Domů     Technika
TECHNICKÉ HITY: Co nesmí chybět v kanceláři?
21.stoleti 21.10.2005

Redakce 21. století opět objevila na trhu několik novinek, které stojí za zmínku, a které svým uživatelům usnadní život. Dnes se veskrze jedná o kancelářskou techniku, objevíme nový notebook, téměř světelnou rychlostí si vypálíme svá data a to vše za doprovodu bezhlučné klávesnice.Redakce 21. století opět objevila na trhu několik novinek, které stojí za zmínku, a které svým uživatelům usnadní život. Dnes se veskrze jedná o kancelářskou techniku, objevíme nový notebook, téměř světelnou rychlostí si vypálíme svá data a to vše za doprovodu bezhlučné klávesnice.

Pozor na citlivé ucho!
iAUDIO X5L

Mezi novinky na českém trhu zajisté patří přenosný multimediální přehrávač s vestavěným barevným TFT LCD displejem (260 000 barev, 160 x 128 bodů). Na něm si lze prohlídnout vše co je uloženo na 30GB paměti, popřípadě další data z přístroje, který je připojen prostřednictvím USB (například z fotoaparátu). Přehrávač typu HDD je schopen rozeznat až 2000 složek a 10 000 souborů a to jak hudebních (WMA,MP3,OGG,WAV či FLAC), filmových (XviD MPEG-4) nebo textových a obrazových (tyto je navíc možné prohlížet za současného poslouchání muziky). X5L navíc umí zaznamenávat informace z připojeného přístroje (MD,gramofon,TV) v poměru 1:1. Díky vysoce citlivému mikrofonu takto dokáže velice přesně nahrát důležitou schůzku či jednání.
+  obdivuhodná výdrž, na jedno nabití Li-Ion akumulátoru vydrží hrát až 35 hodin
–  poměrně malý displej na prohlížení obrázků čí filmů

Cena: 15 400 Kč

Jak ignorovat hovor?
Headset od Sennheiser

Renomovaný výrobce, společnost  Sennheiser, přináší na předvánoční trh další z produktů dceřinné společnosti Sennheiser Communications určených pro kanceláře. Náhlavní souprava BW 900 je první Bluetooth® zařízení, vybavené funkcí „Adaptive Intelligence“, která zajistí automatické nastavení úrovně hlasitosti v závislosti na  okolním rušivém hluku a šumu. Navíc lze hovořit neomezeně dlouho bez přerušení, a to i v případě nutné výměny baterie (lze instalovat náhradní , zatímco zařízení je ještě napájeno baterií původní). Samotný multifunkční přepínač má dostatek funkcí, jako vypnutí/zapnutí headsetu, nastavení úrovně hlasitosti, umlčení mikrofonu „MUTE“ během hovoru či ignorování hovoru.  Co je důležité je i možnost přepínání mezi hovory z pevného a mobilního telefonu.
+ LED dioda signalizuje velké množství informací (režim, kapacitu baterie, příchozí hovor či zda je sluchátko mimo dosah)
+ Operační dosah od základnové stanice až 100 m, operační dosah od mobilního telefonu až 10 m
– Poměrně vysoká cena
 
Předpokládaná cena: 10 – 11 000 Kč
 
Nový rozměr mobility
UMAX VisionBook 1400WXC

Další přírůstek do stáje notebooků společnosti Umax je originální VisionBook 1400WXC, který splňuje nejrůznější požadavky náročných uživatelů. Širokoúhlý 14“ WXGA displej s rozlišením 1280×768 předznamenává nižší rozměry přístroje a velmi nízkou hmotnost (2,2 kg). Výkonný procesor Intel® Pentium® M 750 spolu s chipsetem Intel 915GM tvoří součást  2. generace technologie Intel® Centrino® a rychlé paměti využívající DDRII moduly s podporou Dual Channel. Co se bezdrátových technologií týče, můžete se spolehnout na Bluetooth i Wireless LAN 802.11b/g.  Ostatní spojení s okolním světem zajišťují 4 USB 2.0 porty, TV výstup, čtečky paměťových karet nebo PCMCIA slot.
+ nabídka port replikátoru, který umožní rychlé připojení periférií a který obsahuje také paralelní i sériový port
– 1,3 Mpixelová videokamera integrovaná ve víku nejde otáčet a nastavovat příslušným směrem

Cena: 41 600 Kč

Bleskové vypalování
Super Multi GSA-4165B.

Kdo si svá data nezálohuje, je docela hazardér. Představa, že stostránková diplomová práce je smazána jedním záludným virem asi nikoho nepotěší. Disketám již dávno odzvonilo, teď se už naprostá většina dat vypaluje na disky.
Nový typ vypalovačky z řady Super Multi model GSA-4165B nabízí zvýšenou rychlost zápisu na CD-R a CD-RW na 48x, respektive na 32x a nově přináší i zápis na dvouvrstvá média pro formát DVD–R/DL. Nahrazuje tak verzi GSA-4163B, která, společně s předcházejícími modely řady GSA, slavila nemalé úspěchy především díky své univerzálnosti v práci s médii a v neposlední řadě i díky svým parametrům a kvalitě provedení. Rychlost zápisu: DVD+R/DVD-R 16x, DVD+R DL/DVD-R DL 4x, DVD+RW 8x, DVD-RW 4x, DVD-RAM 5x, CD-R 48x, CD-RW 32x.
+ Rychlost vypalování.
+ Možnost vypalování na více formátů.

Cena: 1 890 Kč

Psaní, které nikoho neruší
Umax Silver WK720

Hliník, který se kdysi odstěhoval do Humpolce, se vrací na scénu. Konkrétně na klávesnici Umax Silver WK720. Umax, který před časem představil svítící klávesnici, nyní přichází s výrobkem, který by měl dát vale veškerému datlování. Vyleštěný hliníkový povrch klávesnice Silver totiž tlumí údery do kláves a rapidně tak snižuje hlučnost psaní. Další výhodou hliníkového povrchu je jeho snadná údržba. Nedovolí bakteriím přilnout, takže se klávesnice nejenom dobře čistí, ale z hygienického hlediska je přijatelnější než její klasické umělohmotné sestry. Samozřejmostí je český layout tlačítek a notebooková technologie s nízkým zdvihem kláves, která šetří klouby těch, kteří svou zvyklí psát poněkud razantněji..
+ Tlumí nárazy prstů do tlačítek, čímž neruší okolí
– Někdo si na ní může hůře zvykat, podobně, jako si mnozí lidé nezvykli na rozdíl mezi klávesnicí psacího stroje a počítače.
Cena: 1 490 Kč

Související články
Věda se spojuje, aby byla silnější. Němci to pochopili už před první světovou válkou, když vznikla Společnost Maxe Plancka. V Česku vědecké klastry a interdisciplinární instituce začaly vznikat teprve nedávno, ale výsledky se už dostavují. Svoje interdisciplinární instituce má už každé významnější město, například Praha, Brno, Ostrava. Před devíti lety myšlenka spojit tři vědecká centra […]
Informační a komunikační technologie se staly základním stavebním kamenem, který formuje naše každodenní životy i způsob, jakým pracujeme a podnikáme. Od prvních počítačů až po současné cloudové služby a umělou inteligenci prošla oblast ICT zásadní proměnou. Pojďme si posvítit na to, kde všude se ICT technologie využívají.  Co je ICT?  ICT je zkratka pro informační […]
První ložiska, tedy součásti, které snižují tření, lidstvo využívalo už v antice. A vývoj stále pokračuje. Na moderních hydrostatických ložiscích pracují odborníci na tribologii z Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně. Přišli na to, jak udělat ložiska energeticky až o pětinu úspornější.   Využití by vylepšená technologie mohla najít ve velkých obráběcích strojích, divadelních točnách […]
Celoevropský společný podnik EuroHPC (EuroHPC JU) vyhlásil výběrové řízení na dodavatele nového kvantového počítače konsorcia LUMI-Q, který bude umístěn v České republice a propojen se superpočítačem KAROLINA. Národní superpočítačové centrum IT4Innovations, které je součástí VŠB – Technické univerzity Ostrava, se tak stane domovem prvního českého kvantového počítače. Kvantový počítač konsorcia LUMI-Q bude založený na supravodivých […]
Společnost OpenAI na sklonku ledna značně pozměnila „pravidla hry“. Ze svých zásad totiž odstranila zákaz týkající se poskytování umělé inteligence armádám. Proč? Kvůli prevenci! Spolupráci s Pentagonem navázalo „dítko“ Elona Muska a Sama Altmana v polovině ledna, a to konkrétně v oblasti kybernetické bezpečnosti. Projekt, do kterého společnost prozatím zapojila je však ryze preventivní – […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz