Domů     Technika
TECHNICKÉ HITY: Zachyťte si své zážitky
21.stoleti 23.6.2006

Fotografický aparát je dnes už standardní výbavou téměř každého, kdo se v létě vydá na dovolenou, na prázdniny nebo na kratší výlet. 21. STOLETÍ se zeptalo výrobců fotoaparátů a příslušenství k nim, jaké zajímavosti nám pro nadcházející letní sezónu připravili.Fotografický aparát je dnes už standardní výbavou téměř každého, kdo se v létě vydá na dovolenou, na prázdniny nebo na kratší výlet. 21. STOLETÍ se zeptalo výrobců fotoaparátů a příslušenství k nim, jaké zajímavosti nám  pro nadcházející letní sezónu připravili.

S velkým displejem…
Fujifilm FinePix V10

To co na první pohled zaujme na V10 od Fujifilmu je bezesporu nezvykle veliký LCD displej. Třípalcovou diagonálu (7,6 cm) totiž jen tak někde nenajdete a prohlížení nafocených snímků či samotné focení, je tak daleko zábavnější. Samozřejmě toto není jediná přednost tohoto kompaktu. Za zmínku stojí jak rozsah citlivosti, který je nastavitelný od ISO 64 po 1600, tak i parametry obrazové rozlišení 5.1 megapixelů a 3.4 násobný optický zoom.
+ možnost focení v módu „Přirozené světlo & s bleskem“ kdy fotoaparát snímá vždy dva snímky bezprostředně po sobě, jeden bez blesku a jeden při osvětlení bleskem. Možnost snadno a rychle porovnat obě varianty a rozhodnout se zda je osvětlení bleskem nutné
+ stříbrná a oranžová varianta
– netradiční způsob držení
Cena: 10 390 Kč

Kompakt s dálkovým přenosem
Nikon Coolpix P3

Na kompakt se Nikon Coolpix P3 může pochlubit úctyhodným efektivním rozlišením – 8,1 Mpix. Takovéto rozlišení už s přehledem zachytí sebemenší detail a vykreslí opravdu širokou škálu barev a jejich odstínů. Díky objektivu Zoom-Nikkor s 3,5násobným optickým zoomem (ohnisková vzdálenost 36-126 mm) bude pohodlné fotit krajinky, portréty i jemné detaily, a to včetně „makra“ od 4 cm.
Další nepřehlédnutelnou vlastností je možnost bezdrátové komunikace pomocí rozhraní Wi-Fi, včetně možnosti komunikace v bezdrátové síti LAN standardu IEEE 802.11b/g. To umožňuje nejen přenos fotek na disk, ale i jejich tisk bez pomoci kabelu.
+ redukce vibrací (VR) Nikon – systém optické stabilizace obrazu, vyvinutý původně pro jednooké zrcadlovky Nikon, obsahuje dva režimy redukce vibrací pro možnost fotografování s až o tři stupně delším časem závěrky, než obvykle
– oproti předchůdci (P1, P2) nemá úchytný grip
Cena: 13 590 Kč

Tma a šero už nebudou překážkou
Fujifilm FinePix F30

Prvním kompaktem na světě, který proti šeru vytáhne účinnou zbraň v podobě nastavení citlivosti ISO 3200 a docílí tak kvalitní fotografie i bez blesku, navíc při plném rozlišení, nese označení F30 Zoom. Pokud však je taková tma, že je potřeba využít blesk, FinePix nabízí další řešení. Díky „inteligentnímu blesku“ lze využít výjimečné citlivosti pro kombinaci přirozeného osvětlení popředí s vyváženou expozicí pozadí, čímž se zabrání náhodnému rozmazání pozadí. Navíc je přístroj vybaven patnácti scénickými režimy: pláž, sníh, podvodní hlubina, párty, ohňostroj, muzeum apod. K tomu, aby bylo na fotoaparát vždy spolehnutí patří dostatečně výkonný akumulátor, který má v tomto případě kapacitu až na 500 snímků.
+ 2,5“ displej je pokryt speciální CV filmovou vrstvou, která minimalizuje odlesky a odrazy
– absence optického hledáčku
Cena: 10 500 Kč

I s rybím okem 
Nikon D50

Asi netřeba představovat oblíbenou hračku začínajících fotografů Nikon D50, ale je třeba zmínit, že získala ocenění TIPA 2006. Titul, kterým se nyní honosí zní „Nejlepší evropská digitální jednooká zrcadlovka pro začátečníky roku 2006“.
Srdcem D50 je snímač Nikon CCD formátu DX, obsahující 6,1 milionů efektivních pixelů a pokročilý systém zpracování obrazu. A s čím může expedimentovat v létě? Zkuste kombinaci těla D50 s „rybím okem“ od Nikkoru. Ten zaujme unikátním obrazovým úhlem 180º a  možností zaostřování již ze vzdálenosti 14 cm. Navíc fotografie budou mít, jak bývá u binokulárních zvykem, úžasnou hloubku ostrosti.
+ velmi příznivá cena těla Nikon D50
– jediná zrcadlovka od Nikonu, které má na gripu pouze jedno ovládací kolečko na clonu a čas
Cena Nikon D50 tělo: 16 490 Kč
Cena Rybí oko: 24 790 Kč

Foťte cokoli i zdálky
Panasonic do kapsy
Panasonic vyrukoval s kompaktním fotoaparátem s úctyhodným desetinásobným zoomem a optickou stabilizací obrazu. Stal se tak nejmenším na trhu s těmito vlastnostmi. Přístroj je osazen CCD snímačem s rozlišením 6 megapixelů a jako všechny nové fotoaparáty Panasonic má velmi přehledné menu v českém jazyce. To se zobrazuje na 2,5“ LCD panelem s vysokým rozlišením 207 000 pixelů.
Panasonic Lumix DMC-TZ1 disponuje citlivostí až po ISO 1600 a v kombinaci se stabilizátorem tak zajistí kvalitní fotky i v šeru. Dostal ocenění TIPA za „Nejlepší digitální fotoaparát se superzoomem“.
+  rychlý start 0,95s
+ kompletní české menu
– chybí možnost manuálně nastavit expozici
Cena: 13 000 Kč

Tisk, skener i kopírka v jednom
Domácí fotolaboratoř Epson
S novinkou Epson Stylus Photo RX640 už nebudete nikdy muset chodit do fotolabů. Nejen, že umí tisknout přímo z fotoaparátu (přes USB nebo Bluetooth), přímo z paměťových karet či z diapozitivu nebo negativu (díky zabudované průsvitové jednotce), ale umožní na 2,5“ LCD monitoru i detailní náhled snímku.
Tiskárna pak nabízí šestibarevný tisk ve špičkové fotografické kvalitě a díky minimální velikosti inkoustové kapky (1,5 pl) tiskne mnohem rychleji než její předchůdci.
+ snadné oživení zašlých fotografií, stejně jako možnost odstranění prachu z negativů
– rychlost tisku není nijak závratná ve srovnání s konkurencí
Cena: 10 890 Kč

Pro náročnější amatéry
První zrcadlovka u Samsungu
Na poli digitální fotografie je stále něco nového, což potvrzuje Samsung, který předvádí trhu svou první jednookou digitální zrcadlovku. Samsung GX-1S byla vyvíjena ve spolupráci s Pentaxem, přičemž tato kooperace má za cíl konkurovat ostatním velkým výrobcům. Díky zabudovanému hranolu nabízí GX-1S čistý a jasný hledáček, což v praxi znamená, že fotograf vidí ostře a jasně. Navíc velký 2,5“ LCD displej je zvolen tak, aby poskytoval čisté zobrazení. Maximální citlivost ISO 3200 podporuje vysokou citlivost toliko potřebnou v interiérovém snímání.
+ velmi nízká hmotnost 505g
– neoriginální design (model nápadně podobný Pentaxu *ist DS2)
Cena včetně objektivu 18-55 mm: 24 490 Kč

Zrcadlovka s živým náhledem
Olympus E-330

Olympus získal ocenění TIPA za nejlepší inovaci roku 2006. Model E-330 je totiž digitální zrcadlovka s funkcí živého zobrazení na LCD (Live Preview), což umožňuje pořizování snímků bez nutnosti využívání optického hledáčku. Tato schopnost je navíc umocněna možností volby mezi dvěma režimy: živý náhled na LCD s automatickým zaostřováním a živý náhled v makro režimu s 10x zvětšením náhledu pro přesné zaostřování. To vše je ještě umocněno vlastnostmi samotného 6,4 cm antislunečního LCD displeje, například širokým pozorovacím úhlem (až 160°). Poloprofesionální fotografy na této zrcadlovce 4/3 standardu potěší 7,5 milionů efektivních pixelů.
+ funkce živého zobrazení
+  díky duálnímu slotu je možné používat CompactFlash karty (Typ I a II), Microdrive, xD picture card
–  nedostupnost pro každého
Cena za tělo: 28 990 Kč

Související články
Umělá inteligence je tu, ať se to někomu líbí nebo ne. Nabízí přehršel možností, ale také ukrývá nemálo čertových kopýtek. A tak je tomu i v oblasti vzdělávání. Sal Khan, výkonný ředitel Khan Academy, na které skrze online přednášky studují miliony lidé po celém světě, měl loni na konferenci TED Talk, jejímž mottem je heslo […]
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro své rozměry, vybavení a technologie se stala chloubou amerického námořnictva. Jedná se totiž o největší a nejnovější letadlovou loď, která po více než 10 letech od spuštění na vodu konečně začala sloužit Spojeným státům i alianci NATO. Stavba nejmodernějšího plavidla, se kterým si USA pojistily pozici největší námořní velmoci planety, započala roku 2009. Slanost […]
Peugeot 208, ikonický drobek a nejprodávanější vůz v Evropě v roce 2022, dostává nový kabátek. Modernizací se stává ještě neodolatelnějším, zejména pak jeho elektrická verze E-208, která překonává dojezd 400 km. Celá modelová řada 208 pak profituje z nového designu, špičkových technologií a emocí z nových motorů. Peugeot 208, nástupce dlouhé řady devíti generací městských […]
Americká agentura NASA hodlá v letošním roce odstartovat pátrání po stopách života v rámci Sluneční soustavy. K měsíci Europa proto bude vyslána sonda, která kromě vědeckých přístrojů ponese také speciální poselství o člověku a planetě Zemi. Budoucím poslíčkem byla „jmenována“ Europa Clipper, jež bude vybavena spoustou špičkových přístrojů sloužících k měření ledu zakrývajícího oceán či […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz