Domů     Zajímavosti
Žhavé stránky o vědě a technice
21.stoleti 22.6.2005

Dnes se s 21. STOLETÍM opět projdeme internetem a navštívíme Měsíc, sopku, na Zemi se podíváme z ptačí perspektivy a také si poslechneme rádio.

Prohlídka měsíce
http://moon.astronomy.cz/

Výpravné, hezky udělané stránky se věnují Měsíci a rozebírají ho doslova ze všech stran. Náš jediný přirozený satelit je zde důkladně popsán čísly, můžete projít jeho historií, dozvíte se, jaký má Měsíc vliv na Zemi. Autor stránek se věnuje nejznámějším měsíčním útvarům. Fotografie doprovází text s popisem, kde je má amatérský pozorovatel hledat. Fandové kosmonautiky zde najdou soupis všech průzkumných misí včetně shrnutí výsledků, které přinesly, a fotografií družic či lunárních modulů. V galerii můžete obdivovat překrásné snímky Měsíce při pohledu ze Země i vesmíru. Ze záběrů Měsíce z oběžné dráhy Země se tají dech.

Vzhůru do pravěku!
http://www.paleoportal.org/

Stránky americké paleontologické společnosti jsou výborným zdrojem pro profesionály v oboru, a na druhou stranu i pro školáky. Graficky nápaditý web je rozdělen na několik sekcí. Oddíl Čas a místa vás provede geologickým vývojem Severní Ameriky, volit můžete nejen geologické období, ale i konkrétní stát. Rozsáhlá je galerie zkamenělin – jsou zde zastoupeny fotografie zkamenělin bakterií, bezobratlých, obratlovců i rostlin. Posledním velkým oddílem je interaktivní mapa nalezišť. Je velká škoda, že tento web je omezen na území Spojených států. Ale krásné fotografie fosilií jistě poslouží i českému zájemci.

Tiskárna, která hraje?
http://www.computerhistory.org/

Stránky jsou sice jen ochutnávkou ze sbírek Muzea historie počítačů, které sídlí v městě Montain View jižně od San Franciska, ale přesto jsou velmi zajímavé.  Můžete si prohlédnout nejstarší počítače, součástí stránek jsou časové osy zobrazující vývoj internetu, určitě nepřehlédněte náčrtek první počítačové sítě. Na časové ose vývoje mikroprocesorů je hezky vidět postupný růst počtu tranzistorů, zdokonalování technologie výroby i podíl jednotlivých firem na vývoji mikroprocesorů. Určitě nepřehlédněte tiskárnu IBM 1403! Velká tiskárna byla hlučná a inženýři ji naučili „hrát“. Tisk určitého sledu znaků totiž vydávalo tón, proto jako vtip vytvořili program, díky němuž tiskárna přehrávala melodie. Na stránkách nejdete i jejich záznamy.

Z ptačí perspektivy
http://www.yannarthusbertrand2.org/

Stránky světoznámého francouzského fotografa Yann Arthus-Bertranda jsou sbírkou leteckých fotografií Země, naleznete ji v záložce „Earth from above“. Můžete si zvolit stát, ve skupinách se poté zobrazí fotografie, které jsou k dispozici. Jedná se o fotografie měst, ale především fotografie krajin. Výstava Bertrandových velkoplošných fotografií měla velký úspěch v Londýně, nyní je instalovány v Birminghamu.

Vulkán na internetu
http://www.geology.sdsu.edu/how_volcanoes_work/

Stránky univerzity v San Diegu se zevrubně věnují sopkám a všemu, co s nimi souvisí. Jednotlivých sekce popisují stavbu vulkánu, typy erupcí, charakter krajiny vzniklé sopečnou aktivitou, lávu i její složení; sekce historie se věnuje velkým erupcím minulosti. Na konci každé sekce můžete vyplnit test, který ověří vaše znalosti získané pročtením konkrétního tématu. Stránky jsou doplněny obrázky, schématy a animacemi (zajímavá je třeba mapa hranic zemských desek). Sekce „Linky“ je rozdělena tématicky a upozornit je třeba na odkazy vedoucí na webové kamery umístěné u sopek. U některých linků je též poznámka „pravděpodobná erupce“, můžete tak být přítomni sopečné činnosti alespoň na dálku. Neměli byste také přehlédnout link na „Lokátor zemětřesení“. Zde najdete aktualizovaný seznam míst se zaznamenanými otřesy půdy včetně mapových podkladů.

Muzeum on-line
http://www.ieee-virtual-museum.org/

Stránky nadace IEEE zřízené při institutu IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) jsou vlastně souhrnem virtuálních výstav, které vás velmi přístupnou formou provedou důležitými technologiemi, které nás obklopují. Hlavní výstava se věnuje elektřině od prvních primitivních generatórů elektrostatické elektřiny až po atomovu energii. I další lekce jsou zajímavé, jmenujme vznik a vývoj tranzistoru, ženy jako první uživatelé techniky v každodenním životě, historie elektronicky vytvářené (syntezátorové) hudby, 2. světová válka a technologie, které na ni měly velký vliv. Všechny výstavy jsou oživeny filmovými sekvencemi, které jsou umístěny přímo v textu (podmínkou je nainstalovaný QuickTime Player).

Děti jdou na nervy
http://faculty.washington.edu/chudler/neurok.html

Neuroscience čili věda o nervovém systému, to je hlavní téma těchto stránek. V titulku sice čteme „pro děti“, ale stránky jsou užitečné pro každého, kdo se chce o nervovém systému dozvědět více. V části Objevujte se dozvíte nejen vše podstatné o dělení a stavbě neurosystému, ale probírají se zde i další zajímavé otázky: Jaké jsou odlišnosti mezi mužským a ženským mozkem?, Co dělá mozek ve spánku?, Jak vypadá nervový systém ve stáří?, Mozek a čokoláda, Proč využíváme jen 10% mozku? Samostatnou sekcí tvoří hry a aktivity , kterými můžete svoji znalost nervového systému upevňovat, tyto návody jsou velmi vodné pro učitele.

Rádio Země a Obloha
http://www.earthsky.org/

Earth & Sky nejsou internetové stránky, ale rádio, které má své vlastní internetové stránky. Rádio krátkými devadesátivteřinovými pořady přispívá do více než tisícovky amerických rozhlasových stanic, slyšet ho můžete i v Evropě a samozřejmě také na internetu. Pořady krátce a vystižně vysvětlují témata převážně z přírodních věd (Rentgenová astronomie, Síla větru, Vakcína proti HIV? apod.) a mají dialogickou formu. Téměř vždy je v nich zařazen telefonát odborníka, který se k danému tématu vyjadřuje. Český čtenář má tedy k dispozici nahrávku i její doslovný přepis, je nasnadě, že stránky se dají využít i pro procvičování angličtiny.

Předchozí článek
Související články
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro dospělé není život černo-bílý, žijeme v mnoha barvách. Pro dítě se však dělí na dvě poloviny – ženskou a mužskou. Od chvíle, kdy dítě začne vnímat, je pro něj otec zástupcem/modelem jedné poloviny lidstva. A pokud muž chce být skutečným mužem/otcem, musí být i „dobrým tátou“… Role otce před 100 lety byla někde úplně […]
Larvy potemníka moučného, kterému se přezdívá moučný červ, patří mezi potravinové a skladištní škůdce. V domácnostech se s nimi naštěstí, na rozdíl od potravinových molů, setká málokdo. Larvy totiž potřebují velké zásoby potravin, protože se vyvíjejí dlouho. Podle českých vědců by se však v budoucnosti mohly právě ony stát základem našeho jídelníčku. Vzhledem k rostoucí […]
Byla to senzace, když v roce 2003 na indonéském ostrově Flores našli vědci kosterní pozůstatky asi metr vysokého humanoida. Právě kvůli výšce se mu začalo přezdívat hobit. Kdo byli tito lidé ale zač? Trpěli záhadnou nemocí, v jejímž důsledku se zmenšili, jak si experti myslí? Oficiálně jde o člověka floreského (Homo floresiensis), mnohem více se však uchytilo […]
Tuto otázku si položili vědci z Friedrich Alexander Universität v Německu a hledali na ni odpověď. Zkoumání podrobili chemikálie obsažené v tělesném pachu, jejichž koncentrace se liší u kojenců a dospívajících. Malé děti voní rodičům příjemně, jako květiny, zato při zachycení tělesného pachu puberťáků, kteří nepoužili deodorant, sebou nejeden rodič trhne a nakrčí nos. V […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz