Domů     Technika
Nač se učit gramatiku?
21.stoleti 18.11.2005

Máte potíže s češtinou? Dělá vám někdy problém volba „i“ nebo „y“? Snadná pomoc. Stačí si do počítače instalovat nejnovější program!Máte potíže s češtinou? Dělá vám někdy problém volba „i“ nebo „y“? Snadná pomoc. Stačí si do počítače instalovat nejnovější program!

Díky novému jazykovému nástroji Kontrola české gramatiky si mohou uživatelé v rámci Microsoft Office oddechnout. Ve spolupráci odborníků z Univerzity Karlovy a Ústavu pro jazyk český Akademie věd České republiky vznikl totiž neocenitelný pomocník, který za nás v našich textech na počítači ohlídá nejen pravopis, ale i dodržování gramatických pravidel v kontextu celých vět. Program si například všímá psaní měkkého nebo tvrdého I/Y u shody podmětu s přísudkem, správného psaní čárek ve větě a sleduje i jiné záludnosti češtiny. 
 
Doma na koleně…

Už v letech 1993 – 96 existoval společný projekt financovaný Evropským společenstvím. Zapojilo se do něj Německo, Španělsko, Česká republika a Bulharsko. Objevilo se však mnoho slepých uliček.  
„Projekt tak skončil, ale my jsme přesto věděli, že taková věc je zapotřebí. Pracovali jsme na ni jen tři ve volném čase, typickým českým způsobem, doma na koleně. Byl to spíš náš koníček, nepomýšleli jsme na nějaké obchodní využití,“ doplňuje pro 21. STOLETÍ doc. RNDr. Karel Oliva Ph.D. ředitel Ústavu pro jazyk český AVČR.
Teprve díky zájmu Microsoftu se jejich výborný nápad mohl po pěti letech realizovat v plné míře.

Past na chyby
Microsoft Office již dříve nabízel Kontrolu českého pravopisu. Co tedy navíc nyní přináší nástroj Kontrola české gramatiky? U pravopisu se opravují jen překlepy na úrovni jediného slova. Kontrola české gramatiky už kontroluje dodržování gramatických pravidel v kontextu celých vět. Pravopisné chyby podtrhne červenou vlnovkou, na gramatické zas má políčeno zelená vlnovka. Důležité je, že česká sada Microsoft Office obsahuje jazykové nástroje nejen pro češtinu, ale i pro slovenštinu, angličtinu a němčinu.

Rodný jazyk musíme znát
Nemějme však přehnaná očekávání, a to nejen proto, že výborného pomocníka lze použít jen ve wordu. „Nikdo nemůže čekat, že nástroj odhalí úplně všechny chyby. Takhle se nedá suplovat znalost češtiny, tu stejně musíte umět. V redakci teď určitě neušetříte za korektory a texty po sobě musíte číst i nadále,“ usměrňuje naše nadšení Doc. Oliva. 

Více se dozvíte:
První verzi Kontroly české gramatiky si mohou uživatelé Microsoft Office 2003 stáhnout zdarma ze stránek Centra stažení softwaru společnosti Microsoft či na stránkách věnovaných české verzi Microsoft Office HYPERLINK http://www.microsoft.com/cze/office/downloads.“ Zde také čeká e-mailová adresa, na kterou lze zasílat náměty k dalšímu vylepšení.

Jazykový oříšek
Jak 21. STOLETÍ informoval doc. Oliva, nyní se k autorům dostává zpětná vazba od uživatelů. Pro finální verzi, kterou Microsoft plánuje na podzim roku 2006, budeme muset vše ještě zdokonalit.
Zajímavou stížností je, že na větu „Pánové přijeli“ s „y“ na konci  program nereaguje. Přitom, když slovo pánové napíšeme s malým „p“, tak je vše v pořádku a kontrola označí „y“ za chybné.
Musím přiznat, že to trošku zaskčilo i nás a říkali jsme si, že jsme někde udělali chybu. Ukázalo se však, že došlo k velmi zábavné věci: V pražském telefonním seznamu je totiž i příjmení Pán. Představíme-li si tedy například větu „Sestry Wiliamsové přijely…“ a slovo sestry vypustíme, zbude „Wiliamsové přijely…“, tedy i „Pánové přijely“.

Předchozí článek
Další článek
Související články
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro své rozměry, vybavení a technologie se stala chloubou amerického námořnictva. Jedná se totiž o největší a nejnovější letadlovou loď, která po více než 10 letech od spuštění na vodu konečně začala sloužit Spojeným státům i alianci NATO. Stavba nejmodernějšího plavidla, se kterým si USA pojistily pozici největší námořní velmoci planety, započala roku 2009. Slanost […]
Peugeot 208, ikonický drobek a nejprodávanější vůz v Evropě v roce 2022, dostává nový kabátek. Modernizací se stává ještě neodolatelnějším, zejména pak jeho elektrická verze E-208, která překonává dojezd 400 km. Celá modelová řada 208 pak profituje z nového designu, špičkových technologií a emocí z nových motorů. Peugeot 208, nástupce dlouhé řady devíti generací městských […]
Americká agentura NASA hodlá v letošním roce odstartovat pátrání po stopách života v rámci Sluneční soustavy. K měsíci Europa proto bude vyslána sonda, která kromě vědeckých přístrojů ponese také speciální poselství o člověku a planetě Zemi. Budoucím poslíčkem byla „jmenována“ Europa Clipper, jež bude vybavena spoustou špičkových přístrojů sloužících k měření ledu zakrývajícího oceán či […]
Věda se spojuje, aby byla silnější. Němci to pochopili už před první světovou válkou, když vznikla Společnost Maxe Plancka. V Česku vědecké klastry a interdisciplinární instituce začaly vznikat teprve nedávno, ale výsledky se už dostavují. Svoje interdisciplinární instituce má už každé významnější město, například Praha, Brno, Ostrava. Před devíti lety myšlenka spojit tři vědecká centra […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz