Domů     Architektura
Stadiony pro šampióny
21.stoleti 22.7.2006

Současná architektura bývá svázána mnohými limity. Především finančními, ale častokrát i nevkusem zadavatelů projektů. Jednou z mála oblastí, kde architekt může popustit uzdu své fantazii a postavit něco velkého a neotřelého, jsou stavby sportovních stadionů.Současná architektura bývá svázána mnohými limity. Především finančními, ale častokrát i nevkusem zadavatelů projektů. Jednou z mála oblastí, kde architekt může popustit uzdu své fantazii a postavit něco velkého a neotřelého, jsou stavby sportovních stadionů.

Mistrovství světa v kopané je za námi. Němci, kteří turnaj pořádali, připravili stadiony, které svými stavebními technologiemi i designem nahlédly hluboko do 21. století. Perlou mezi nimi je Allianz Arena, která vyrostla v hlavním městě Bavorska, v Mnichově.
Allianz Arena byla otevřena v květnu 2005. Své ligové zápasy na něm hraje současný mistr Bundesligy a historicky nejúspěšnější německý tým Bayern Mnichov a momentálně druholigový TSV Mnichov 1860. o náklady na výstavbu stadionu se oba kluby rozdělily rovným dílem. Město Mnichov pak financovalo nákup pozemku a vybudování infrastruktury.
Mnichov má v historii zajímavých sportovních staveb už jistou tradici. Když bavorská metropole hostila v roce 1972 letní olympijské hry, byl pro tuto příležitost postaven na tehdejší dobu unikátní průlomový stadion. Jenže, stadion po více než třiceti letech již mnohé nutné provozní normy nesplňuje, zejména ty bezpečnostní, a proto v Mnichově vyrostla zbrusu nová aréna.

3000 vagónů betonu
21. října 2002 byl položen základní kámen stadionu. Na stavbě se podílelo 1500 dělníků a sto strojů těžké techniky. Rozpočet vyšel na 340 milionů EUR, což je v přepočtu zhruba 9,5 miliardy korun.
Podle projektu mělo veškerou tíhu sedmipatrového stadionu držet 350 betonových pilířů. Aby unesly váhu přes 1000 tun, byl beton odléván do speciální formy a zpracováván odstředivkou. Poté byl stačen silou, která devítinásobně překračuje zemskou gravitaci. Výsledkem byl extra silný a odolný materiál s velice hladkým povrchem.
Celkem bylo použito 200 000 kubických metrů betonu. Stejný objem by pojala věž o základně 10 x 10 metrů, vysoká 2 km, nebo téměř 3000 železničních vagónů, tedy vlak dlouhý více než 40 kilometrů.

Vyberte si barvu!
Plocha obvodových zdí stadionu činí 6,4 km2, z čehož celých 2,4 km2 je ze skla. Obvodový plášť je pokryt 2874 speciálními odolnými fóliemi, díky kterým může celá aréna zářit bíle, modře nebo červeně. To si ale vyžádalo položení 100 km kabelů. Bezpečnostní předpisy ovšem nedovolují měnit barvu častěji než jednou za dvě minuty. Na nedaleké dálnici totiž bývá hustý provoz a řidiče by časté měnění barev mohlo rušit při řízení. Díky důmyslné technologii se navíc celá fasáda, jejíž panely jsou neustále nafouknuty tlakem 350 Pascalů, dokáže čistit úplně sama.
Po dokončení stavby se pak už mohlo přikročit k položení trávníku, který dělá fotbalové hřiště fotbalovým hřištěm. Na hrací plochu o rozměrech 72 x 110 metrů bylo položeno 8 000 metrů dovezeného srolovaného trávníku.
19. května 2005 byl stadion slavnostně otevřen. V srpnu téhož roku se pak na stadionu konalo první soutěžní utkání. 66 000 diváků mohlo vidět vítězství svého Bayernu nad Borussií Mönchengladbach.

Superlativy mnichovské Allianz Areny
• 64 000 metrů čtverečních střechy – to je největší membránová střecha na světě. 
• Stadion je 55 metrů vysoký a má 7 samostatných oddělení: hráči, tisk, VIP, zaměstnanci, bezpečnostní složky, veřejnost.
• Stadion tvoří dvacet devět prstenců, z nichž většina je 700 m dlouhých. Kdyby se spojily na délku, vytvořily by řetěz dlouhý 20 kilometrů, takže by dosáhl až do stratosféry.
• 25 000 světel vytváří z arény obrovskou svítící kouli na předměstí města a podporuje nadšení fanoušků, neboť svítí v barvách jejich týmu.
• Metrem, které přijíždí každé dvě minuty, lze přepravit až 21 000 lidí za hodinu
• V případě nouze je možné stadion vyprázdnit do 15 minut.
• Stadion má největší parkoviště v Evropě, pojme 10 000 aut.
• Obří stavba byla postavena během 30 měsíců.
• 3 terasy pojmou téměř 70 000 lidí (nejnižší 20 000, střední 24 000 a nejvyšší 22 000)
• Stadion je plný barů, restaurací a obchodů odpovídajících potřebám mohutného toku lidí. Gastronomii je zde věnováno 6500 m² plochy s 2000 místy

Tady hvězdičky nestačí
Další architektonicky zajímavý stadion, na kterém fotbalové mistrovství světa probíhalo, byl vybudován v Gelsenkirchenu. Právě na tomto stadionu zdolal český tým v základní skupině mužstvo USA 3:0. Dnes na něm hraje svá soutěžní utkání klub Schalke 04.
Postaven byl v roce 200 a je odborníky považován za unikát mezi světovými fotbalovými arénami, na špičkové světové úrovni je i celé jeho vybavení. Může se pochlubit kapacitou 48 426 diváků (pro ligová utkání je kapacita vyšší). Jen za první rok od otevření se zde konalo téměř 150 sportovních a kulturních událostí, které shlédlo 8 miliónů diváků. 
Oficiální název stadionu zní FIFA Stadion Arena auf Schalke a Evropská fotbalová federace UEFA jej ohodnotila pěti hvězdičkami s tím, že kdyby bylo možné udělovat šest hvězdiček, aréna by je bez problémů získala. K vybavení stadionu patří vysouvací hrací plocha, samozřejmostí je zatahovací střecha i obří videokostka. Ta má rozměry 8 x 7 metrů a každá obrazovka na ní září plochou 36 m2. Náklady na výstavbu stadionu dosáhly 191 milionů eur (5,3 mld. Kč). 

Kdo má nejlepší trávu?
Mezi německou veřejností vyvolala značnou nevoli informace, že trávníky na fotbalových stadionech pro MS budou z Nizozemska. Konkrétně od farmáře Johna Hendrikse. „Před třiceti lety jsme začínali s trávou pro zahrady a krok po kroku jsme vypěstovali odrůdu pro stadiony, na nichž je kvůli vysokým tribunám málo světla,“ řekl šťastný zemědělec. Jeho tráva se ocitla na sedmi z dvanácti stadionů, kde se šampionát uskutečnil. Zbylých pět pak pokryje německá tráva, čímž se snad místní patrioti uklidní.

Trávník v pohybu
K zajímavostem gelsenkirchenského stadionu určitě patří možnost přepravy trávníkové plochy pomocí hydrauliky mimo stadion, kde poté probíhá její regenerace. Originální je i zásobování stadionu pivem, pětikilometrovým potrubím z nedalekého pivovaru. Pro takové zařízení by se asi nejlépe hodil termín pivovod. Němci pijí pivo rádi, takže asi nepřekvapí, že na každý zápas mistrovství ho bylo připraveno 52 tisíc litrů v obřích boxech.
Do pohybu se zde však může dát nejen trávník. Podobně je na tom i jižní tribuna. Ta vznikla na pětaosmdesátimetrovém mostě z mohutných ocelových příhradových vazníků. Horní třetinu sedadel je možné sklopit a rychlostí jednoho metru za minutu poté i zasunout.
Pozornost si zaslouží i zatahovací střecha celého komplexu. Ta je rozdělena na dvě části a dokáže se zatáhnout za pouhých třicet minut. Šedesáticentimetrový prostor, který mezi oběma křídly zůstane, slouží jako ventilace. Celý stadion je vybaven 212 svítidly, která osvětlují nejen plochu, ale i tribuny.

Kde se hrálo fotbalové mistrovsví
BERLÍN
Název: Olympiastadion
Kapacita ksezení: 66.021 diváků
Náklady: 242 milionů eur (rekonstrukce v letech 2000-04)
Domácí klub: Hertha BSC Berlín

DORTMUND
Název: Westfalenstad ion
Kapacita k sezení: 60.285 diváků
Náklady: 45,5 milionu eur (rekonstrukce v letech 2001-03)
Domácí klub: Borussia Dortmund

FRANKFURT NAD MOHANEM
Název: Waldstadion
Kapacita k sezení: 43.324 diváků
Náklady: 126 milionů eur (nový, postaven v letech 2002-05)
Domácí klub: Eintracht Frankfurt

GELSENKIRCHEN
Název: FIFA Stadion (Arena AufSchalke)
Kapacita k sezení: 48.426 diváků
Náklady: 191 milionů eur (nový, otevřen v roce 2001) Domácí klub: Schalke 04

HAMBURK
Název: FIFA Stadion (AOL Arena)
Kapacita ksezení: 45.442 diváků
Náklady: 97 milionů eur (nový, otevřen v roce 2000) Domácí klub: Hamburk SV

HANNOVER
Název: FIFA Stadion (AWD Arena)
Kapacita ksezení: 39.297 diváků
Náklady: 64 milionů eur (rekonstrukce v letech 2003-04)
Domácí klub: Hannover 96

KAISERSLAUTERN
Název: Fritz-Walter-Stadion
Kapacita k sezení: 41.513 diváků
Náklady: 48 milionů eur (rozšíření v roce 2005)
Domácí klub: 1. FC Kaiserslautern

KOLÍN NAD RÝNEM
Název: FIFA Stadion (RheinEnergie Stadion)
Kapacita k sezení: 40.590 diváků
Náklady: 110 milionů eur (rekonstrukce v letech 2001-04)
Domácí klub: 1. FC Köln

LIPSKO
Název: Zentralstadion
Kapacita k sezení: 38.898 diváků
Náklady: 90,6 milionu eur (nový, otevřen v roce 2003)
Domácí klub: FC Lipsko

MNICHOV
Název: FIFA Stadion (Allianz Arena)
Kapacita ksezení: 59.416 diváků
Náklady: 280 milionů eur (nový, otevřen v dubnu 2005)
Domácí klub: FC Bayern Mnichov a TSV Mnichov 1860

NORIMBERK
Název: Frankenstadion
Kapacita k sezení: 36.898 diváků
Náklady: 56 milionů eur (rekonstrukce v letech 2003-05)
Domácí klub: 1. FC Norimberk

STUTTGART
Název: Gottlieb-Daimler-Stadion
Kapacita k sezení: 47.757 diváků
Náklady: 51,5 milionu eur (modernizace v letech 2004-05)
Domácí klub: VfB Stuttgart

Trochu nepříjemná minulost
Za dva roky začnou v čínském Pekingu hry letní olympiády. Číňané chtějí světu ukázat, vlídnou tvář svého režimu a přípravě proto věnují velkou pozornost. Velký důraz je pochopitelně kladen na hlavní olympijský stadion.
Plán sportovního areálu má na starosti architektonická kancelář Albert Speer & Partner. Speer není v architektuře neznámé jméno, má jen trochu nepříjemnou minulost. Albert Speer starší byl totiž hlavním architektem nacistické třetí říše. Jeho syn je rovněž architekt a právě on se výraznou měrou podílí na přípravách pro olympiádu.
V Pekingu má být uskutečněn urbanistický plán, který svou západovýchodní osou protíná město v délce 32 kilometrů. Zde se Speer pravděpodobně nechal inspirovat plány svého otce. Ten kdysi navrhoval podobnou osu, která měla protínat Berlín. Albert Speer junior však tvrdí: „Je to idealistická osa, nevyjadřuje sílu. Dívá se dva a půl tisíce let zpátky do historie Číny.“

Ptačí hnízdo nebo loď?
Hlavní olympijský stadion bude mít po dobu konání her kapacitu 100 000 diváků (po skončení olympiády bude snížena na 80 000). Jeho autorem je přední švýcarská architektonická kancelář Herzog & de Meuron. Ta stadion koncipovala jako strukturalistickou loď a pojmenovala ho „Ptačí hnízdo“. Struktura díla je síťovitá a nepravidelná. Okolo tribun je vedeno zvláštní podloubí nebo hadovitý vestibul, kde jsou obchody i restaurace.
Tribuna působí dojmem koule. Pro sledování dění na ploše stadionu je tento tvar ideální. Střecha stadionu je zatahovací a je pokryta množstvím panelů, které zajistí její nepromokavost. Zespoda je pak střecha vybavena akustickou membránou, která dokáže pohlcovat zvuk.
Společně s plaveckým stadionem, který bude pro změnu krychlovitý, je ten olympijský nejdražší investicí do olympiády. Obě stavby dohromady vyjdou na 500 milionů dolarů, což je v přepočtu cca 12,5 miliardy korun. Stadion má být dokončen v roce 2008.

Rodina architektů
Albert Speer starší (19. března 1905 – 1. září 1981) se narodil v Mannheimu, v Německu, jako druhý ze tří synů. Je nazýván „Prvním architektem Třetí říše“. Za nacistického Německa byl Hitlerovým hlavním architektem. V roce 1942 se stal dokonce Hitlerovým ministrem zbrojního průmyslu a byl obdivuhodně úspěšný v reformování a modernizaci německého vojenského průmyslu.
Po válce byl zajat Američany a v Norimberském procesu (kde vyjádřil svou lítost) odsouzen k 20 letům vězení. Po jeho propuštění se stal úspěšným autorem a až do své smrti v roce 1981 napsal mnoho autobiografických děl.
Jeho syn je rovněž architekt a podílí se na přípravách Pekingu pro letní olympijské hry v roce 2008.

Olympiáda s nadhledem
Na přípravy pekingské olympiády dohlíží i satelit. Družice monitoruje nejen postup stavebích prací, ale sleduje i dopravní situaci ve městě nebo místní životní prostředí, které je v Pekingu katastrofální. Číňané se ho snaží do začátku her zlepšit.

Související články
Petra není jen dívčí jméno, které nosí mnohé půvabné ženy. Když archeolog slyší pojem Petra, okamžitě si vybaví skalní město nacházející se v Jordánsku. Mistrné dílo, před kterým se tají dech, a na které může být hrdá celá lidská civilizace, před 2000 lety vytesali do růžového pískovce kočovní Nabatejci. Jordánské království je jen o málo […]
Ven z měst! Za levnějšími pozemky a klidem přírody, do vlastních domků… V tomto duchu se nese trend bydlení v posledních desetiletích. Ale tento styl života nemusí být nutně ideální pro psychickou pohodu ani pro životní prostředí. V čem je háček a proč může být někdy lepší bydlet ve městě? Lidé v městském prostředí podle […]
Mezinárodní tým složený ze zástupců architektonických ateliérů NORMA (Česko), EMF (Katalánsko/Španělsko) a PARETO (Francie), který zvítězil v urbanisticko-krajinářské soutěži na přeměnu území u soutoku Berounky s Vltavou, se teď pustí do přípravy studie celého území s rozlohou přesahující 1200 hektarů. Mezinárodní tým tří architektonických studií spolupracoval na vítězném návrhu příměstského parku Soutok půl roku, vytvořilo […]
Na první pohled obyčejná rodinná hrobka. V jejím srdci mají však být dodnes slyšet hlasy templářů a kdesi v labyrintu chodeb tiše spočívat svatý grál… Malá kaple nacházející se zhruba 11 kilometrů od Edinburgu voní záhadami a konspiračními teoriemi po celá staletí. Místo poseté nejrůznějšími symboly a prapodivnými znaky má totiž ve svém nitru ukrývat […]
Povrchové lomy či doly jsou bezesporu brutálním zásahem do krajiny. Nejen, že se jejich okolí mnohdy stane místem, odkud většina lidí utíká, ale také místem, které se těžební činností promění v měsíční krajinu. Jistě, suroviny jsou nutné a těžaři zatím mají ze zákona povinnost po ukončení své činnosti krajinu rekultivovat. Mnohdy se tak děje tím […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz