Domů     Zajímavosti
INTERNET
21.stoleti 23.6.2006

Každý měsíc se ve světě internetu a počítačů objeví něco nového a ani tento není výjimkou. Dnes se na těchto stránkách zaměříme především na internetové viry, internetovou reklamu, ale podíváme se i do Belgie, kde se pro nejširší veřejnost chystá bezplatné připojení k internetu.

Varování před počítačovými hrozbami
Počítačové viry a podobné lumpárny jsou stále drzejší a drzejší. Je proto dobré o nich mít přehled. Na webové adrese http://www.mcafee.com/us/threat_center/default.asp se nabízí okamžitý přístup k nejaktuálnějším informacím, nástrojům a hodnocením zranitelnosti, varování před malware, phishingem, spamy a hoaxy. Návštěvníci si zde například mohou prohlédnout databázi hrozeb AVERT týmu, která obsahuje definice více než 180 000 malware, zranitelností, hrozeb a nevyžádaných programů.
Nescházejí zde ani nové informace o spamu, phishingu a zranitelnostech,  zahrnující kategorie spamů, tipy na které spamy si dát pozor, přehled top ten nejčastějších názvů předmětu ve spamu, současné zranitelnosti a největší phishingové podvody.
Nový portál podává detailní analýzy a komentáře na objevující se, současný i minulý malware, nevyžádané programy (PUPs), phishing a spam. Sleduje všechny tyto hrozby a způsoby, jakými ohrožují různé formy systémů, síťové a mailové bezpečnostní hrozby, včetně hoaxů.

Boom internetové reklamy
Že je internet zřejmě nejdynamičtěji se rozvíjející médium není potřeba připomínat. Další důkaz tohoto tvrzení podala organizace Interactive Advertising Bureau, která sleduje objem reklam na síti sítí. Podle ní vzrostly v USA za rok 2005 příjmy z reklam na dvanáct a půl miliardy dolarů, což je o celých třicet procent více než v předcházejícím roce.
Dá se ovšem předpokládat, že tyto příjmy postupem času ještě narostou. Vždyť z celkového objemu reklamních tržeb tvoří dnes internetové reklamy pouhých 5 %. Podle nejnovějších prognóz společnosti Merrill Lynch v tomto roce internetová reklama opět vzroste a zlomí další rekordy. Měla by dokonce překonat reklamu nejen ve zlatých stránkách, ale i propagaci v časopisech.
Pro využití reklamy na internetu hovoří především její interaktivita. Nejde jen o klasické bannery, ale i o její pronikání do videí, her nebo internetových televizí…

Rychlost hackerů se zvyšuje
Analytici vývojového a výzkumného týmu X-Force, která je součástí společnosti Internet Security System, zjistili v roce 2005 celkem 4472 zranitelných míst v hardwaru i softwaru. Zpráva dále uvádí, že po uveřejnění zranitelného místa došlo ve 3,13 % případů k šíření kódu využívajícího těchto chyb ještě během následujících 24 hodin, do 48 hodin pak dokonce v 9,38 % případů. „Nelze přehlížet nárůst zneužití zranitelných míst ještě v průběhu nultého dne, kdy jsou tyto chyby veřejně oznámeny,“ řekl Gunter Ollman, ředitel týmu X-Force, ISS. „Tato situace nedává vývojářům produktů dostatečný čas na ověření problémů a zveřejnění opravných balíčků pro koncové uživatele a správce podnikových sítí, kteří jejich produkty využívají. Sítě, ve kterých není používána proaktivní ochrana, jsou tak často v řádu dní či dokonce týdnů vůči těmto hrozbám zranitelné.“
Ještě více starostí přináší zjištění, že celých 12,5 % hrozeb bylo publikováno souběžně s okamžikem zveřejnění chyby, které využívaly. To jinými slovy znamená, že byl zákeřný kód vypuštěn do světa ve stejném okamžiku, kdy se staly informace o zranitelnosti veřejně známými. Závěr je jednoznačný, hackeři sami aktivně pátrají po zranitelných místech systémů a teprve poté, co dokáží zjištěných problémů využít, publikují informace o nich. To v praxi znamená, že časový úsek mezi zveřejněním informací o zranitelném místě a uvolněním kódu, který těchto informací využívá, se neustále zkracuje. Z hackerů se tak prostě stávají internetoví sprinteři.

Belgický internet zdarma
Zatímco v České republice se o tom jen hovoří, v Belgii se volná dostupnost internetu stává realitou. A nejen to, belgická vládní místa nabízejí občanům své země kromě bezplatného připojení k internetu i příspěvky na nákup počítače.
K tomuto kroku vedl belgické vládní činitele fakt, že polovina Belgičanů přístup k internetu nemá a celá třetina se s ním v praxi ještě nesetkala. Všichni občané království tak nyní získají možnost pořídit si stolní počítač nebo notebook v cenových relacích v přepočtu od 25 tisíc do 29 tisíc korun. Vybavení lze navíc splácet a odepsat z daní.
Kromě toho jsou Belgičanům nabídnuty i antivirové programy a kurzy pro práci s internetem. Vláda si od svého kroku slibuje především zjednodušení komunikace mezi občany a úřady.

Finové už nezmoknou
Výrobce deštníků zřejmě čeká ve Finsku pokles zisků. Finský meteorologický institut (FMI) totiž vyvinul a nainstaloval vlastní výpočetní řešení (HPC), postavené na robustních procesorech Intel® Itanium® 2. Nová technologie by měla zlepšit možnosti předpovědi počasí a výzkumu klimatu.
Toto zajímavé řešení třikrát zvyšuje jak přesnost údajů zjišťovaných institutem, tak i rychlost výzkumu. Vědci tak nyní mohou svá pozorování zaostřit až na oblasti o velikosti 9 km2, přičemž dříve měli k dispozici pouze síť s plochami 21 km2. Umožní to mnohem přesnější přípravu předpovědi pro zpravodajské kanály i další odběratele.
Přesnější předpověď počasí znamená, že firmy operující ve venkovním prostředí, například stavební společnosti, mohou plánovat své pracovní postupy s ohledem na špatné počasí a pracovat tak efektivněji. Ve dnech, kdy se očekávají bouřky, mohou obyvatelé předem počítat s delším časem na dopravu do práce. Zvyšuje se rovněž bezpečnost veřejnosti, místní správa může mnohem dříve zajistit úpravu vozovky v případě sněhových kalamit.
Finský meteorologický institut tímto způsobem ušetří 15 % svých ročních výdajů, což společnosti přinese celkové úspory odhadované až na desetinásobek roční investice do meteorologických služeb.

Související články
Necelých 100 dní do XVII. všesokolského sletu, největší sportovně-společensky-kulturní události roku na našem území, Česká obec sokolská oficiálně oznámila spuštění prodeje vstupenek na hromadné skladby. V rozmezí 200 až 700 korun na den budou k zakoupení od 1. dubna a očekává se, že se hlediště Fortuna Areny zcela zaplní. Ulicemi Prahy už teď jezdí speciální sletová tramvaj […]
Budoucnost se dá předpovídat mnoha způsoby – s pomocí křišťálové koule, kyvadla nebo kávové sedliny. V italské metropoli však již několik staletí spoléhají na ampulky s krví… Jmenoval se Januarius (272–305) a zastával funkci biskupa ve městě Benevento. Přibližně roku 305 však byla jeho duchovní pouť násilně ukončena. Legendy praví, že byl za vlády císaře […]
Pokud jste v nedávné době surfovali na vlnách internetu, mohla vás zaskočit zpráva, že vanilkové aroma již dávno není tím, čím bývalo. Do výrobní rovnice totiž měli vstoupit bobři… A to konkrétně s látkou kastoreum, která však člověku není tak úplně neznámá. Pro různé účely ji totiž více či méně využíval přes 2000 let. Je […]
Dvě třetiny Čechů věří, že se válka na Ukrajině protáhne na několik let. Ještě před rokem si přitom skoro polovina obyvatel myslela, že ruská invaze potrvá do konce roku 2023. Data z průzkumu veřejného mínění společnosti CEPER ukazují, že se podíl respondentů přesvědčených o dlouhodobé válce na Ukrajině oproti stavu před rokem zvýšil v 9 z 12 […]
Už jsme zažili několik sexuálních revolucí, ta nadcházející a přicházející ale poprvé bude mít nádech tak trochu „umělého sexu“. Podle expertů se během 15–20 let stanou běžnou součástí sexuálního života roboti určení na sex – sexboti. Využívat je budou muži i ženy, a to nejen svobodní, ale i manželské páry. Lidé s nimi budou podle […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz