Domů     Medicína
Korea šokuje svět „továrnou“ na klonování
21.stoleti 5.10.2005

Ještě před několika lety určovaly tempo výzkumu v oboru léčebného klonování Spojené státy. „Teď hrajeme druhé housle. Králem je Hwang Woo-suk z university v Soulu,“ posteskl si biolog José Cibelli z Michigan State University.Ještě před několika lety určovaly tempo výzkumu v oboru léčebného klonování Spojené státy. „Teď hrajeme druhé housle. Králem je Hwang Woo-suk z university v Soulu,“ posteskl si biolog José Cibelli z Michigan State University.

Skromný vládce klonování
„Hwang sklízí úspěchy tam, kde Spojené státy vyklidily pozice, protože mu štědrá jihokorejská vláda umožnila vytvořit výkonnou klonovací továrnu. V jeho laboratoři pracuje armáda úzce specializovaných výzkumníků, kteří dohromady tvoří výrobní linku pracující často i 24 hodin denně“ tvrdí americký vědec.
Cibelliho výtky se týkají spíše morální než finanční podpory. Korejský tým totiž pracuje s ročním rozpočtem jen 200 tisíc dolarů. To je asi setina toho, co dostávají na srovnatelné projekty vědci v USA. Přesto Hwang světu terapeutického klonování bezkonkurenčně vládne. 

Kmenové buňky „na míru“
V únoru 2004 vytvořila soulská „fabrika“ klonováním první lidská embrya a v květnu 2005 Hwang oznámil, že získal terapeutickým klonováním embryonální kmenové buňky „ušité na míru“ konkrétním pacientům – devíti lidem ochrnutým po úrazu páteře, šestiletému diabetikovi a dvouletému hošíkovi trpícímu dědičnou poruchou imunitní obrany.
Korejský expert zároveň zdůraznil, že ale v dohledné době k léčbě pacientů nepřistoupí. Před prvními zkouškami si chce být zcela jist bezpečností celého postupu. Jde například o to, aby se transplantované buňky nezvrhly v nádor. Buňky pacienta s dědičnou poruchou imunity by navíc musely nejprve projít „opravou“ poškozeného genu, protože získané embryonální kmenové buňky si nesou v dědičné informaci defekt vyvolávající chorobu.

Překvapivý úspěch
Odborníky šokovala vysoká úspěšnost, s jakou se Hwangovu týmu dařilo vytvářet pacientům jejich vlastní embryonální kmenové buňky. U některých mu stačilo k získání linie universálních buněk jedno jediné embryo. Přitom až doposud dosahoval Hwang při tvorbě lidských embryonálních kmenových buněk účinnosti kolem 0,5%.
„Je to průlom, v jaký jsem nedoufal ani za deset let,“ prohlásil americký biolog Gerald Schatten, který se pokusů Jihokorejců osobně účastnil.
Po technické stránce nepředvádějí Hwang a spol. nic převratného. K jejich úspěchu zřejmě významně přispělo to, co Hwang popisuje jako „pozitivní společenské klima“. Na rozdíl od amerických týmů nebyli totiž Korejci při terapeutickém klonování odkázáni na lidská vajíčka, jež zbyla ženám podrobujícím se léčbě neplodnosti. Vajíčka těchto žen mohou nést celou řadu defektů, které výsledky práce znehodnotí.

Jak se to dělá v Koreji?
Korejci si prostě dali do největších deníků inzerát, v kterém vyzvali zdravé mladé ženy k dobrovolnému darování vajíček. A neměli o nabídky nouzi. Mohli pracovat s vajíčky, která byla s vysokou pravděpodobností zcela zdravá. I to ale vyvolává obavy z porušení základních etických norem. Darují ženy vajíčka skutečně nezištné a dobrovolné? Nad Hwangen se vznáší podezření, že mezi dárkyněmi byly i laborantky z jeho „fabriky“, kterým „dobrovolné“ dárcovství jako jejich šéf „doporučil“.

Související články
Bolest hlavy trápí až 85 % dospělých, častěji se objevuje u žen a více než polovina pacientů bývá do věku 45 let. Nejčastěji se bolest hlavy, která není spojena s jiným onemocněním, například virózou, projeví jako migréna či tenzní bolest hlavy. Odborníci upozorňují, že mohou mít spojitost s přetížením a změnami na trapézovém svalu. Trapézový […]
Od loňska známe celkem přesnou odpověď: U štíhlého dospělého muže vědci napočítali celkem 36 bilionů buněk, u ženy 28 bilionů a u desetiletého dítěte 17 bilionů. Zjistili i počty jednotlivých typů buněk. Do mravenčí práce s počítáním buněk se pustil tým Iana A. Hattona z Institutu Maxe Plancka pro matematiku ve vědách, který sídlí v Lipsku. Dali […]
Kdo by nechtěl být zamilovaný, cítit motýly v břiše, neustále myslet na protějšek bez nutnosti spát či jíst. I když zamilovanost netrvá věčně, protože pro tělo je velmi vyčerpávající, přináší řadu zdravotních benefitů. Po fázi zamilovanosti následuje buď přetavení vztahu v dlouhodobý, nebo rozchod. A ten pořádně bolí, protože hormony, podílející se na pocitu zamilovanosti, […]
Dnes žijeme mnohem déle než lidé před pouhými 120 lety. Velký podíl na tom mělo zejména zlepšení lékařské péče a životních podmínek. Delší život ovšem nutně neznamená více let prožitých ve zdraví. V naší společnosti se však nachází mnoho 90 a více letých, u kterých to platí. Mají zdravější životní styl, nebo se liší jejich […]
Ve svém nejmenším provedení měří 11–13 milimetrů. Je tedy tak akorát drobný, aby se vešel do trávicího ústrojí. Řeč však není o žádné bakterii, ale o unikátním vynálezu vědců z Univerzity v Novém Jižním Walesu, který dokáže tisknout efektivní náhrady tkáně přímo v lidském těle. Nový chirurgický nástroj pojmenovali u protinožců jako F3DB, což je […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz