Domů     Příroda
Rozmary krabí samice!
21.stoleti 18.11.2005

Myslíte si, že jsou ženy vybíravé? Tak pozor! Ženská rozmarnost by vám ve srovnání s tím, co předvádějí samičky jednoho druhu krabů, měla od nynějška připadat jako procházka růžovou zahradou!Myslíte si, že jsou ženy vybíravé? Tak pozor! Ženská rozmarnost by vám ve srovnání s tím, co předvádějí samičky jednoho druhu krabů, měla od nynějška připadat jako procházka růžovou zahradou!

Zvláště vybíravá samička kraba druhu Uca crenulata dokáže svého budoucího partnera pro páření hledat i mezi stovkou nápadníků, přitom některým z nich navíc důkladně prošmejdí jejich obydlí. Na to vše jí pak stačí něco málo přes jednu hodinu.
 
Máte doma pořádek?
Samečci kraba stojí v době namlouvání před vchodem do svých pobřežních doupat a samičky na sebe upozorňují máváním klepety, které vědci přirovnávají k lidských pohybům vyjadřujícím „pojď sem“. Pokud sameček samičku zaujme na první pohled, sama si pak zkontroluje jeho doupě. Jestliže shledá nápadníka i jeho obydlí zcela podle svých představ, usídlí se v jeho domečku. Jeden z nich pak utěsní kruhový vchod a páření může začít. Když se ale samičce něco jen trochu nelíbí, pokračuje v hledání vhodného partnera dál.

Stihnout svou vlnu
Ptáte se, proč to samičky dělají? Kvůli přežití svých potomků! Na velikosti samečka, a zvláště jeho doupěte, totiž záleží, jak rychle se malé larvy vylíhnou, protože jen ve správně velké díře se mláďata mohou vyklubat v ten pravý okamžik. Tím je pro budoucí kraby mohutný noční příliv, který se opakuje zhruba každých 15 dní a který larvy rychle odplaví z nebezpečných míst. Snižuje se tak zejména riziko, že larvu hned po vylíhnutí uloví nějaký predátor. Pokud je samečkovo doupě příliš široké nebo naopak úzké, inkubace se urychlí či zpozdí, larvy se vylíhnou příliš brzy nebo pozdě a propásnou svou přílivovou vlnu. Jen v doupěti o velikosti „tak akorát“ se totiž uchovává ta správná teplota pro inkubaci vajíček.

Oddělené ložnice pro harém
Samičky přitom vyhledávají partnery přibližně stejné velikosti, jako jsou samy. Smůlu při výběru ovšem mají příliš velké samičky, které se vejdou jen do nemnoha příbytků. Ty pak musejí vzít zavděk tím co je k dispozici a příliš nepřebírat. Mohly by totiž zůstat na ocet. 
Na druhou stranu každé krabí doupě v sobě ukrývá několik oddělených „ložnic“ pro více samiček, takže si opravdu atraktivní sameček může kolem sebe vytvořit doslova harém. Samičky v doupěti pobývají dva až 16 dní, během nichž dochází k páření a následnému kladení vajíček. Doupě opouštějí ještě před vylíhnutím larev. 
„Co vím, doposud nebyl nikdy pozorován žádný jiné druh živočicha, který by si vybíral z tolika kandidátů jako samičky tohoto kraba,“ říká Catherine deRivera z Kalifornské univerzity v San Diegu, která vedla celý krabí výzkum v ústí řeky Sweetwater poblíž americko-mexických hranic. Podle ní si samičky všech dříve zkoumaných zvířat před pářením vybírají z pouhé hrstky nápadníků. 
 
Krabí houslisté
Krabi rodu Uca měří 3 až 4 centimetry a žijí převážně v teplejších oblastech po celém světě. Většinu času tráví na břehu moře, kde v blátě a naplavené hlíně pátrají po potravě, což není zrovna jednoduchý úkol. Přezdívá se jim houslisté, protože samečci mají kromě osmi kráčejících nohou dvě končetiny přeměněné na klepeta. Jedno z nich je výrazně větší než to druhé a drobní tvorové jimi při hledání potravy pohybují podobně jako houslista smyčcem přes struny svých houslí. Velké nápadně zbarvené klepeto jim především slouží v době páření k nalákání samiček a rovněž k ochraně vlastního území před ostatními samečky.

Související články
Ostrov Morgan Island, nacházející se u pobřeží Jižní Karolíny, nedostatkem turistického zájmu netrpí. Krouží kolem něj řada vyhlídkových lodí, žádný člen jejich posádky však na ostrov, posetý vzrostlými duby a hustými křovinami a disponující písečnými plážemi, vstoupit nesmí. Jeho obyvateli jsou totiž opice. Jasně viditelné cedule lidem vstup na ostrov zakazují. Obývají jej totiž makakové […]
Šimpanzi bonobo mají pověst mírumilovného druhu, který se snaží konfliktům co nejvíce vyhýbat, a když už k nim dojde, řeší je sexem. Závěry nové studie však ukazují, že bonobové moc dobře vědí, co to je agresivita, a že se v tomto ohledu mnohdy chovají hůře než jejich bratranci šimpanzi učenliví. Na počátku 20. století si […]
Šest protonů v jádře, schopnost vytvářet čtyři vazby, za pozemských teplot a tlaků pevné skupenství, tak takový je uhlík. Právě on je základním stavebním kamenem veškerého života, jak jej na naší planetě známe. Nové výzkumy však ukazují, že nejen on je teoreticky schopen vytvářet živé organismy. Podle čerstvé studie by na jiných světech mohly fungovat […]
Nejlepší přítel člověka? Pes, chtělo by se říct. Ale existují živočichové, které mají náš druh ještě raději než čtyřnozí chlupáči. Takovým je třeba veš… Na naší evoluční cestě od prvních primátů podobným opicím přes australopitheky až po moderní lidi s s vysoce vyspělým mozkem nám dělal společnost mimořádně věrný společník: Pediculus humanus, jinak známý jako […]
Většina lidí je zvyklá žít v nízkých nadmořských výškách, kde je dostatek kyslíku, naopak při pobytu ve vysokých horách pak může mít potíže s dýcháním. Čelí tak zvané výškové nemoci, která se projevuje nevolností, zmateností a otoky plic a mozku. Existují ovšem dvě populace, které jsou zvyklé a plně adaptované na život ve výškách nad […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz