpodobně největšího stahování v dějinách a opět se zaměříme na válku prohlížečů.Svět internetu prázdniny nezná. Ačkoliv většina lidí tráví své dovolené někde u vody nebo na výletech, na internetu se objevují stále nové zajímavosti. Dnes se podíváme do londýnského divadla Globe za Williamem Shakespearem, všimneme si pravděpodobně největšího stahování v dějinách a opět se zaměříme na válku prohlížečů.

Nejrozsáhlejší stahování v dějinách internetu
Když společnost Microsoft nabídla ke stažení testovací verzi operačního systému Windows Vista, jistě tušila, že o něj bude velký zájem. Ohromující útok, jakým byly servery Microsoftu vystaveny však asi očekával jen málokdo. Microsoft zatím neměl k dispozici přesnou statistiku, ale počet jednotlivých stažení šel do milionů. Docházelo ke kolapsům serverů a mnoho lidí se ke kýženému cíli vůbec nedostalo.
Kdo má o tento produkt zájem, může si jeho testovací verzi stáhnout na adrese http://www.microsoft.com/windowsvista/getready/preview.mspx. Samozřejmě v případě, že k podobnému kroku se náhodou nerozhodnou další statisíce lidí.

Shakespeare na síti
Britský dramatik William Shakespeare bývá častokrát považován za největšího literáta všech dob. Vyhledávač Google nyní představil stránky, které jsou věnovány právě této osobnosti. Na adrese www.google.com/shakespeare lze najít veškeré informace, které s Shakespearovým životem a dílem souvisejí. Samozřejmou součástí těchto stránek jsou kompletní texty, které kdy pod rukou tohoto slavného autora vznikly. Lze si zde vychutnat třeba Hamleta či Romea a Julii přímo v originále.
Ale zdaleka nejen to. Googlovský web představuje i záznamy z divadelních provedení Shakespearových her a nabízí se i možnost virtuálně navštívit proslulé londýnské divadlo Globe, které bylo Shakespearovou domovskou scénou.

Nejnovější druh elektronického papíru
Elektronický papír má budoucnost a výrobci na celém světě se proto předhánějí, kdo přijde s lepší verzí. Koneckonců, komu by se nechtělo vzít do ruky noviny, které aktualizují své informace, nebo knihu, do které se vejdou všechna literární či encyklopedická díla (viz 21. století 2006/02).
Společnost Epson nyní představila svou vlastní verzi elektronického papíru. Ten nabízí rozlišení 1536 x 2048 bodů. Použití vlastních technologií umožnilo Epsonu vložit do papíru tenoučkou vrstvu tranzistorů. Tato technologie, pojmenovaná SUFTLA, nepotřebuje pro papír energii na udržení textu. Ta je nutná pouze v případě, když dochází k jeho editaci.
Principem elektronického papíru je obrovské množství mikroskopických trubiček, které obsahují olej a nepatrné dipólově nabité kuličky z plastu, o průměru menším než 100 mikrometrů. Ty jsou z jedné strany černé a z druhé bílé. Elektrický náboj poté určí, jaká kulička má být směrem k displeji archu obrácena černou stranou a která stranou bílou. Podle toho pak na displeji vznikne písmo nebo obraz.

Vzrostl počet stížností na internetové obchody
Nakupování po internetu získává stále větší popularitu. Její nárůst má však i svou stinnou stránku. Po celé Evropě totiž stoupá počet stížností právě na tento druh nákupů. Co se týče přeshraničního obchodování, na síť Evropských spotřebitelských center (ESC) došlo v roce 2005 1834 stížností. Přitom o rok předtím jejich počet dosáhl jen 831.
Většina reklamací, zhruba polovina, se týkala samotné dodávky zboží, například toho, že objednaný produkt na danou adresu vůbec nedorazil. Stížnosti se ovšem týkaly také špatné kvality zboží. Nejvíce byli peskováni prodejci z velkých evropských zemí, z Německa, Francie či Velké Británie, tedy z těch států, kde se internetové obchodování už pevně zabydlelo. Česká pobočka ESC v loňském roce evidovala 24 reklamací.

Počet stížností podle sídla prodejce

Stát     2004   2005

Německo     265    607
Velká Británie   108   282
Francie       77   256
Nizozemsko      34   108
Belgie       25     61
USA        41      58
Španělsko       20      49
Itálie        12       45

Explorer znovu ztratil
V boji internetových prohlížečů na českém trhu se sice pozice Exploreru zdá být neotřesitelná, nicméně, procenta mu neustále ubývají. Zatímco před půlrokem používalo Explorer 78 procent uživatelů internetu, nyní je to už jen 74 procent.
Ztráty Exploreru má nejvíce na svědomí liška objímající zeměkouli, tedy Firefox. Prohlížeče založené na jádře Mozilla nyní využívá 22 procent českých uživatelů. Mírný nárůst zaznamenala i Opera, za posledních šest měsíců její podíl vzrostl z 2,9 na 3,5 procenta.

Centrum i Atlas již bez problémů

Dva velké tuzemské portály, u kterých má řada lidí zaregistrovány své freemailové schránky, zaznamenaly před začátkem prázdnin potíže s bezpečností. Problém byl ve filtrech, ve kterých vznikla trhlina, kterou bylo možné maskovat škodlivý kód. V praxi by vše mohlo vypadat tak, že emaily došlé do napadané schránky, by se automaticky přeposílaly na adresu toho, kdo onen kód nasadil.
Oslovení uživatelé obou freemailů však naštěstí žádný problém nezaregistrovali a samotné společnosti se postarali o to, aby mezera ve filtrech byla zacelena.

Ukradený scénář
Na internetu je skutečně možné leccos. Zatímco mamutí filmová společnost Paramount chystá epos o útocích z 11. září, jistý americký student stihl okopírovat její scénář a natočit s přáteli asi čtvrthodinový snímek. Ten poté umístil na internet.
A tak zatímco veškeré investice Paramountu do chystaného snímku přesáhly 100 milionů dolarů, řada internetových surfařů stačila studentův filmeček shlédnout. Paramount mladého vtipálka okamžitě zažaloval a ten urychleně své dílko z netu stáhl. Nicméně, řada marketingových expertů si myslí, že po shlédnutí studentova snímku se najde nemálo lidí, kteří už do kina na „oficiální“ film nepůjdou.

Související články
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro dospělé není život černo-bílý, žijeme v mnoha barvách. Pro dítě se však dělí na dvě poloviny – ženskou a mužskou. Od chvíle, kdy dítě začne vnímat, je pro něj otec zástupcem/modelem jedné poloviny lidstva. A pokud muž chce být skutečným mužem/otcem, musí být i „dobrým tátou“… Role otce před 100 lety byla někde úplně […]
Larvy potemníka moučného, kterému se přezdívá moučný červ, patří mezi potravinové a skladištní škůdce. V domácnostech se s nimi naštěstí, na rozdíl od potravinových molů, setká málokdo. Larvy totiž potřebují velké zásoby potravin, protože se vyvíjejí dlouho. Podle českých vědců by se však v budoucnosti mohly právě ony stát základem našeho jídelníčku. Vzhledem k rostoucí […]
Byla to senzace, když v roce 2003 na indonéském ostrově Flores našli vědci kosterní pozůstatky asi metr vysokého humanoida. Právě kvůli výšce se mu začalo přezdívat hobit. Kdo byli tito lidé ale zač? Trpěli záhadnou nemocí, v jejímž důsledku se zmenšili, jak si experti myslí? Oficiálně jde o člověka floreského (Homo floresiensis), mnohem více se však uchytilo […]
Tuto otázku si položili vědci z Friedrich Alexander Universität v Německu a hledali na ni odpověď. Zkoumání podrobili chemikálie obsažené v tělesném pachu, jejichž koncentrace se liší u kojenců a dospívajících. Malé děti voní rodičům příjemně, jako květiny, zato při zachycení tělesného pachu puberťáků, kteří nepoužili deodorant, sebou nejeden rodič trhne a nakrčí nos. V […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz