Domů     Zajímavosti
S moderní vědou za rekordy!
21.stoleti 22.7.2006

Americký milionář, známý rekordman Steeve Fossett si ve svých dvaašedesáti letech udělal další“zářez“ ke světovým rekordům. Za 80 hodin obletěl zeměkouli plus Atlantik v letounu Global Flyer bez mezipřistání. Jaké extrémní rekordy (je jich 62) má vlastně tento poněkud výstřední boháč na svém kontě?Americký milionář, známý rekordman Steeve Fossett si ve svých dvaašedesáti letech udělal další“zářez“ ke světovým rekordům.  Za 80 hodin obletěl zeměkouli plus Atlantik v letounu Global Flyer bez mezipřistání. Jaké extrémní rekordy (je jich 62) má vlastně tento poněkud výstřední boháč na svém kontě?

Steve Fossett původem z Chicaga získal peníze jako finanční poradce a burzovní makléř. Protože má dobrodružnou duši a netouží svůj majetek utrácet pouze obvyklým způsobem, vydal se životem sběratele světových rekordů. A protože není troškař , jde vždy o překonání nějaké vzdálenosti poněkud neobvyklým způsobem. Je přímo ukázkovým příkladem toho, že v každém chlapovi je současně kus hravého kluka. Pouze vyměnil hračky za trochu nákladnější a rafinované, technicky špičkové stroje.

Rizika vzdušného cestování    
Poslední rekordní oblet Země dokončil rekordman zcela vyčerpaný. Od počátku totiž jeho misi provázely nepříjemné problémy. Hned po startu ztratil stroj zbytečně 350 kg drahocenného paliva. Nad Indií se potýkal s mocnými vzdušnými víry a turbulencemi. Byly tak velké, že si Fosset preventivně navlékl padák a smiřoval se s možností nedobrovolné návštěvy Indie. Když nebezpečí pominulo, přestala v kabině fungovat klimatizace a letec se opékal a dehydroval při 52oC. Konec letu prožíval v úzkosti, jestli mu zbude palivo a nakonec přistál na jiném letišti.
V jídle přitom není Fossett nijak vybíravý. Při svém posledním letu, jak sám říká, zašel prostě do obchodu a z regálu vzal na cestu nějaké sušenky a čokolády… Kromě pětiminutových mikrospánků se při letu posiloval výživnými nápoji.

S balonem až pošesté
I dalším rekordům předcházely nezdary. Přelet horkovzdušným balonem Solo Spirit se povedl až pošesté v roce 2002. Jednou nouzově přistál na jihu Ruska, podruhé v Indii a potřetí se  nedobrovolně vykoupal u australských břehů. 
Ani poslední přistání se ovšem neobešlo bez potíží. Fossettovi se totiž nepodařilo vypustit zbytek helia, a tak jej balón dvacet minut vláčel po zemi. Lehce zkrvavený Fossett poté prohlásil: „Bál jsem se, že  se mnou bude tak dlouho zmítat, až budu vypadat jako hamburger.“ 
Fossett bohužel neprozrazuje nikomu své plány do budoucna. Vylučuje však, že by odešel do rekordmanského důchodu.

Fossettovy rekordy

Motorové létání:
16. února 2000 – Oblet světa východním směrem rychlostí 901,07 kilometrů za hodinu v letadle třídy C-1h (vzletová hmotnost mezi 12 až 16 tunami).
24. listopadu 2000 – Oblet světa západním směrem rychlostí 805,59 kilometrů za hodinu v letadle třídy C-1h. (Oba lety Fossett uskutečnil společně s dalšími dvěma členy posádky).
1. – 3. března 2005 – Oblet světa sám, bez mezipřistání a doplňování paliva ultralehkým letounem GlobalFlyer Virgin Atlantic. Fossett vzlétl z letiště Salina v americkém státě Kansas, kde  přistál po 67 hodinách letu.
8. – 11. února 2006 – Samostatný oblet světa plus Atlantického oceánu bez mezipřistání. Fossett v experimentálním letounu Global Flyer strávil 80 hodin a mezi startem na americkém mysu Canaveral a přistáním po jednom obletu zeměkoule v anglickém Bournemouthu urazil přes 43.450 kilometrů.

Balonové létání:
17. – 21. února 1995 – Fossett uskutečnil první samostatný přelet Pacifiku v horkovzdušném balonu. Vzlétl ze Soulu a přistál po 4 dnech, 6 hodinách a 14 minutách v Saskatchewanu v Kanadě. Let je veden v Guinnessově knize rekordů.
7. – 16. srpna 1998 – Fossett překonal  nejdelší vzdálenost při sólovém letu balonem, když uletěl 22.909 km z Mendozy v Argentině. Cesta skončila pádem do vln Tichého oceánu 804 kilometrů od Austrálie.
19. června – 2. července 2002 – první sólový oblet Země v balonu z australského Northamu do australské Eromangy. Překonal zároveň dosavadní rychlostní rekord pro nepřetržitý let kolem Země, když vzdálenost zdolal za 13 dní, osm hodin a 33 minut. Překonal rekord v nejrychlejším obletu Země balonem a časově nejdelší sólový let.

Vzducholoď:
27. října 2004 – překonal absolutní světový rekord pro vzducholodě, když se strojem Zeppelin NT ve Friedrichshafenu v Německu dosáhl rychlosti 111,8 kilometrů za hodinu.
Bezmotorové létání:
15. listopadu 2002 – překonal se spolupilotem dosavadní rekord na trojúhelníkové trati 500 kilometrů, když letěl rychlostí 187,13 kilometrů v hodině v Omaramě na Novém Zélandu.
29. července 2003 – Fosset a jeho spolupilot dosáhli na kluzáku se 171,29 kilometry v hodině nejvyšší rychlosti na trojúhelníkové trati 750 kilometrů v Ely v Nevadě (USA).
13. prosince 2003 – Fossett se svým spolupilotem uletěl s kluzákem zatím největší vzdálenost 1508,42 kilometrů na trojúhelníkové trati v San Carlos de Bariloche v Argentině.

Jachting:
5. – 24. srpna 1996 – Fossett překonal samostatně Pacifik mezi Jokohamou a San Franciskem za 20 dní devět hodin a 52 minut.
5. – 10. října 2001 – Přeplul na jachtě s posádkou Atlantik z New Yorku do Anglie za čtyři dny 17 hodin a 28 minut.
7. února – 5. dubna 2004 – Obeplul svět za 58 dní devět hodin a 32 minut na katamaránu Cheyenne s dvanáctičlennou posádkou.

Související články
Pro dospělé není život černo-bílý, žijeme v mnoha barvách. Pro dítě se však dělí na dvě poloviny – ženskou a mužskou. Od chvíle, kdy dítě začne vnímat, je pro něj otec zástupcem/modelem jedné poloviny lidstva. A pokud muž chce být skutečným mužem/otcem, musí být i „dobrým tátou“… Role otce před 100 lety byla někde úplně […]
Larvy potemníka moučného, kterému se přezdívá moučný červ, patří mezi potravinové a skladištní škůdce. V domácnostech se s nimi naštěstí, na rozdíl od potravinových molů, setká málokdo. Larvy totiž potřebují velké zásoby potravin, protože se vyvíjejí dlouho. Podle českých vědců by se však v budoucnosti mohly právě ony stát základem našeho jídelníčku. Vzhledem k rostoucí […]
Byla to senzace, když v roce 2003 na indonéském ostrově Flores našli vědci kosterní pozůstatky asi metr vysokého humanoida. Právě kvůli výšce se mu začalo přezdívat hobit. Kdo byli tito lidé ale zač? Trpěli záhadnou nemocí, v jejímž důsledku se zmenšili, jak si experti myslí? Oficiálně jde o člověka floreského (Homo floresiensis), mnohem více se však uchytilo […]
Tuto otázku si položili vědci z Friedrich Alexander Universität v Německu a hledali na ni odpověď. Zkoumání podrobili chemikálie obsažené v tělesném pachu, jejichž koncentrace se liší u kojenců a dospívajících. Malé děti voní rodičům příjemně, jako květiny, zato při zachycení tělesného pachu puberťáků, kteří nepoužili deodorant, sebou nejeden rodič trhne a nakrčí nos. V […]
Má pověst jedné z nejnavštěvovanějších sociálních sítí. S každým dalším přečteným příspěvkem však podle výzkumu vědců z Torontské univerzity naše psychika značně trpí. Autoři studie, která byla publikována v časopise Communications Psychology zjistili, že přihlášení na sociální síť X (dříve známé jako Twitter) sice u některých uživatelů vedlo k většímu pocitu sounáležitosti, zároveň ale bylo […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz