Domů     Technika
Rivalové s modrým paprskem
21.stoleti 18.11.2005

Vývoj v oblasti vysokokapacitních médií nabral v posledních letech neuvěřitelnou rychlost. Kde jsou ty časy, kdy se na jedno cédéčko vešlo jen nějakých 700 MB informací. Nové technologie slibují, že jeden nosič bude mít kapacitu v desítkách gigabajtů.Vývoj v oblasti vysokokapacitních médií nabral v posledních letech neuvěřitelnou rychlost. Kde jsou ty časy, kdy se na jedno cédéčko vešlo jen nějakých 700 MB informací. Nové technologie slibují, že jeden nosič bude mít kapacitu v desítkách gigabajtů.

Filmoví fanoušci, ale nejen oni, se mají na co těšit. Mít svou filmotéku uspořádanou na několika málo discích je jistě lákavá představa. Ale nic není tak jednoduché, jak se může na první pohled zdát.

Dohoda nemožná!
V současnosti proti sobě bojují dva vysokokapacitní rivalové, HD DVD a Blu-ray. Oba mají společné to, že při své práci využívají modrý laserový paprsek, bohužel však nejsou navzájem kompatibilní. Společnosti, které oba formáty vyvinuly, vedly dlouhá a vleklá jednání, jejichž tématem bylo, jak oba formáty sjednotit. Jenže ani Sony, která stojí za Blu-ray, ani Toshiba, jejíž dítětem je HD-DVD, se svých formátů nehodlají vzdát. Jednání, která vrcholila během léta tohoto roku, tak skončila krachem.

Soumrak videorekordérů
Reálně tak hrozí, že se bude opakovat podobná situace z osmdesátých let minulého století, kdy se na trhu objevily videokazety VHS a Beta. Z tohoto souboje nakonec vyšel vítězně formát VHS, ale videorekordérům již zvoní hrana. Společnost Dixons, která je v České republice provozovatelem sítě Electroworld, již dokonce oznámila, že hodlá ze své nabídky videorekordéry stáhnout. Dnes však již není problémem si záznam z videokazety „přetáhnout“ na disk, přičemž jeho nepopiratelnou výhodou je, že kvalita obrazu se postupem času nezhoršuje.

Čeho je schopen paprsek
Modrý laserový paprsek je u nových generací vysokokapacitních médií schopen číst s disku daleko více informací. Ty se totiž ukládají na médium do menších jednotek než na standardní disk, kde se používá laser červený, který má větší vlnovou délku. V budoucnosti se tak na jeden disk může vejít i více než 100 GB dat.  

HD-DVD si rozumí se starými formáty

Marek Hadra
mediální zástupce Tech Data Distribution (distributor notebooků Toshiba v ČR a SR)
 
Zastánce formátu HD-DVD


+ Technologie HD DVD má oproti konkurenci typu Blu-ray tu zásadní výhodu, že mechaniky HD DVD jsou zpětně kompatibilní i s klasickými medii DVD. To potenciální zákazníci jistě ocení.

+ Toshiba již uvedla na trh notebooky, které mají zabudovaný nový duální formát ROM (pouze pro čtení) disku. Jde o kombinaci DVD a HD DVD formátu na jednom disku.

+ Výhoda této technologie, kromě jiného, spočívá například v tom, že když si nyní pořídíte disk, který bez problémů přehrajete v dnešních DVD přehrávačích a později si koupíte HD DVD přehrávač, můžete si pak přehrát HD DVD vrstvu, která bude nabízet vyšší kvalitu a zřejmě i nějaká ta data navíc.

+ Současné počítače by neměly mít problém s přijetím HD DVD disků.

Blu-ray sahá až na 200 GB

Ian McSorley
počítačový specialista

Zastánce formátu Blu-ray


+ Výrobce Blu-ray slibuje, že je v krátké době schopen vyvinout disk o velmi vysoké kapacitě. Ta by podle některých zatím neoficiálních informací mohla dosáhnout až 200 GB.
 
+ Pro zájemce o hry není nepodstatné, že nová konzole Play Station, která se představí v příštím roce, bude podporovat právě technologii Blu-ray.

+ Některá velká filmová studia, například američtí Paramount, Warner Bros a Universal, se už postavila za technologii Blu-ray,

– Problémem může být to, že si technologie Blu-ray nemusí vždy rozumět se staršími formáty DVD. Podle informací, které mám by však i tento problém měl být postupem času vyřešen.

Jak to vidí redakce 21. století

Oba formáty jsou si podobné, takže rozhodující pro jejich úspěch bude nakonec marketingová strategie jejich výrobců. O tom, který z nich zvítězí, a který skončí v zapomnění tedy rozhodne trh. Důležité bude, jak se ke sporu postaví největší producent softwarových zařízení Microsoft. Jeho šéf Bill Gates se před časem vyjádřil, že Microsoft zachová neutralitu. Pravdou však je, že Microsoft a Toshiba začaly společně vyvíjet spotřební elektroniku a v budoucnosti uvažují i o společném vývoji příští generace DVD přehrávačů se softwarem Windows.
Pro upřesnění komentáře Iana McSorleye je nutné podotknout, že i HD DVD disk má mezi filmovými studii své příznivce. Patří mezi ně například Disney nebo Sony pictures.

Když se dva nedohodnou…
Někteří výrobci však nechtěli na nejistý výsledek jednání mezi Toshibou a Sony čekat, takže například Thomson už oznámil, že jeho produkty budou raději podporovat oba formáty. Své k tomuto problému řekl i nizozemský koncern Philips. Na letošním veletrhu spotřební elektroniky v Las Vegas Philips uvedl novou počítačovou mechaniku se třemi lasery, která je schopná přehrát CD a DVD disky ve třech různých formátech, včetně technologie Blu-Ray.

Závada není na vašem přístroji!
Spotřebitel tak nesmí zapomenout na to, že pořízené dévédéčko nemusí přehrát v každém rekordéru. Systém tzv. DVD regionů, který byl vytvořen kvůli ochraně autorských práv, zabraňuje tomu, aby DVD zakoupená například v USA bylo možné přehrát třeba v Moskvě. V České republice a na Slovensku lze bezpečně přehrát DVD pořízená v Evropě (bez států z postsovětského prostoru), v Japonsku, Grónsku, ale i v Izraeli, v Egyptě nebo v Jihoafrické republice.
Je pravděpodobné, že výrobci přehrávačů budou do svých produktů zakomponovávat technologie schopné přehrát oba formáty, takže normální uživatel nějaký ten „drobný“ rozdíl ve formátech nakonec ani nepozná.

Související články
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro své rozměry, vybavení a technologie se stala chloubou amerického námořnictva. Jedná se totiž o největší a nejnovější letadlovou loď, která po více než 10 letech od spuštění na vodu konečně začala sloužit Spojeným státům i alianci NATO. Stavba nejmodernějšího plavidla, se kterým si USA pojistily pozici největší námořní velmoci planety, započala roku 2009. Slanost […]
Peugeot 208, ikonický drobek a nejprodávanější vůz v Evropě v roce 2022, dostává nový kabátek. Modernizací se stává ještě neodolatelnějším, zejména pak jeho elektrická verze E-208, která překonává dojezd 400 km. Celá modelová řada 208 pak profituje z nového designu, špičkových technologií a emocí z nových motorů. Peugeot 208, nástupce dlouhé řady devíti generací městských […]
Americká agentura NASA hodlá v letošním roce odstartovat pátrání po stopách života v rámci Sluneční soustavy. K měsíci Europa proto bude vyslána sonda, která kromě vědeckých přístrojů ponese také speciální poselství o člověku a planetě Zemi. Budoucím poslíčkem byla „jmenována“ Europa Clipper, jež bude vybavena spoustou špičkových přístrojů sloužících k měření ledu zakrývajícího oceán či […]
Věda se spojuje, aby byla silnější. Němci to pochopili už před první světovou válkou, když vznikla Společnost Maxe Plancka. V Česku vědecké klastry a interdisciplinární instituce začaly vznikat teprve nedávno, ale výsledky se už dostavují. Svoje interdisciplinární instituce má už každé významnější město, například Praha, Brno, Ostrava. Před devíti lety myšlenka spojit tři vědecká centra […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz