Domů     Zajímavosti
Budou se jednou pořádat vesmírné olympijské hry?
21.stoleti 18.8.2006

Když si současní hokejisté prohlížejí fotografie svých předchůdců, neubrání se úsměvu. Vybavení hráčů ve 30. nebo 50. letech minulého století se výrazně liší od toho dnešního.Když si současní hokejisté prohlížejí fotografie svých předchůdců, neubrání se úsměvu. Vybavení hráčů ve 30. nebo 50. letech minulého století se výrazně liší od toho dnešního.

Rukavice vhodné spíše do tanečních nebo místo přileb tankistické kukly. Ale co si pomyslí sportovci třeba za 100 let, až uvidí obrázky sportovních utkání z dnešní doby?

Za 25 let

Fotbal
S tím, čím se dnes zatím experimentuje, to bude v krátké budoucnosti běžnou součástí fotbalového života. Míč bude mít v sobě zabudované čipy, které v případě překročení brankové nebo autové čáry vyšlou rozhodčímu signál. Jeden takový čip odešle za sekundu až dva tisíce informací.
Eletkronická zařízení budou mít v sobě zabudované i hráčské dresy. Čidla budou snímat informace o stavu hráče, což umožní trenérovi rychle reagovat střídáním. Pozná totiž, zda je ten který hráč ve stresu a tím více kazí, nebo je v klidu a je na něj spolehnutí.

Atletika
Nejpřirozenějším lidským pohybem je běh. Společnost Adidas už představila běžecké boty se zabudovaným procesorem, který zvládne pět milionů výpočtů za sekundu. Tyto boty hravě rozpoznají materiál, po kterém jejich majitel běží a podle toho přizpůsobí tvrdost boty nebo její sklon. Znamená to, že ten samý pár bot se chová úplně jinak na tartanu a jinak na písku. Během pár let se podobné „vychytávky“ stanou součástí běžné výbavy i rekreačních sportovců.

Hokej
Po čtvrtstoletí se hokejisté na první pohled nebudou příliš lišit od těch, které vídáváme na zimních stadionech dnes. Jejich výbava se změní jen v detailech. Dresy budou aerodynamičtější, struktura tkaniny umožní rychlejší pohyb. Koneckonců, takové elastické dresy vyzkoušel už kanadský tým na letošní zimní olympiádě v Turíně. Za 25 budou tyto dresy běžnou výbavou i třeba žákovských družstev. Podobně jako fotbalový míč, i hokejový puk bude vybaven čipy.

Za 50 let

Fotbal
Fotbal robotů získává stále větší popularitu. Dnes se ještě může zdát pohled na neohrabané krychle honící se za míčkem poněkud úsměvný, ale pozor. Organizátoři světových šampionátů v tomto zvláštním druhu kopané si předsevzali, že do roku 2050 humanoidní roboti v regulérním fotbalovém zápase porazí v té době úřadující mistry světa v kopané.

Hokej
Projekt robotích hokejistů zatím ještě neexistuje, ale co dnes není, může být. Klidně se může stát, že hokej ztratí svůj přídomek „lední“. Umělé plochy, na kterých by se dalo bruslit byly již testovány, ale hráči si stěžovali, že jsou příliš pomalé. Těžko věřit tomu, že za padesát let by výzkumníci a inženýři nevymysleli plochu, která by byla ideální. Tento dosud zimní sport by se tak mohl rozšířit i do zemí, kde led znají pouze z nápojů a koktejlů.

Atletika
Atletika zdaleka nebude jen o výkonech. Jestliže kupříkladu tyčkaři se přehoupnou přes hranici sedmi metrů, nebude to zřejmě tím, že by trénovali lépe a více než legendární Sergej Bubka, ale spíše novými materiály, ze kterých bude jejich tyč vyrobena. Takové materiály nyní možná vznikají v laboratořích nebo ještě vůbec neexistují.

Za 75 let

Fotbal
Klání dvou fotbalových mužstev bude spíše soubojem technologií konkurenčních koncernů. Fotbalisté budou vybaveni chytrou kopačkou, která dokáže zpracovat míč tak, že hráči stačí nastavit jen nohu a poté vyhodnotí situaci tak, že míči dá takovou faleš a razanci, že neodvratně skončí v síti. Taková sportovní obuv udělá z každého průměrného fotbalisty Zinedina Zidana.

Atletika
Vedle cyklistiky to bývá právě atletika, která je nejvíce spojená s dopinkem. Stejně jako samotný sport, mílovými kroky dopředu postoupí i podpůrné prostředky, ať už ty dovolené nebo nedovolené. Ze sportovců se stanou terminátoři, jejich kosti a svaly budou prošpikovány materiály, které zvýrazní jejich odolnost. Dopink v žádném případě nezmizí, snad jen bude obtížněji prokazatelný. 

Hokej
Bezpečnost především. Hokej byl vždy tvrdý sport, ale srovnáme-li si dnešní hokej s obrázky let šedesátých, je patrné, že osobních kontaktů v něm přibylo. Hokejisté nebudou nepodobni robocopům. Samozřejmě, veškeré vybavení hokejisty musí být lehké a ne na úkor pohyblivosti. I samotné základní vybavení každého hokejisty – hůl – dozná proměn. Zapomeňte na kompozit nebo dokonce na dřevo. Hokejky ovládnou lehké a prakticky nezničitelné plasty.

Za 100 let

Fotbal
Co třeba fotbal v beztížném stavu, či golf na Měsíci. Utopie? Realita? Proč ne, vždyť už americký astronaut Alan Shepard si zkusil na našem nejbližším vesmírném sousedovi několik golfových odpalů. S masovějším pronikáním člověka do vesmírů může souviset i vznik nových druhů her a sportů. Fotbal by tak mohl získat další rozměr a to nejen v přeneseném slova smyslu, protože by se stal trojrozměrným. Takže lidstvo se klidně může dočkat toho, že vedle letních a zimních olympijských her se v klasickém čtyřletém cyklu budou pořádat i vesmírné olympijské hry. Jen by na jejich pořádání nekandidovala města, ale vesmírné stanice.

Atletika
Atlet budoucnosti bude napůl člověk, napůl robot. Je možné, že vedle klasického dopinku se začne uplatňovat i ten technologický. Umělé svaly, kosti nebo nervová vlákna umožňující superrychlé reakce se mohou stát běžnou výbavou každého sportovce, nejen atleta. Pokud se skutečně sport přesune i do vesmíru, můžeme se dočkat i nových disciplín, třeba přesun ve vakuu na jeden kilometr.

Hokej
Hokej se, už kvůli své podstatě, do vesmíru zřejmě stěhovat nebude, nanejvýš spíš některá jeho modifikace. Supermoderní arény budou hostit gladiátory 22. století, kteří na první pohled lidem téměř nebudou podobní. Jedno je však téměř jisté. Pokud v roce 2100 uvidí hokejista fotografii z dnešní doby, bude se usmívat stejně, jako dnešní hokejisté smějí předválečným hokejovým mušketýrům.

Související články
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro dospělé není život černo-bílý, žijeme v mnoha barvách. Pro dítě se však dělí na dvě poloviny – ženskou a mužskou. Od chvíle, kdy dítě začne vnímat, je pro něj otec zástupcem/modelem jedné poloviny lidstva. A pokud muž chce být skutečným mužem/otcem, musí být i „dobrým tátou“… Role otce před 100 lety byla někde úplně […]
Larvy potemníka moučného, kterému se přezdívá moučný červ, patří mezi potravinové a skladištní škůdce. V domácnostech se s nimi naštěstí, na rozdíl od potravinových molů, setká málokdo. Larvy totiž potřebují velké zásoby potravin, protože se vyvíjejí dlouho. Podle českých vědců by se však v budoucnosti mohly právě ony stát základem našeho jídelníčku. Vzhledem k rostoucí […]
Byla to senzace, když v roce 2003 na indonéském ostrově Flores našli vědci kosterní pozůstatky asi metr vysokého humanoida. Právě kvůli výšce se mu začalo přezdívat hobit. Kdo byli tito lidé ale zač? Trpěli záhadnou nemocí, v jejímž důsledku se zmenšili, jak si experti myslí? Oficiálně jde o člověka floreského (Homo floresiensis), mnohem více se však uchytilo […]
Tuto otázku si položili vědci z Friedrich Alexander Universität v Německu a hledali na ni odpověď. Zkoumání podrobili chemikálie obsažené v tělesném pachu, jejichž koncentrace se liší u kojenců a dospívajících. Malé děti voní rodičům příjemně, jako květiny, zato při zachycení tělesného pachu puberťáků, kteří nepoužili deodorant, sebou nejeden rodič trhne a nakrčí nos. V […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz