Domů     Zajímavosti
INTERNET
21.stoleti 21.4.2006

Co je nového ve světě internetu? Třeba to, že počet lidí, kteří využívají rychlé připojení neustále roste, že na Google se v Číně valí jeden problém za druhým, nebo že fotografie z MS v kopané budou obtížněji dostupné.

Vysokou rychlostí na internet 
V Evropské unii stále přibývá lidí, kteří využívají vysokorychlostní připojení k internetu neboli broadband. Příčin tohoto trendu je několik, hlavní úlohu zde hraje především zlevňování a rostoucí obliba ADSL přípojek. Celkem se v Evropské unii může z rychlého připojení radovat téměř 11,5 % obyvatel, nicméně mezi jednotlivými zeměmi jsou značné rozdíly. Zatímco až čtvrtina Holanďanů si může na vysokorychlostním internetu zvesela zasurfovat, podobnou radost si užijí jen dvě procenta Poláků a Slováků a dokonce pouhé jedno procentu Řeků.

1. Nizozemsko    24 procent
2. Dánsko     23
3. Finsko     20
4. Švédsko     19
5. Belgie     18
6. Velká Británie    15
7. Francie     15
8. Lucembursko    13
9. Rakousko     12
10. Estonsko    12
.
.
.
18. Česká republika   6
20. Maďarsko    5
23. Slovensko    2


Kdo nabídne Švýcarsko?
Vláda švýcarské konfederace řeší neobvyklý problém. Jistý podnikavec z Curychu si před několika lety nechal zaregistrovat všechny tři jazykové mutace oficiálních internetových adres Švýcarska, tedy www.schweiz.ch, www.svizzera.ch a www.suisse.ch. Oficiální představitelé jsou však přesvědčeni, že pojem „Švýcarsko“ je vlastnictvím celé země a nemůže na něm vydělávat jednotlivec. Proto se švýcarská vláda hodlá obrátit na OSN a s její pomocí zmiňované domény získat.
Současný majitel nehodlá za nabízených podmínek domény prodat. Zatím na nich lze shlédnout nejen dějiny Švýcarska, ale je zde možné si zde zakoupit i nejrůznější suvenýry týkající se země sýrů, bank a hodinek.

Smutný primát má červ Netsky.P!
Viry, červy, malewary a stále to samé dokola. Není už pomalu dne, aby sdělovacími prostředky neproběhla zpráva, že po internetové síti se šíří nový virus.
V loňské roce byl nejrozšířenějším virem červ Netsky.P, který po celém světě napadl 1,6 milionu počítačů. Pomyslné stříbro by mohlo být uděleno programu Bytever s téměř 700 000 přesnými zásahy a třetím „nejúspěšnějším“ virem je červ Mytob.
Na šíření virů se kupodivu nejvíce nepodílí emailová komunikace, ale jejich umístění na sdílené pevné disky. Tímto způsobem se rozšířilo na 37 % všech virů. 19 %  virů využilo děr v operačních systémech a 10 % vzalo za vděk cestováním elektronickou poštou.

Nový prohlížeč od Microsoftu
Internetový prohlížeč Explorer je stále suverénně nejrozšířenějším prohlížečem na světě. Výrobce, společnost Microsoft, představil jeho nejnovější, zatím zkušební verzi pod označením Explorer 7 Beta 2 Preview. Oficiální produkt by se pak měl na trhu objevit ještě letos v létě.
Nový prohlížeč bude mít vzhledem k chystanému uvedení nového operačního systému Windows Vista dvě verze. Jednu právě pro Vistu a druhou pro Windows XP. Podle tvůrců by nový prohlížeč měl být bezpečnější i přehlednější. Co se týče grafiky, na monitoru se objeví více ikon a ubude textu. Oproti dosavadním Explorerům umožní například i to, aby se v oknech zobrazilo více internetových stránek.

Holandsky snadno a rychle
Slovníků je na internetu spousta. Anglický, německý nebo ruský slovník není složité na síti najít. Pokud ovšem hledáme výraz v méně používaném jazyce, může nastat problém. Jedním z takových jazyků je holandština. Do Nizozemska míří každoročně hodně Čechů, hlavně těch mladých, Holanďané si naopak velmi oblíbili český venkov a české hory. Fotbalová střetnutí mezi našimi hráči a reprezentanty země větrných mlýnů už mají příchuť derby. Takže, až třeba v internetové kavárně potkáte Holanďana, díky slovníku na adrese http://umlsnemysky.wz.cz/Holandstina/holandstina.php, si s ním můžete popovídat v jeho rodné řeči.

Další problémy Google v Číně
Čína je pro celosvětový vyhledávač Google pravděpodobně zakletou zemí. Poté, co byl obviněn z cenzury internetových stránek, které se zabývaly otázkou lidských práv, se vynořil další problém. Čínské ministerstvo informatiky totiž vyšetřuje, zda Google má vůbec řádnou licenci poskytovatele internetového obsahu (ICP), která je nutná k podnikání na místním trhu. Podle některých čínských zdrojů je však už předem jasné, že Google onu licenci nevlastní.
Google, podobně jako jiné zahraniční internetové společnosti, nemůže v Číně podnikat přímo. Řešením pro vstup na čínský trh je tedy obvykle založení společné firmy s čínským subjektem, který je pak majoritní.

Bude MS ve fotbale na internetu?
Internetové stránky budou zřejmě během nadcházejícího světového šampionátu v kopané, který se uskuteční v Německu, ochuzeny o fotografie z místa dění. Fotbalová federace FIFA totiž zakázala uveřejňovat na webových stránkách fotografie během probíhajících utkání. Omezení se dotkne především zpravodajských serverů. Současně FIFA výrazně omezila počet publikovaného obrazového materiálu.
Toto opatření se médiím pochopitelně nelíbí. Světová asociace novin (WAN) nyní hledá řešení, které by médiím jejich práci nekomplikovalo a zvažuje právní kroky. K tomu ji dovedl i fakt, že FIFA žádá po světových tiskových agenturách, aby přijaly právní zodpovědnost za to, když některý z jejich klientů zmíněná nařízení poruší. Sdělovací prostředky podobné kroky odmítají s poukazem na to, že se jedná o porušení redakční svobody.

Vzhůru do internetových obchodů!
Nedůvěra z internetových nákupů, která byla v České republice hojně rozšířena, pomalu ustupuje. Podle průzkumu společnosti GfK za uplynulý rok výrazně stoupl počet uskutečněných nákupů přes internet. V roce 2004 nakoupilo v internetových obchodech 2 158 000 zákazníků, vloni pak jejich počet stoupl na téměř 2 800 000.
Co se týče zakoupených služeb, na čelných pozicích jsou nákupy lístků na kulturní programy a fotoslužby, ale i zájezdy. Mezi zbožím kralovaly knihy, časopisy a spotřební elektronika. Celkem za internetové nákupy Češi v loňském roce utratili deset miliard korun.

Související články
Necelých 100 dní do XVII. všesokolského sletu, největší sportovně-společensky-kulturní události roku na našem území, Česká obec sokolská oficiálně oznámila spuštění prodeje vstupenek na hromadné skladby. V rozmezí 200 až 700 korun na den budou k zakoupení od 1. dubna a očekává se, že se hlediště Fortuna Areny zcela zaplní. Ulicemi Prahy už teď jezdí speciální sletová tramvaj […]
Budoucnost se dá předpovídat mnoha způsoby – s pomocí křišťálové koule, kyvadla nebo kávové sedliny. V italské metropoli však již několik staletí spoléhají na ampulky s krví… Jmenoval se Januarius (272–305) a zastával funkci biskupa ve městě Benevento. Přibližně roku 305 však byla jeho duchovní pouť násilně ukončena. Legendy praví, že byl za vlády císaře […]
Pokud jste v nedávné době surfovali na vlnách internetu, mohla vás zaskočit zpráva, že vanilkové aroma již dávno není tím, čím bývalo. Do výrobní rovnice totiž měli vstoupit bobři… A to konkrétně s látkou kastoreum, která však člověku není tak úplně neznámá. Pro různé účely ji totiž více či méně využíval přes 2000 let. Je […]
Dvě třetiny Čechů věří, že se válka na Ukrajině protáhne na několik let. Ještě před rokem si přitom skoro polovina obyvatel myslela, že ruská invaze potrvá do konce roku 2023. Data z průzkumu veřejného mínění společnosti CEPER ukazují, že se podíl respondentů přesvědčených o dlouhodobé válce na Ukrajině oproti stavu před rokem zvýšil v 9 z 12 […]
Už jsme zažili několik sexuálních revolucí, ta nadcházející a přicházející ale poprvé bude mít nádech tak trochu „umělého sexu“. Podle expertů se během 15–20 let stanou běžnou součástí sexuálního života roboti určení na sex – sexboti. Využívat je budou muži i ženy, a to nejen svobodní, ale i manželské páry. Lidé s nimi budou podle […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz