Domů     Medicína
Jak se „přeškolují“ kmenové buňky
21.stoleti 5.10.2005

Obrovské a donedávna netušené možnosti nabízejí medicíně tzv. dospělé kmenové buňky. Právě ty nám zajišťují tu více, tu méně dokonalou obnovu zničených nebo opotřebených tkání. Starají se o hojení ran nebo o obnovu kůže.Obrovské a donedávna netušené  možnosti nabízejí medicíně tzv. dospělé kmenové buňky. Právě ty nám zajišťují tu více, tu méně dokonalou obnovu zničených nebo opotřebených tkání. Starají se o hojení ran nebo o obnovu kůže.

Šokující schopnosti!
Dospělé kmenové buňky připravily vědcům v poslední době nejeden šok. Dokážou se totiž zhostit rolí, pro které zdánlivě nemají vůbec žádné předpoklady. Buňky kostní dřeně se po transplantaci nejednou zatoulají až do jater příjemce, kde se přeškolí na plně funkční jaterní buňky. To je stejně revoluční  změna specializace, jako kdyby fotbalový brankář Petr Čech nastoupil v příští sezóně na postu útočníka a stal se králem střelců anglické první ligy.
Další překvapení přineslo vědcům zjištění, že se dospělé  kmenové buňky vyskytují  prakticky ve všech orgánech. Kmenové buňky najdeme v kosterních svalech, srdci, sítnici oka, játrech, střevu, kůži, slinivce břišní a dokonce i v tukové tkáni. Skoro neuvěřitelně působil objev buněk, které dovedou v dospělém mozku zajistit vznik nových nervových buněk.
Ještě před několika lety prakticky nikdo nepochyboval o tom, že se rodíme s mozkem, z něhož nám celý život neurony jen ubývají. Dnes je ale již jasné, že v mozku nejen nové buňky vznikají, ale že se významně podílejí například na ukládání nových informací do paměti. 

Dá se z tuku vyrobit kost?
Dospělé kmenové buňky jsou ale schopny i dalších neuvěřitelných proměn. Buňky získané při operativním odsávání nadbytečného podkožního tuku se v laboratorních podmínkách vyvíjejí ve sval, chrupavku nebo kost. To je jistě příslib do budoucna, protože tukové buňky lze získat celkem snadno a většina z nás si jich nese v těle více než dostatečnou zásobu.
Dospělé kmenové buňky tak najednou slibují naplnění nadějí, které jsme ještě nedávno vkládali jen do eticky o poznání kontroverznějších embryonálních  kmenových buněk. Mohly by být „nasazeny na domácí frontě“. Neurony mozku  poničené Parkinsonovou nebo Alzheimerovou chorobou snad bude možné nahradit nervovými kmenovými buňkami. Lidi trpící cukrovkou by mohly uzdravit kmenové buňky slinivky. 

Opraví, co je třeba
Dospělé kmenové buňky by však mohly léčit i v místech, kde na první pohled nemají co dělat. Například kmenové buňky kostní dřeně dokázaly významně přispět ke zhojení srdce myší postižených infarktem. Při těchto pokusech prokázaly dospělé kmenové buňky další pozoruhodný talent. Podobají se totiž jakési „buněčné sanitce“, protože spolehlivě dorazí na místo „nehody“. To se ukázalo v experimentech, při kterých byly potkanům stiženým mozkovou mrtvicí vstříknuty do ocasní žíly  kmenové buňky z jejich vlastní kostní dřeně. Tyto buňky se „dostavily na místo katastrofy“ a významně přispěly k „nápravě škod“.
Podobně se nervové kmenové buňky měnily v poraněném oku potkanů ve fungující buňky sítnice, zatímco zdravé oko ponechaly bez povšimnutí. Nervové kmenové buňky vstříknuté do míšního kanálu potkanů najdou místo, kde je mícha poraněna a podílejí se na obnově přerušených nervových spojů. 
Lidem, kteří ochrnuli po úrazu páteře nebo jsou těžce postiženi srdeční či mozkovou cévní příhodou, zatím kmenové buňky nepřinášejí nic víc než naději do budoucna. To se však může s rychle postupujícím poznáním v dohledné době výrazně změnit.

Související články
Dnes žijeme mnohem déle než lidé před pouhými 120 lety. Velký podíl na tom mělo zejména zlepšení lékařské péče a životních podmínek. Delší život ovšem nutně neznamená více let prožitých ve zdraví. V naší společnosti se však nachází mnoho 90 a více letých, u kterých to platí. Mají zdravější životní styl, nebo se liší jejich […]
Ve svém nejmenším provedení měří 11–13 milimetrů. Je tedy tak akorát drobný, aby se vešel do trávicího ústrojí. Řeč však není o žádné bakterii, ale o unikátním vynálezu vědců z Univerzity v Novém Jižním Walesu, který dokáže tisknout efektivní náhrady tkáně přímo v lidském těle. Nový chirurgický nástroj pojmenovali u protinožců jako F3DB, což je […]
Antibiotika jsou názorným dokladem toho, že ani nápad pečlivě okopírovaný od přírody nemusí v rukou člověka fungovat stejně dobře a vytrvale. Účinnost těchto léků už nějakou dobu povážlivě klesá, a tak se hledají náhrady. Kde? Samozřejmě zase v přírodě. Slabiny antibiotik jsou především upozorněním, že bychom měli patenty přírody zkoumat podrobněji a v širších souvislostech. […]
Minimozky vypěstované v laboratoři pomáhají vědcům studovat poškození buněk způsobené traumatickým poraněným mozku a dávají odpověď na otázku, proč úraz hlavy a otřesy zvyšují riziko rozvoje demence u lidí. Jako minimozky jsou označovány mozkové organoidy, shluky mozkových buněk o velikosti špendlíkové hlavičky. Nejedná se tedy o dokonale miniaturizované verze lidských mozků. Jsou však schopné zachytit […]
Přijít o rodiče a vyrůstat v sirotčinci je už tak dost krutý osud. A když se k tomu přičte šílený lékař, který si sirotky ke svým pokusům vybírá jako bezbranné oběti, je tu další scénář jak vystřižený z hororu. Bohužel i takové případy dějiny vědy znají. Očkování je bezesporu jedním z největších vynálezů lidstva. Vakcinace […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz