Domů     Zajímavosti
Panorama
21.stoleti 19.12.2005

Čína řeší problém závislosti na internetuOd svého počítače téměř nevstávají Pryč jsou ty doby, kdy Říše středu byla obklopena velkou čínskou zdí a její ilegální překročení se trestalo smrtí.

Dnes se Čína otevírá světu a zvláště mladí lidé chtějí žít podobně jako jejich vrstevníci v USA a v Evropě. Čína zažívá období netušené prosperity, zvláště její východní část. Stále více lidí si tak může domů pořídit počítač a připojit se na celosvětovou síť, i když v totalitním režimu Číny poněkud cenzurovanou. Až 20 milionů mladých Číňanů celý den sedí u svého monitoru, kde chatuje nebo hraje nejrůznější hry. Čína tak poznává nový fenomén, závislost na internetu.
V Pekingu již byla otevřena první klinika, kde se lidé trpící touto závislostí léčí. Ta je součást střediska pro odvykání „klasických“ závislosti, ať už na drogách nebo na alkoholu. Samotná léčba trvá dva týdny a mladí muži, kteří tvoří většinu internetově závislých, v ní podstoupí psychologickou terapii, kromě ní berou léky a cvičí. Je ovšem otázkou, zda tak krátký pobyt v léčebně dokáže mladé lidi trvale tohoto návyku zbavit.

Naděje v boji proti ptačí chřipce

Úspěšný test vakcíny v Maďarsku

Test vakcíny proti ptačí chřipce, kterou v Maďarsku zkoušeli na lidech byl úspěšný. Jak v říjnu oznámil maďarský ministr zdravotnictví Jenő Rácz, krev očkovaných lidí začala produkovat protilátky. Maďarsko jako první země na světě zahájilo koncem září testování vakcíny proti ptačí chřipce. Jako prvnímu ji aplikovali právě ministru zdravotnictví Jenö Ráczovi a vzápětí stovce dobrovolníků.
Vývojem účinných léků proti hrozící pandemii se v současnosti zabývá řada zemí. Australská vláda například uvažuje o celoplošném očkování proti ptačí chřipce, pokud budou úspěšné pokusy s novou domácí vakcínou. I jejich očkovací látka je zkoušena na lidech a v nejbližší době by mohly být známy výsledky.

Amazonské lesy mizí rychleji

Brazilské úřady se studií nesouhlasí

Vědci z Ameriky a Brazílie zveřejnili studii, dokumentující, že odlesňování v povodí Amazonky je patrně až o šedesát procent vyšší, než se dosud domnívali. Vědci nyní alarmují veřejnost, protože zaregistrovali takzvanou selektivní těžbu, při níž se nekácejí celé plochy deštného pralesa, ale jednotlivé stromy mimořádné hodnoty.
Ke snímání použili vyspělé zobrazovací techniky, jež jsou schopny zaznamenat i těžbu dřeva, kterou běžné satelity nezachytí. Brazilský prales je přitom ekosystémem, který má vliv na klima celé naší planety. Tamní úřady ale tvrdí, že nové údaje jsou nadhodnocené. Představitel organizace ochránců přírody Flavio Montiel řekl, že tempo odlesňování se vloni snížilo a osm milionů hektarů pralesa bylo vyhlášeno za chráněnou oblast.


Nezničitelný potkan Razzoo

Světový rekord v myším plavání

Biologové z univerzity v novozélandském Aucklandu se rozhodli bojovat proti potkanům. Na jednom z nich otestovali, co opravdu vydrží. Potkan Razzo se choval jako voják cvičený pro přežití v extrémních podmínkách.
Ostrovy u Nového Zélandu se často potýkají s přemnoženými potkany. Proto vědci vysadili na malý ostrov o rozloze 10 hektarů potkana jménem Razzo. Vybavili ho rádiovým límcem a pak na něm začali zkoušet efektivitu různých druhů lovu. Dva měsíce se pomocí psů, jedů a oblíbených potkaních pochoutek pokoušeli Razza dopadnout. Pasti kupodivu nezabíraly a osamělý potkan se podle vysílače stále pohyboval po ostrově. Pak signál ustal. Další stopy potkaní přítomnosti objevili vědci až o týden později na jiném ostrově. Razzo uplaval  v moři 400 metrů což je zřejmě rekord v kategorii hlodavců. Vědce výsledek překvapil natolik, že na původním malém ostrůvku vysadili dalšího potkana, aby zjistili, jestli je výkon Razza potkaní normou, nebo jen dílem náhody.


Kurkumin proti rakovině

K čemu je dobré pálivé koření?

Nejnovější studie ukazují, že kurkumin, pálivá žlutá složka koření kari, izolovaná z oddenků kurkumy (Curcuma longa), je mocným prostředkem,  zabraňujícím vývoji melanomu a dalších nádorových onemocnění. Činí tak blokádou jaderného faktoru kapaB, který běžně podporuje abnormální zánětlivou reakci, vedoucí často k artritidě či rakovině. Kurkumin blokuje aktivitu EGFR (epidermal growth factor receptor), který umožňuje množení rakovinných buněk i aktivitu VEGF (vascular endothelial growth factor), který je zdrojem novotvorby cév, což je důležitý proces při růstu nádoru.
To, že pálivé kari je účinné proti nádorovým onemocněním, dokazuje i výzkum provedený v Indii, kde výskyt čtyř běžných druhů rakoviny (tlustého střeva, prsu, prostaty a plic) je desetkrát nižší než například v USA.

Přinesl Čingischán do Evropy TBC?

Export výbojů a nemocí

Když Evropané ve 13. století slyšeli jméno Čingischán, pravděpodobně jim hrůzou vstávaly vlasy na hlavě. Tento obávaný vládce však nebyl jen krutý dobyvatel, ale jak se zdá, šířil prostřednictvím svých bojovníků i nebezpečné nákazy. 
Vědecký tým, který se soustředil okolo Igora Mokrousova z petrohradského Pasteurova ústavu, přichází s hypotézou, že tuberkulózu do Evropy zavlekly právě Čingischánovy výboje. Mokrousov si vzal pod drobnohled pekingský kmen bakterie mycobacterium tuberculosis, který vznikl před 30 000 až 40 000 lety v oblasti střední Asie. Tato bakterie se v průběhu let rozšířila na Sibiř a do východní Asie. Do Evropy dorazila ve 13. století, tedy v době, kdy se starý kontinent stal cílem nájezdů Mongolů. „Pravděpodobně to byl Čingischán, kdo tam tuto bakterii zavlekl,“ soudí Mokrousov.
Bakterie způsobující tuberkulózu útočí na dýchací ústrojí. Poté, co se v něm usadí, může se choroba rozvinout. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) podlehne tuberkulóze každý den na celé planetě až 5 000 lidí. Ovšem až třetina populace nosí ve svém organismu infekci TBC, která nikdy nepropukne. Není bez zajímavosti, že muži trpí tuberkulózou až dvakrát více než ženy.

Nejmenší automobil na světě

Náklaďák pro přepravu molekul

Vědci z amerického Houstonu vyrobili nejmenší automobil, jaký byl dosud vyroben. Automobil měří pouhé 4 nanometry. Pro srovnání: lidský vlas má průměr 80 mikrometrů. „Vůz“ má podle slov svých stavitelů vše, co má mít, tedy čtyři kola tvořená ze šedesáti atomů uhlíku, podvozek i nápravy. V budoucnu by takový „stroj“ mohl sloužit k přepravě molekul.

Závody robotů na poušti

Je budoucnost v bezpilotních vozech?

První čtyři plně robotizovaná vozidla úspěšně dokončila závod, který na Mohavské poušti uspořádalo americké ministerstvo obrany. V závodě dlouhém 132 mil (212 kilometrů) triumfoval vůz volkswagen týmu Stanfordské univerzity, pojmenovaný Stanley.
Celou trať absolvovala vozidla bez jediného lidského příkazu. Musela zdolat velmi náročnou trasu v časovém intervalu deseti hodin. Vítězný Stanley ji projel za sedm hodin a třicet minut. 
Klání bylo součástí výzkumného obranného projektu DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency), který počítá s tím, že v roce 2015 bude plná třetina vozidel americké armády řízena robotem. Vysoce sofistikovaný software tedy nezklamal a podle vědců tak narůstá šance, že v budoucnosti se vojenské operace obejdou bez živých vojáků.


Estonci mohou hlasovat z domova

Internet pronikl i do voleb

Estonsko se stalo vůbec prvním státem, který svým občanům umožnil  elektronické hlasování ve volbách. Stalo se tak v neděli 16. října 2005, kdy v této pobaltské zemi proběhly volby do obecních zastupitelstev.
Princip elektronického podpisu není v Estonsku ničím novým. Téměř milion obyvatel jej již využívá, přičemž v Estonsku žije 1 332 000 obyvatel. Elektronický podpis se zde uplatňuje přiložením dokladu totožnosti k malému zařízení, které je spojeno s počítačem. Podobným způsobem proběhly i volby. Volič přiložil svůj občanský průkaz ke scanneru a na internetu si otevřel stránku, kde kliknutím myši vybral svého kandidáta. Pokud své rozhodnutí přehodnotil, mohl do uzavření volebních místností svůj výběr změnit. Podle průzkumu tímto způsobem hlasovala až pětina Estonců.

Ohrozí sex misi na Mars?

Vydrží astronauti bez sexu?

Odborníci z NASA varují, že plánovaný let s lidskou posádkou na planetu Mars můžou ohrozit vzájemné vztahy mezi astronauty. Především sex je podle úvah psychologů nebezpečný. Je pravděpodobné, že během letu, který bude trvat dva a půl roku, se mezi účastníky mise rozvinou milostné vztahy se vším všudy. Potenciální rozchod některé dvojice však může znamenat ohrožení vztahů i mezi ostatními členy posádky. Psychologové proto tvrdí, že by NASA měla astronauty připravit na problémy, které mohou v souvislosti s mezilidskými vztahy vznikat, aby tak dokázali stresové situace řešit. Současně by účastníci mise měli mít možnost soukromí. Třicet měsíců trvající sexuální abstinence totiž může ohrozit jejich psychiku i zdraví.

Příbuznost šimpanze a člověka

Rozdíl je pouze v 585 genech

Člověk již rozluštil genom šimpanze a nyní se nabízí otázka, jak se liší od genomu lidského. Logicky se lze domnívat, že tento rozdíl je genetickým klíčem ke všemu, co člověka od šimpanze odlišuje. Odpověď je bezesporu zajímavá, protože rozdíl mezi člověkem a šimpanzem je jen 1,2 % z celkových přibližně 3 miliard bází DNA obsažených v celém genomu. Většina genů je tedy u obou druhů totožná a jen 585 genů se liší tak výrazně, že představují skutečně jinou informaci.
Je vůbec možné, aby se veškeré lidství skrývalo v 585 genech? Pokud bychom chápali genetickou informaci tradičně jako sekvenci kódů pro jednotlivé bílkoviny – enzymy, které řídí všechny chemické reakce v lidském organismu, bylo by to neuvěřitelné. Situace je však složitější, protože některé geny totiž neřídí přímo syntézu enzymů, nýbrž způsob, kterým se uplatňují ostatní geny – tzv. transkripci. A právě u těchto genů lze najít největší rozdíl mezi šimpanzem a člověkem. Zdá se tedy, že rozdíl mezi námi a lidoopy spočívá zejména ve způsobu, kterým se do řízení lidských biochemických reakcí zapojuje jinak téměř totožný genetický kód.

Přes Pacifik za šest hodin

Japonci otestovali model nadzvukového letadla

Japonští inženýři vyzkoušeli konstrukci nadzvukového letadla, které bude schopno urazit cestu z Tokia do New Yorku za méně než šest hodin, což je polovina obvyklého času.
Jedenáctimetrový model nového aeroplánu odstartoval na raketě z testovací základny Woomera v australské poušti a podle plánu letěl patnáct minut dvojnásobnou rychlostí zvuku. Zástupci japonské agentury pro letecký vývoj poté oznámili, že test byl úspěšným a důležitým krokem ve vývoji nadzvukových technologií.
Nové nadzvukové letadlo má mít podle konstruktérů tři sta míst a bude schopno létat stejně rychle jako stroje Concorde, které byly před dvěma lety vyřazeny z provozu. Bude ale méně hlučné a ekologičtější. Do provozu by mohlo být uvedeno během patnácti až dvaceti let.

Objev nových živočišných druhů! 

Filipíny jsou rájem neznámých tvorů

Vědecká expedice, která nedávno zkoumala mořské dno Mindanajského moře poblíž Filipín, oznámila, že objevila několik dosud neznámých živočišných druhů. Jedná se o hvězdice, korýše, ale i o mlže a ryby.
Skupina vědců pocházejících z Evropy i Asie potvrdila teorii, že tato oblast, nacházející se jižně od Filipín, vykazuje vysoký stupeň biodiverzity. Podle francouzského vědce Philippe Boucheta bude trvat ještě dlouho, než se nově objevené druhy podaří přesně klasifikovat.
Mezi druhy, které překvapily vědeckou veřejnost, je několik velmi vzácných mlžů z rodu Archarax nebo pilonosovitá ryba z rodu Pristiophorus. Kromě zcela nových druhů, badatelé objevili i takové živočichy, o kterých věda vůbec netušila, že by mohli ve vodách jihovýchodní Asie žít. 
Nálezy nových živočichů v této oblasti však nejsou ničím nečekaným. Vznikl zde totiž jedinečný ekosystém, díky kterému funguje neuvěřitelná různorodost druhů a je tu nejvyšší počet endemických živočišných druhů, tedy takových, které se jinde na světě nevyskytují.

Robot prozkoumá Cheopsovu pyramidu

Záhada Chepsovy hrobky je stále živá

Otázka, zda se ve slavné Cheopsově pyramidě nachází faraónova hrobka, může být konečně vyřešena. V Singapuru byl vyroben robot, který by měl prozkoumat šachty v pyramidě, jejichž účel zatím není znám. Někteří odborníci doufají, že ve spleti šachet by konečně mohla být nalezena pohřební komora panovníka Cheopse, který byl vládcem Egypta v letech 2551 až 2528 před naším letopočtem. Jiní experti jsou skeptičtější, podle nich je soustava šachet jen důmyslným větracím systémem. Samotné šachty jsou vysoké pouhých 20 centimetrů. Před třemi lety byl do nich vyslán první robot s kamerou, který našel v pyramidě dosud neznámý prázdný prostor, ale dál se mu dostat nepodařilo.
Cheopsova pyramida měřila v době svého vzniku 146 metrů, dnes je o devět metrů nižší. Pro její vznik bylo použito přes dva a půl milionu kamenných kvádrů a na její stavbě pracovalo 100 tisíc mužů. Je tak rozsáhlá, že by se do ní vešlo najednou celé Westminsterské opatství, či londýnská katedrála sv. Pavla, chrám sv. Petra v Římě nebo katedrály ve Florencii a v Miláně.

Další ruský neúspěch v kosmu

Místo ve vesmíru skončila v oceánu

Evropská vědecká družice CryoSat, která měla za úkol měřit tloušťku vrstev zalednění u obou zemských pólů, svou funkci plnit nebude. Po zprvu úspěšném startu se jí nepodařilo oddělit od ruské nosné rakety a svůj konec našla ve vodách Severního ledového oceánu.
Celý problém neúspěšné mise spočíval v tom, že se od rakety neoddělil její druhý stupeň. Ruské nosné rakety jsou variací na původně vojenské balistické střely, které byly schopné nést i jaderné hlavice. Komerční lety těchto raket do vesmíru probíhají od roku 2002.
Pro Rusko je to během krátké doby druhý neúspěch v oblasti dobývání vesmíru. 7. října proběhl experimentální let vesmírného padáku Demonstrator, se kterým se počítalo při nákladní bezpilotní přepravě směrem z mezinárodní stanice ISS zpět na Zemi. Podle ruských vědců padák, odpálený z ruské ponorky, sice oběžné dráhy dosáhl, ale pak s ním bylo nenávratně ztraceno spojení. Podle odhadů expertů by se měl padák zřítit do oblasti Kamčatky, ruské zdroje ale přiznávají, že zařízení zatím nalezeno nebylo.


VELKÉ MALÉ INFORMACE

Nejrychlejší rotující vesmírný objekt v naší sluneční soustavě objevili američtí astronomové. Těleso nazvané 2003 ELG1, které se nachází v Kuiperově pásu, se otáčí každé necelé čtyři hodiny.

Vesmírné plavidlo, které by mohlo na ISS přepravit až 6 astronautů najednou chtějí společně vybudovat Evropané, Rusové a Japonci. Svůj plán by kosmické společnosti měly realizovat do roku 2010, kdy NASA stáhne ze služby své raketoplány. Nový stroj rovněž nahradí zastaralý Sojuz.

U dětí z rozvojových zemí, které se narodí během hladomoru, hrozí v pozdějších letech zvýšené riziko rozvoje schizofrenie. Zatím není jasné, zda za to může celkový nedostatek potravin nebo jen absence některých živin, které jsou pro vývoj plodu důležité.

Na principu vyšetření vnitřních orgánů ultrazvukem funguje zařízení firmy Cambridge Ultrasonic, která umožní nahlédnout do vnitřku betonových konstrukcí. Pomocí několika snímků z různých míst vytváří počítač nepravý trojrozměrný obraz nitra i těch největších betonových bloků, takže včas rozpozná trhliny a jiné vady starších staveb. Pozornosti nového přístroje neujdou ani oběti mafiánských vražd zalité v betonu.

Vědci z Center for International Forestry Research se sídlem v Indonésii dospěli k závěru, že četnost a ničivost záplav v tropických oblastech za posledních 120 nikterak nevzrostla, přestože plocha lesů ve zkoumaných oblastech výrazně poklesla. Otázkou zůstává, zdali je to stejně i v oblastech mírného podnebného pásu.

Hradby keltského osídlení nedávno odhalili archeologové na nalezišti Heuneburg na jihu Německa. Stáří staveb odhadují na 2500 let a podle střízlivých odhadů odborníků žilo v dávném městě jeden tisíc až dva tisíce obyvatel.

Čidlo vlhkosti na zcela novém principu sestrojili na University of Nebraska. Jádrem senzoru je kolonie mikrobů Bacillus cereus žijící mezi dvěma elektrodami. Povrch mikroorganismů pokrývají klastry zlata, které zajišťují vodivost. Pokud vzroste vlhkost prostředí, zvětší se objem bakterií, vodivé zlaté klastry se vzdálí a vodivost celého obvodu poklesne. Při nárůstu vlhkosti o 20 % vzroste odpor čtyřikrát.

Podle některých vědců je náchylnost ke lhaní vrozená. Podle výzkumu, který byl prováděn na 108 pokusných osobách, se zjistilo, že ten, kdo má v čelním laloku méně šedé i bílé mozkové kůry, má ke lhaní větší předpoklady.

Tisíce kamer a pohybových senzorů by v budoucnosti měly chránit metro v New Yorku před hrozbou teroristického útoku. Nainstalovány budou na nástupištích i v tunelech a pořídí snímek zapomenutého předmětu ve stanici na vzdálenost až 100 metrů.

Na základě dohody o zákazu testů jaderných zbraní pokryla od roku 1996 celý svět síť mikrofonů, hydrofonů a seismometrů, které sledují dlouhé vlny ve vzduchu, vodě a zemské kůře. Je tak možné odhalit jakýkoli test atomové zbraně, uskutečněný kdekoli na Zemi. Kalifornští geologové nyní odhalili, že tsunami produkuje obdobné vlnění jako atomový výbuch, takže je lze zachytit týmž systémem. 

STALO SE

Před 270 lety se 19. ledna narodil britský vynálezce James Watt. Do historie vstoupil především díky parnímu stroji, který nastartoval průmyslovou revoluci.

Před 111 lety 24. ledna poprvé vstoupila lidská noha na půdu Antarktidy. Patřila norskému lodníkovi Carstenu Borchgrevinkovi, kterému v té době bylo 31 let.

Před 100 lety 11. ledna se narodil švýcarský chemik Albert Hofmann. Do dějin vstoupil jako objevitel halucinogenu LSD, když v lednu roku 1943 tuto látku náhodně absorboval.

Před 9 lety 14. ledna objevili astronomové z ondřejovské hvězdárny další z mnoha planetek mezi Marsem a Jupiterem. Pojmenovali jí podle jedné z vesnic na Vysočině – Zachotín.

Před 6 lety 23. ledna zemřel v USA vynálezce českého původu Alex Kapral. Za svůj život si nechal patentovat 142 vynálezů, mimo jiné i lepidlo pro samolepky.

Předchozí článek
Další článek
Související články
Necelých 100 dní do XVII. všesokolského sletu, největší sportovně-společensky-kulturní události roku na našem území, Česká obec sokolská oficiálně oznámila spuštění prodeje vstupenek na hromadné skladby. V rozmezí 200 až 700 korun na den budou k zakoupení od 1. dubna a očekává se, že se hlediště Fortuna Areny zcela zaplní. Ulicemi Prahy už teď jezdí speciální sletová tramvaj […]
Budoucnost se dá předpovídat mnoha způsoby – s pomocí křišťálové koule, kyvadla nebo kávové sedliny. V italské metropoli však již několik staletí spoléhají na ampulky s krví… Jmenoval se Januarius (272–305) a zastával funkci biskupa ve městě Benevento. Přibližně roku 305 však byla jeho duchovní pouť násilně ukončena. Legendy praví, že byl za vlády císaře […]
Pokud jste v nedávné době surfovali na vlnách internetu, mohla vás zaskočit zpráva, že vanilkové aroma již dávno není tím, čím bývalo. Do výrobní rovnice totiž měli vstoupit bobři… A to konkrétně s látkou kastoreum, která však člověku není tak úplně neznámá. Pro různé účely ji totiž více či méně využíval přes 2000 let. Je […]
Dvě třetiny Čechů věří, že se válka na Ukrajině protáhne na několik let. Ještě před rokem si přitom skoro polovina obyvatel myslela, že ruská invaze potrvá do konce roku 2023. Data z průzkumu veřejného mínění společnosti CEPER ukazují, že se podíl respondentů přesvědčených o dlouhodobé válce na Ukrajině oproti stavu před rokem zvýšil v 9 z 12 […]
Už jsme zažili několik sexuálních revolucí, ta nadcházející a přicházející ale poprvé bude mít nádech tak trochu „umělého sexu“. Podle expertů se během 15–20 let stanou běžnou součástí sexuálního života roboti určení na sex – sexboti. Využívat je budou muži i ženy, a to nejen svobodní, ale i manželské páry. Lidé s nimi budou podle […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz