Domů     Zajímavosti
INTERNET
21.stoleti 21.7.2006

Není to tak dávno, co mnozí lidé nad pojmem internet jen krčili obočí a vrtěli hlavou. Vždyť před deseti lety ho znal ještě málokdo. A vida, dnes ho už využívá 700 milionů lidí po celém světě. Dále se dnes seznámíme s novým formátem, který možná vytlačí JPEG.

Nejvíce surfují Izraelci
Ačkoliv je pro mnoho z nás internet nepostradatelným pomocníkem, v globálním měřítku ho využívá jen pouhých 14 procent veškerého obyvatelstva. Znamená to, že možnost surfování na virtuální síti má dnes téměř 700 milionů lidí. Nejvíce se internet využívá v USA, kde s ním nějakým způsobem pracuje 152 milionů lidí. V Evropě vedou naši západní sousedé z Německa, kde počet uživatelů internetu překročil 30 milionů. V České republice má možnost pracovat s internetem 3,6 milionu lidí.
Nejvíce času surfováním však nestráví ani Američané, ani Japonci, nýbrž Izraelci. Průměrný Izraelec stráví na webových stránkách téměř 58 hodin měsíčně, tedy asi dvě hodiny denně. Mezi navštěvovanými stránkami je nejpopulárnější www.msn.com společnosti Microsoft, následuje Google a Yahoo.

Počet uživatelů internetu v milionech
1. USA    152
2. Čína    72
3. Japonsko   52
4. SR Německo   32
5. Velká Británie  30
6. Jižní Korea   25
7. Francie   24
8. Kanada   19
9. Itálie    17
10. Indie   17

Nová možnost stahování her
Na český reklamní trh vstoupil nový typ reklamy spojený s internetovým podcastovým vysíláním. Hodlá zacílit na skupinu mladých lidí od 12 do 34 let. Podcast, neboli odkaz na zvukový záznam umístěný na internetu, umožňuje v moderní marketingové komunikaci spojit vlastnosti rádia s výhodami tištěných médií. Tento nový druh marketingové komunikace nabízí na adrese http://www.hrej.cz i internetový portál www.seznam.cz. Podcastové vysílání na serveru Hrej.cz tvoří především záznamy diskusí, které si mohou uživatelé stáhnout do počítače nebo MP3 přehrávače a kdykoliv poslechnout. Nejčastějším tématem diskusí bývají nové hry dostupné na serveru, či návody a recenze k novinkám v oblasti her pro konzoly a PC. Návštěvníci stránek Českého rozhlasu (www.cro.cz) tuto technologii již znají a vědí, že si zde mohou stáhnout zajímavé pořady, které jim ve vysílání utekly.

Zůstane internet oázou svobody?
Internet bývá sice považován za nejsvobodnější médium, ale ani jemu se cenzurní zásahy nevyhnou, zvláště v zemích, kde vládne totalitní režim. V souvislosti s tímto fenoménem zahájila organizace Amnesty International (AI) celosvětovou kampaň proti internetové cenzuře. AI se nezaměřila jen na kritiku států, ale i společností, které webovou síť spravují. Koneckonců, ještě stále máme v živé paměti kontroverzní zásahy firmy Google na čínském internetu, které byly provedeny na přání tamější komunistické vlády. 
AI ve svém prohlášení však kritizuje nejen Čínu, ale i Írán, Vietnam, Tunisko nebo Izrael. Rovněž poukazuje na nový druh vězňů svědomí, tzv. kybernetických disidentů. AI tvrdí, že na mnoha místech světa jsou likvidovány internetové kavárny, sledovány chatovací místnosti, zabavovány počítače a rušeny internetové deníky – blogy.

Jak jsou na tom děti s prospěchem?
Možná to leckterý rodič zná, jeho potomek mu tvrdí, jak ve škole v pohodě prospívá a pak na třídní schůzce přijde šok. Rodiče z karlovarského kraje však budou v blízké budoucnosti tohoto nervového náporu ušetřeni. Prospěch svých ratolestí totiž budou moci sledovat přímo na internetu.
Krajský úřad totiž chystá zřízení školského portálu, kde si bude možné ověřit, jak je na tom který student střední školy s prospěchem či s docházkou. Projekt, který stojí dva miliony korun plus pulmilonové roční náklady na provoz portálu, je zatím v testovací fázi. Naostro by měl být spuštěn od září příštího roku.

Skončí formát JPEG?
Populární „jépégéčko“, které je využíváno ke komprimaci obrazových dat, má pomalu na mále. Společně s operačním systémem Windows Vista se objeví zbrusu nový formát Windows Media Photo. A měl by být podstatně kvalitnější než JPEG.
Podle zástupců firmy Microsoft WMP při kompresy 24:1 dokáže zachovat mnohem více detailů než JPEG. Při fotografování pak dokáže do stejného prostoru uložit až dvakrát více údajů. WMPhoto však nebude nedostupný jen pro uživatele se systémem Windows Vista. Budou ho moci využívat i každý, kdo má ve svém počítači nainstalované Windows XP.
Zdá se však, že Microsoft nějakým záhadným způsobem „zapomněl“ na licenční plán formátu WMPhoto. Někteří experti z oboru proto varují, že dříve, než se nový formát rozšíří, může být zlou licenční politikou zlikvidován.

Související články
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro dospělé není život černo-bílý, žijeme v mnoha barvách. Pro dítě se však dělí na dvě poloviny – ženskou a mužskou. Od chvíle, kdy dítě začne vnímat, je pro něj otec zástupcem/modelem jedné poloviny lidstva. A pokud muž chce být skutečným mužem/otcem, musí být i „dobrým tátou“… Role otce před 100 lety byla někde úplně […]
Larvy potemníka moučného, kterému se přezdívá moučný červ, patří mezi potravinové a skladištní škůdce. V domácnostech se s nimi naštěstí, na rozdíl od potravinových molů, setká málokdo. Larvy totiž potřebují velké zásoby potravin, protože se vyvíjejí dlouho. Podle českých vědců by se však v budoucnosti mohly právě ony stát základem našeho jídelníčku. Vzhledem k rostoucí […]
Byla to senzace, když v roce 2003 na indonéském ostrově Flores našli vědci kosterní pozůstatky asi metr vysokého humanoida. Právě kvůli výšce se mu začalo přezdívat hobit. Kdo byli tito lidé ale zač? Trpěli záhadnou nemocí, v jejímž důsledku se zmenšili, jak si experti myslí? Oficiálně jde o člověka floreského (Homo floresiensis), mnohem více se však uchytilo […]
Tuto otázku si položili vědci z Friedrich Alexander Universität v Německu a hledali na ni odpověď. Zkoumání podrobili chemikálie obsažené v tělesném pachu, jejichž koncentrace se liší u kojenců a dospívajících. Malé děti voní rodičům příjemně, jako květiny, zato při zachycení tělesného pachu puberťáků, kteří nepoužili deodorant, sebou nejeden rodič trhne a nakrčí nos. V […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz