Domů     Zajímavosti
Polemika: Kdo hledá, najde! Google nebo Seznam?
21.stoleti 21.7.2006

Potřebujeme něco najít na internetu a nejsme si jistí kde? Od toho jsou tu internetové vyhledávače. Svým uživatelům značně ulehčují práci. Není jich málo, proto se nabízí otázka: který je nejlepší?Potřebujeme něco najít na internetu a nejsme si jistí kde? Od toho jsou tu internetové vyhledávače. Svým uživatelům značně ulehčují práci. Není jich málo, proto se nabízí otázka: který je nejlepší?

Čeští uživatelé internetu ponejvíce využívají dva vyhledávače, Seznam a Google. O tom svědčí i výsledky ankety, která proběhla na webových stránkách časopisu 21. STOLETÍ. Vyhledávač Google mohou uživatelé internetu využívat již od roku 1995. Zpočátku byl ve stínu jiných, například Altavisty, ale postupem času začal hrát prim. V době svého vzniku se vlastně ještě nejmenoval Google, ale BackRub. Až v roce 1998 mu jeho autoři Američané Larry Page a Sergey Brin dali jméno, které nyní zná celý svět.
V současnosti Google dokáže prohledat 4 500 000 000 stránek. Jeho největšími konkurenty na globálním trhu jsou Yahoo, MSN nebo AOL. Google se zatím daří žít i bez toho, aby na něm neustále naskakovala nevyžádaná reklama. Otázkou je, jak dlouho tento stav ještě vydrží.
Z odkazů Google čerpával i největší český vyhledávač Seznam. Ten založil v roce 1996 Čech Ivo Lukačovič. Kromě klasického vyhledávání nabízí Seznam i další funkce. Úzce spolupracuje se serverem www.novinky.cz. Seznam působí i v komerční sféře nebo nabízí připojení k internetu.
Nedávno Seznam spustil možnost vyhledávání v leteckých mapách. Ty umožňují plánování tras po celé Evropě. Součástí obou verzí jsou i GPS souřadnice hledaného místa. Mapové podklady tvoří celkem 27 milionů souborů o celkovém objemu 100 GB. Od letošního jara pak je uživatelům na jeho stránkách k dispozici i encyklopedie.
 

Petra Vinterová
Event marketingová agentura Profimark

Seznam: Není to jen vyhledávač

+ Vyhledávač Seznam mi připadá ze všech vyhledávačů uživatelsky nejpřívětivější.
+ Ve srovnání s Google oceňuji praktické funkce Seznamu.cz jako například slovník, mapy, nově i funkci encyklopedie.
+ Seznam.cz obsahuje i rozsáhlé zpravodajství, ke kterému se na Google uživatel prokousává obtížněji.
+ Vyhledávače Centrum nebo Atlas mají tyto funkce také, Seznam je však podle mého názoru graficky lépe zpracován a je ze všech vyhledávačů nejpřehlednější.
– Co ovšem na Seznamu postrádám, je široká databáze obrázků, jaká je k dispozici na Googlu. Toto je také jediný případ, kdy využívám Google místo Seznamu.

Ian McSorley
počítačový specialista

Google: Rychle, přehledně, jasně!

+ Google pracuje téměř bez reklam, v době, kdy jsou reklamní sdělení téměř na každém kroku a dost otravují, je to příjemné osvěžení
+ Vyhledávání skrze google je velmi přehledné a rychlé. Navíc během chvilky dokáže prohledat miliony internetových stránek po celém světě.
+ Pokud si chci najít obrázek, je nejlepším řešením opět Google. Mohu si zde nastavit i to, jak má být požadovaný obrázek velký.
+ Google dokáže rozlišit i to, v jakém jazyce chci požadovanou stránku najít.
– Pokud se jedná například o mapy, nejsou na google dostupné ihned. Uživatel se k nim musí dostat na několik kliknutí, pokud však ví, co hledá a má dobré připojení, ztratí tím minimum času

Čtenářská anketa na internetových stránkách www.21stoleti.cz

Jaký internetový vyhledávač používáte?
Google    46%
Seznam    31%
Centrum    10%
Yahoo      6%
Jiný        7% 

Jiné světové vyhledávače

MSN – Vyhledávač uvedla do internetové sítě v srpnu 1995 společnost Microsoft. V současnosti jsou tyto stránky nejnavštěvovanější na světě, ale především právě kvůli produktům firmy Microsoft, nikoliv kvůli vyhledávání.

Yahoo – V roce 1997 uzavřela společnost Netscape Communications smlouvu s vyhledávačem Yahoo, čímž vznikl velmi silný hráč na trhu. Od té doby Yahoo neustále expanduje a podle statistik je třetím nejnavštěvovanějším portálem na světě (po MSN a Google).

AltaVista – Kdysi nadějný vyhledávač nyní spíše skomírá. Od roku 2000 zde proběhlo několik vln propouštění zaměstnanců. Pracuje na podobném principu jako Google.

Jak to vidí 21. století?

Co se týče samotného vyhledávání, je Google jedničkou. Výhody již byly zmíněny. Google umí hledat nejen stránky, ale i obrázky, má rozsáhlý adresář a není příliš zkomercializován. Není zde problém ani nastavení vyhledávání v českém jazyce. Zkrátka, pokud žádáme konkrétní informaci, Google je vynikajícím pomocníkem.
To ovšem neznamená, že český Seznam není užitečný. Má řadu doprovodných služeb, od zpravodajství, přes předpověď počasí až po kulturní přehledy. Bez zajímavosti není nově zřízená encyklopedie. Ta čerpá z portálů CoJeCo?, Ottova naučného slovníku a Wikipedie. Velmi přehledně jsou tu seřazeny i dopravní informace, Seznam ocení i ti, kdo hledají bydlení nebo práci. Občas se tu však uživatel musí poprat s nevyžádanými reklamními sděleními, ale řada lidí je již vůči nim zcela imunní. K práci s internetem jsou užitečné oba vyhledávače, záleží jen na tom, k čemu internet v danou chvíli konkrétně potřebujeme.

Související články
Necelých 100 dní do XVII. všesokolského sletu, největší sportovně-společensky-kulturní události roku na našem území, Česká obec sokolská oficiálně oznámila spuštění prodeje vstupenek na hromadné skladby. V rozmezí 200 až 700 korun na den budou k zakoupení od 1. dubna a očekává se, že se hlediště Fortuna Areny zcela zaplní. Ulicemi Prahy už teď jezdí speciální sletová tramvaj […]
Budoucnost se dá předpovídat mnoha způsoby – s pomocí křišťálové koule, kyvadla nebo kávové sedliny. V italské metropoli však již několik staletí spoléhají na ampulky s krví… Jmenoval se Januarius (272–305) a zastával funkci biskupa ve městě Benevento. Přibližně roku 305 však byla jeho duchovní pouť násilně ukončena. Legendy praví, že byl za vlády císaře […]
Pokud jste v nedávné době surfovali na vlnách internetu, mohla vás zaskočit zpráva, že vanilkové aroma již dávno není tím, čím bývalo. Do výrobní rovnice totiž měli vstoupit bobři… A to konkrétně s látkou kastoreum, která však člověku není tak úplně neznámá. Pro různé účely ji totiž více či méně využíval přes 2000 let. Je […]
Dvě třetiny Čechů věří, že se válka na Ukrajině protáhne na několik let. Ještě před rokem si přitom skoro polovina obyvatel myslela, že ruská invaze potrvá do konce roku 2023. Data z průzkumu veřejného mínění společnosti CEPER ukazují, že se podíl respondentů přesvědčených o dlouhodobé válce na Ukrajině oproti stavu před rokem zvýšil v 9 z 12 […]
Už jsme zažili několik sexuálních revolucí, ta nadcházející a přicházející ale poprvé bude mít nádech tak trochu „umělého sexu“. Podle expertů se během 15–20 let stanou běžnou součástí sexuálního života roboti určení na sex – sexboti. Využívat je budou muži i ženy, a to nejen svobodní, ale i manželské páry. Lidé s nimi budou podle […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz