Domů     Medicína
Krok za krokem: Zázrak života
21.stoleti 17.3.2006

Vývoj lidského plodu v matčině lůně trvá 280 dní neboli 40 týdnů, t.j deset lunárních měsíců nebo přibližně devět měsíců kalendářních.Vývoj lidského plodu v matčině lůně trvá 280 dní neboli 40 týdnů, t.j deset lunárních měsíců nebo přibližně devět měsíců kalendářních.

Odborníci popisují vývoj lidského plodu po týdnech nebo lunárních měsících (28 dní). Laik spíše počítá v měsících kalendářních. Těhotenství začíná oplodněním ženské pohlavní buňky, vajíčka ve vejcovodu, mužskou pohlavní buňkou, spermií. Lze ho rozdělit do tří základních částí: 
· V první fázi postupuje oplodněné vajíčko vejcovodem do dělohy, kde se uhnízdí (niduje či implantuje) v děložní sliznici. Celý zárodečný terčík včetně obalů je veliký pouze několik milimetrů.
· Druhá  fáze – z hlediska vývoje je považována za nejdramatičtější, říká se jí embryogeneze, a trvá přibližně 2 měsíce (tj. do 9 týdnů od oplodnění). Během této doby se vyvinou všechny orgány. Zárodek má již lidskou podobu a je velký do 5 cm, váží pouze několik gramů. Hlava je, ve srovnání se základy končetin, velmi objemná. V této fázi začíná i vývoj placenty, hlavního orgánu, který zprostředkovává vyvíjejícímu se zárodku výživu Toto období je klíčové  pro případný vznik významných vrozených vývojových vad.
· Třetí fáze  probíhá zhruba od 9. týdne po oplodnění až do porodu a nazývá se období fetální. V této době již neříkáme zárodku embryo, ale plod (fétus).

Zhruba do 26. týdne od oplodnění není plod životaschopný mimo tělo matky, protože dříve založené orgány  teprve „dozrávají“ do funkčních orgánových soustav (např. dýchací, trávicí, nervová). Plod v té době nemá žádné tukové zásoby a není schopen termoregulace.
Asi od 27. týdne po oplodnění se stává plod relativně životaschopným. Při maximálním úsilí specializovaného lékařského týmu, přes velké riziko pozdějších komplikací je možné udržet předčasně narozené dítě  naživu.
Po 33. týdnu od oplodnění je plod stále nezralý, ale po případném narození je jeho schopnost adaptovat se na podmínky mimo tělo matky již relativně vysoká.

Stáří plodu Hmotnost plodu (g) Délka plodu (cm)
konec 1. měsíce těhotenství  0,8
konec 2. měsíce těhotenství 5 3,8
konec 3. měsíce těhotenství 15 9,0
konec 4. měsíce těhotenství 120 16,0
konec 5. měsíce těhotenství 300 25,0
konec 6. měsíce těhotenství 650 30,0
konec 7. měsíce těhotenství 1200 35,0
konec 8. měsíce těhotenství 1700 40,0
konec 9. měsíce těhotenství 2600 45,0
konec 10. měsíce těhotenství 3300 50,0

Související články
Člověk je tvor nepoučitelný, zejména co se skladby jídelníčku týká. Jakmile má možnost dopřát si potraviny s vysokým obsahem cukru, soli nebo tuku, nedokáže odolat. Přitom by měl. S každou další porcí si totiž pomalu „ukrajuje“ ze svého duševního zdraví. Metaanalýza zveřejněná v loňském roce v časopise Nutrients je v tomto případě nekompromisní. Strava, které […]
O tom, že kouření škodí zdraví, dnes už nikdo nepochybuje. Zbavit se závislosti však není snadné. Když se to ale někomu přeci jen podaří, jeho tělo se mu za to odvděčí zlepšením jeho zdraví. Některé zdravotní benefity se projeví téměř okamžitě, jiné až po letech, ale rozhodně stojí za to! Podle posledních průzkumů kouří asi […]
Vědci z University of Leeds zanalyzovali zdravotní a stravovací záznamy více než 26 000 žen, aby zjistili, že ty, které se stravovaly vegetariánsky a ze stravy vyřazovaly maso, měly v pozdějším věku o třetinu vyšší pravděpodobnost zlomeniny krčku kosti stehenní než ty, které maso a produkty z něj v průběhu života pravidelně konzumovaly. Důvody, proč […]
Vědeckému týmu pod vedením Katsuhika Hayashiho z Univerzity v Ósace se podařilo stvořit sedm myší, které mají dva otce… avšak žádnou biologickou matku. Jedná se o významný průlom na poli reprodukční medicíny, který by mohl zároveň napomoci při léčbě ženské neplodnosti. „Je to poprvé, co se podařilo vytvořit odolné samičí oocyty ze samčích buněk,“ prohlásil […]
Poznat člověka s poruchou osobnosti, tak zvaného psychopata, může být při prvním setkání obtížné. Je totiž zpravidla dobrým manipulátorem a může působit až altruisticky. Ve skutečnosti však druhé využívá ve vlastní prospěch, protože mu chybí empatie a pocit viny. Může se empatii naučit? Empatií se rozumí schopnost porozumět a vcítit se do toho, co prožívá […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz