Domů     Zajímavosti
Národy od A do Ž
21.stoleti 23.6.2006

Více než 200 zemí na světě je domovem nejen velmi rozmanitých národů, ale i národností a etnických skupin. Zní tady přes 5000 různých jazyků. S kým se tedy můžeme setkat, až o dovolené vyrazíme na cesty?Více než 200 zemí na světě je domovem nejen velmi rozmanitých národů, ale i národností a etnických skupin. Zní tady přes 5000 různých jazyků. S kým se tedy můžeme setkat, až o dovolené vyrazíme na cesty?

Američané – jádro národa vytvářeli v 17. – 18. stol. britští přistěhovalci, kteří se usazovali na východním pobřeží Nového světa a postupně kolonizovali vnitrozemí. Ještě dříve tu však žily různé indiánské kmeny.
Na jihovýchodě se zalíbilo Francouzům, na jihu a jihozápadě zas Španělům. Od 2. pol. 19. stol. rostla i role černochů, kteří sem byli v 17.- 19. stol. násilně přivezeni jako otroci. Koncem 19. stol. se zvyšovalo množství ruských Židů,  Poláků, Italů a přistěhovalců z porobených národů Rakousko – Uherska,.

Britové – toto označení platí pro 60 milionů obyvatel (různého etnického původu) Velké Británie. Převažují Angličané (47, 4 mil.) před Skoty (5, 35 mil.), Iry (5, 3 mil.), Velšany (1, 85 mil) a Gaely. V ostrovním království žijí i početné skupiny přistěhovalců, zejména z bývalých britských kolonií a závislých území.

Češi – geograficky a kulturně představují nejzápadnější slovanský národ. Jsou potomky kmenů, které se mezi 3.- 6. stol. n. l. přesouvaly z centrální Asie do střední Evropy. Zde se osadníci usazovali – Čechové, Děčané, Doudlebi, Charváti,Chebané, Litoměřici, Lučané, Zličané aj. V 9. – 10. stol. (hlavně po odtržení od Velkomoravské říše) je sjednotil kmen Čechů pod vládou Přemyslovců (10.stol.). Morava se připojila v 1. pol. 11. stol. Etnickou jednotu od 13. stol. narušovala německá kolonizace. Český národ se plně konstituoval až v půli 19. stol.

Domové (Domi) – žijí (2 – 3 milionů) na Blízkém východě. Patří k početné etnické a jazykové skupině Romů, jejichž celkový počet se odhaduje na 12 milionů. Jejich pravlastí je Indie, odkud odcházeli v 11. stol.n. l. s nadějí, že jinde naleznou příhodnější podmínky pro život. Nyní jsou národnostní menšinou ve většině zemí EU.

Egypťané – souhrnné pojmenování 74 milionů obyvatel Egypta, dědiců jedné z nejstarších civilizací světa. (historie začala před 5550 roky). Z 90 % převažují Arabové, kterých na světě žije cca 290 milionů.

Francouzi – mezi předky 60 milionů Francouzů najdeme keltské Galy, kteří obývali území Francie již od 6. stol. př. n. l. Nechyběli ani germánští Frakové, kteří tu vládli od 5. stol. n. l. Četní příslušníci románského národa žijí i v sev. Africe, části Kanady, Jižní Americe, Oceánii.

Germáni – starověké jazykově příbuzné kmeny, které od doby železné žily ve Skandinávii a západní Evropě. Známí jsou mj. Teutoni, Sasové, Frísové, Anglové, Markomani, Vandalové.
V průběhu staletí táhli Evropu a vytvářeli kmenová společenství, pak i vlastní státní celky.

Holanďané (Nizozemci) – na 16 milionů potomků germánských kmenů (viz) Franků, Frísů, Batavů aj., které sem kolem 5. stol. n. l. dorazily ze severu Evropy. Germáni se postupně smísili s místními Kelty (viz). Jádro holandské národnosti se formovalo ve 14. – 15. stol. Jako národ vznikli Nizozemci za protišpanělského odboje (16. – 17. stol.) a buržoazní revoluce.

Chanové – počtem 900 milionů představují 15 % celkového počtu obyvatelstva světa. V domovské Číně tvoří 90 % všech obyvatel. Pojmenování (používané od roku 1644) se odvozuje od starověké dynastie Chan, která jako první sjednotila severní oblasti Číny.

Indiáni – souhrnné označení všech původních obyvatel Ameriky ( s výjimkou Aleuťanů a Eskymáků). Tak je omylem nazvali v 15. stol. Španělé, kteří se domnívali, že dopluli do Indie. Nejvíce indiánských kmenů přežívá v Latinské Americe.

Japonci – obyvatelé „země vycházející slunce“, kde tvoří 99 % ze 128 milionů obyvatel. V mnohém (jazyk, znaky v písmu užívané v kombinaci s písmeny japonské abecedy) se zde od 5. stol. n. l. projevoval vliv nedaleké Číny.

Keltové (Galové) – skupina indoevropských kmenů. S počátkem doby bronzové, kdy obývali jih Německa a sever Francie, se do 3. stol.př. n. l. rozšířili za Pyreneje, Apeniny, do Karpatské kotliny, na Balkán i do Malé Asie. V 1. stol. n. l. na ně dolehla romanizace, severně od Dunaje pak tlak germánských kmenů (viz). Na našem území se usídlil kmen Bójů – odtud název Bohemia. Keltové dodnes žijí ve francouzské Bretani a ve Velké Británii (hlavně Wales).

Laponci (Saami) – původní obyvatelé Laponska, což je území zahrnující severní části Finska, Švédska a Norska i ruský poloostrov Kola. Laponci se geneticky liší od ostatních národů Evropy, do které přišli asi před 10 000 lety od ruského jezera Oněga. Typický byl pro ně chov sobů, lov a rybolov. 

Maďaři  – původ více než 11, 5 milionů obyvatel se odvozuje od Uhrů, jednoho z nejvýznamnějších kmenů, které opustily stepi centrální Asie. Roku 896 dorazily do střední Evropy. Nejstarší písemné památky se datují k roku 1200. Jazykově jsou příbuzní sibiřským nomádům. Početné skupiny Maďarů žijí i v blízkých zemích (Slovensko, Rumunsko, Ukrajina, bývalá Jugoslávie).

Němci – stamiliónový národ tvořený převážně potomky germánských kmenů, které přibližně do poloviny 1. tis. př. n. l. sídlily ve Skandinávii. Od 5. – 4. stol. př. n. l. osídlovali jižní Pobaltí a střední Evropu, odkud vytlačovali Kelty. V období 2. – 4. stol. n. l. začaly vznikat germánské kmenové svazy. Stát od Baltského moře až po Alpy býval v minulosti rozdroben do velkého počtu států a státečků. Termín Deutsch (Teutsch) jako označení území a jeho obyvatel se objevuje od konce 11. stol. Jednotný německý stát vznikl v roce 1871.

Poláci –společně s Čechy a Slováky patří k západním Slovanům. V období 16.- 18. stol. Polsko tvořilo společný stát s Litvou. Mocná říše se rozpadla vinou útoků Ruska, Turecka a Švédska. Plnou nezávislost získalo Polsko po 1. světové válce s rozpadem Ruské říše a Rakouska –Uherska. Mnoho Poláků odešlo za lepším živobytím do USA i jiných zemí.

Rusové –potomci mocného slovanského národa sídlícího severně od Černého moře. Přes 120 milionů Rusů nyní žije nejen ve své vlasti, ale i v různých republikách bývalého Sovětského svazu (hlavně Ukrajina, Bělorusko, Kazachstán aj.)

Řekové  – potomci starých kmenů (Achajové, Iónové), které přišly na Balkán ze severu počátkem 2. tis. př. n. l. Řekové si podrobili původní obyvatele – Héloty aj. V 8. – 6. stol. př. n. l. vznikala jednotná řecká kultura. Jde o jednu z největších civilizací v dějinách lidstva. Dnes počet Řeků dosahuje asi 11,5 milionu (včetně emigrantských komunit v různých zemích).

Slováci – potomci slovanských kmenů, které se na území Slovenska usazovaly asi od 4. – 6. stol. n. l. V 9. – 10. stol. část Slovenska byla součástí Velkomoravské říše. V letech 1025 – 1918 žili Slováci pod nadvládou Maďarů. Když se roku 1918 zrodila Československá republika, uvítali spojení s příbuznými Čechy

Španělé – až do 15. století vládli románskému národu muslimští Maurové. Dnes má Španělsko 40 milionů obyvatel různých národností – např. Katalánci, Baskové, Galicijci aj.) Početné skupiny Španělů žijí v Latinské Americe, severní Africe i jinde.

Turci – obývají území dnešního Turecka od roku 800 n. l., kdy muslimské kmeny začaly pronikat z centrální Asie a bojovaly s upadající Byzantskou říší. Dominoval rod Osmanů, který vytvořil mohutnou říši s centrem v Istanbulu. Mnozí ze 68 milionů Turků dnes žijí v zahraničí.

Ukrajinci – samostatným státem se Ukrajina, domov 36 milionů lidí, stala až v roce 1991. Předtím dlouho patřila do Svazu sovětských socialistických republik (SSSR).

Vietnamci – souhrnné označení 83 milionů obyvatel Vietnamu. Tvoří ho téměř 60 národů, národností a etnických skupin. Mnoho Vietnamců žije též ve Francii, USA, Kanada i jinde.

Židé – potomci izraelských (hebrejských) kmenů, které v 15. – 14 . stol. př. n. l. osídlily území historické Palestiny. Tam se počet kmenů ustálil na symbolické dvanáctce. Po sjednocení v 10. stol. př. n. l. vytvořily stát. Od 6. stol. př. n. l. se Židé začali usazovat i mimo Palestinu, na různých světadílech. Severoevropští židé Aškenázové (10 milionů) mají vlastní jazyk (jidiš)

Více se dozvíte:
Člověk, Knižní klub, 2005
V. Hubinger,F.Honzák, J. Polišenský, Národy celého světa, MF, 1995

Související články
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro dospělé není život černo-bílý, žijeme v mnoha barvách. Pro dítě se však dělí na dvě poloviny – ženskou a mužskou. Od chvíle, kdy dítě začne vnímat, je pro něj otec zástupcem/modelem jedné poloviny lidstva. A pokud muž chce být skutečným mužem/otcem, musí být i „dobrým tátou“… Role otce před 100 lety byla někde úplně […]
Larvy potemníka moučného, kterému se přezdívá moučný červ, patří mezi potravinové a skladištní škůdce. V domácnostech se s nimi naštěstí, na rozdíl od potravinových molů, setká málokdo. Larvy totiž potřebují velké zásoby potravin, protože se vyvíjejí dlouho. Podle českých vědců by se však v budoucnosti mohly právě ony stát základem našeho jídelníčku. Vzhledem k rostoucí […]
Byla to senzace, když v roce 2003 na indonéském ostrově Flores našli vědci kosterní pozůstatky asi metr vysokého humanoida. Právě kvůli výšce se mu začalo přezdívat hobit. Kdo byli tito lidé ale zač? Trpěli záhadnou nemocí, v jejímž důsledku se zmenšili, jak si experti myslí? Oficiálně jde o člověka floreského (Homo floresiensis), mnohem více se však uchytilo […]
Tuto otázku si položili vědci z Friedrich Alexander Universität v Německu a hledali na ni odpověď. Zkoumání podrobili chemikálie obsažené v tělesném pachu, jejichž koncentrace se liší u kojenců a dospívajících. Malé děti voní rodičům příjemně, jako květiny, zato při zachycení tělesného pachu puberťáků, kteří nepoužili deodorant, sebou nejeden rodič trhne a nakrčí nos. V […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz