Domů     Technika
Technické hity
21.stoleti 22.6.2005

Představíme vám přístroje, které stojí od tří tisíc do téměř půl milionu.všechny mají ale jedno společné: špičkové výkony a uživatelský komfort, tedy vlastnosti typické pro moderní přístroje počátku tohoto století.

Vrátný, který se nesplete
Systémy pro biometrickou identifikaci

Oční duhovka jako klíč pro vstup do budovy, do databáze, do počítače. To už není sci-fi motiv, ale realita. Společnost Panasonic představila systém biometrické identifikace osob BM-ET330 a oční kameru BM-DT120. Obě zařízení fungují na stejném principu – zachytí a uloží identifikační obraz duhovky, který během dvou vteřin porovnají s příslušným vzorem v databázi. Zařízení nabízejí možnost uložit vzor duhovky na paměťovou kartu, takže se biometrická data již nemusí ukládat výhradně v pevných databázích. Duhovka, barevný kroužek tkáně obklopující zornici, představuje matematicky nejoriginálnější část lidského těla. Je velice stabilní a v průběhu života člověka nemění svou strukturu. Například jednovaječná dvojčata mají stejnou DNA, ale rozdílné duhovky; levé a pravé oko jednoho člověka má odlišnou stavbu duhovky. Pravděpodobnost nesprávného rozpoznání duhovky je menší než 1:1 200 000. Systém odhalí i brýle či kontaktní čočky, které správné identifikaci nezabrání. Proces identifikace je rychlý a jednoduchý. Přístroj BM-ET330 vás totiž hlasovými povely a světelnými šipkami nasměruje přesně do požadované pozice, v níž lze strukturu duhovky zaznamenat. Počítá se i s českou jazykovou lokalizací.

Cena: 116 995 Kč bez DPH


Řezbářské dlátko jako periferie?
Pero Art Maker k tabletům Wacom

Společnost Wacom je mimojiné výrobcem tabletů, periferií pro ovládání počítače, kterou využijí především grafici. Na plochou desku se píše a kreslí speciálním perem, signály o poloze prea se okamžitě přenášejí do počítače a na monitor. Chceme vám představit nový, velmi zajímavý typ tohoto pera. Pero Art Marker je prvním nástrojem, v němž je integrována  technologie citlivá i na rotaci nástroje a jako předchozí modely i na přítlak a náklon nástroje. Dvě cívky umístěné nedaleko hrotu pera umožňují určení úhlu rotace pera. Tato vlastnost pera a neobvyklý tvar hrotu podobný dlátu dovolují umělci, ilustrátorovi či designérovi pracovat s nástrojem, který dokonale napodobuje různé typy štětců, značkovačů a kaligrafických per. Pouhou rotací pera, se z tenké čáry stane čára tlustá. Art Marker je kompatibilní se všemi modely tabletů Intuos3.

Cena: 3 648,- Kč

Čip pro identifikační karty

Výrobci elektroniky se připravují na zavádění elektronických identifikačních karet (informovali jsme vás o nich v květnovém čísle). Samsung vyvinul čipy s integrovanou, elektricky vymazatelnou pamětí (EEPROM) o velikosti 72 a 144 kB. Tyto čipy mají dvojí rozhraní – komunikují pomocí kontaktů vystupujících z čipu i bezdrátově pomocí technologie RFID. Čipy disponují dostatečným prostorem pro data používaná platebními kartami i pro biometrické údaje identifikačních karet. Kontrukce by měla odolávat pokusům o neoprávněné získání informací (hackingu) a výkon 16bitového procesoru je dostatečný pro kódovací algoritmy používané při platebních transakcích. Poptávka po kartách s dvojím typem přístupu bude prudce růst, v roce 2008 by měla dosáhnout více než 500 miliónů kusů.

Filmy přímo z disku!
LaCie Silverscreen USB 2.0

Zařízení SilverScreen společnosti LaCie je externí USB disk, který ovšem umí mnohem víc, než jen ukládat či zálohovat data. Disk totiž má celou paletu televizních a zvukovách výstupů. Jedná se o kompozitní NTSC/PAL, S-video, komponentní výstup (YpbPr), počítačový VGA výstup, balení obsahuje i redukci na SCART. Audio výstupy jsou dva: analogový a optický digitální SPDIF. Tato armáda zařízení dělá ze SilverScreen univerzální zařízení, které připojíte prakticky ke kterékoliv televizi či zesilovači. Vestavěná elektronika tohoto disku totiž umí přímo přehrávat filmy, fotky a hudbu, které jste na něj před tím nahráli z počítače. Podporovány jsou video formáty MPEG-1, MPEG-2 (ISO, AVI, VOB), MPEG-4 (AVI, DivX, XviD), datovou strukturu DVD disků přečíst neumí, zato si rozumí s prostorovými zvukovými formáty Dolby Digital 5.1 a Dolby DTS. Z audia jmenujme WAV, MP3, AAC, WMA, AC3), fotografie ve formátu JPEG mohou mít maximálně 8 megapixelů.  Na komponentním výstupu je možné nastavit rozlišení až na 1920×1080, v budoucnu si tedy budete moci užít dokonalého obrazu na „high-definition“ televizorech. Součástí balení je i dálkový ovladač. Podle recenzí má tento přenosný přístroj výborný obraz, náruživým milovníkům filmů můžeme SilverScreen jen doporučit. I na českém trhu jsou dvě modelové varianty – 40 GB za 8 200 Kč a 80 GB za 11 000 Kč.

Mobil s optikou Carl Zeiss
Mobily Nokie za série N

Nokia se nabídne exkluzivním zákazníkům exkluzivní mobily. Nová série telefonů s počátečním písmenem N bude klást důraz na nejmodernější technologie a exkluzivní materiály. Tím se bude odlišovat od „běžných“ multimediálních přístrojů. Nokia N90 kombinuje 2 megapixelový snímač a optiku Carl Zeiss. Kvalitu MPEG4 videa je srovnatelná s VHS. Velmi jemný displej má čtyřnásobné rozlišení oproti běžným multimediálním telefonům, držení přístroje se přizpůsobí způsobu jeho používání (režim focení, natáčení videa a telefonování). Nokia N91 je určen pro poslech hudby. Má integrovaný 4GB pevný disk, standardní 3.5mm konektor pro připojení sluchátek a rychlé propojení s počítačem přes USB 2.0 (podporuje formáty MP3, MP4, AAC a WMA). Speciální tlačítka pro ovládání hudby včetně hardwarového zámku klávesnice ulehčují ovládání mobilu-přehrávače. Oba přístroje podporují sítě třetí generace WCDMA, rychlá data EDGE a jsou založené na nejrozšířenější platformě pro chytré telefony Symbian Series60.

Senneheiser RS 140

Novinkou společnosti Sennheiser jsou jediná bezdrátová uzavřená sluchátka na trhu. RS 140 navíc získala významné ocenění na veletrhu CES 2005 v kategorii „IF DESIGN“. Tato špičková komfortní rádiová sluchátka vybočují od standardu několika zajímavostmi. Například umožňují regulovat balance zvláště na levém a na pravém kanále, tato vlastnost předurčuje sluchátka i pro posluchače s mírnou poruchou sluchu. Dále se mohou pochlubit automatickým laděním nebo vysíláním hned na třech frekvencích. Toho lze využít při hromadném použití ve školících střediscích či na přednáškách. Při dokoupení samostatných sluchátek HDR 140 bez vysílače je možné poslouchat v téměř neomezeném počtu posluchačů.

Cena: 5 950 Kč

Digitální poznámkový blok
ACECAD DigiMemo A501

Velmi zajímavým doplňkem pro studenty či posluchače na přednáškách se stal DigiMemo A501. Ten je předurčen k zaznamenávání dat, která napíšete digitálním inkoustovým perem na jakýkoli papír (do rozměru 150 x 211 mm). Poznámkový blok musí být umístěn na speciální digitální podložce, aby mohlo docházet k elektromagnetickému přenosu signálu. Tím se všechny informace napsané perem okamžitě ukládají v elektronické podobě na 8 MB interní paměť, kterou lze rozšířit pomocí paměťové karty standardu CompactFlash. Uložený materiál snadno exportujete pomocí USB do počítače (ke zpracování je nutný operační systémem Windows) a následně můžete rozesílat e-mailem či sdílet (ukládání ve formátech JPG, BMP, GIF). V podložce, která má výdrž až 100 hodin, můžete uložit maximálně 999 stran.

Cena: 3 490 Kč

Velkokapacitní Networ
Dokonalý domácí server

Novinkou na českém i světovém trhu je neobvyklý produkt s označením Digital Media Center NETWOR DMC 2100, který letos získal hlavní cenu CREATIVE Praha 2005. Vyvinula jej česká společnost Sidia a.s., jenž se zabývá vývojem a výrobou velkokapacitních serverů pro domácnost. Tento server boří hranice mezi klasickým High-endem (špičkovou audiotechnikou) a počítačovou technologií. Vlajková loď DMC 2100 svojí robustní a masivní konstrukcí, designem a minimální hlučností dává svému uživateli zapomenout na to, že se jedná o multimediální PC o využitelné kapacitě 2,1Tb! Vodou chlazený Networ se ovládá dálkovým ovladačem, můžete pohodlně vybírat z 525 DVD filmů, z audio CD, foto-video archivu (až 1,4 milionu nekomprimovaných fotografií) nebo přepnout na váš oblíbený TV nebo satelitní program. Ovládání je velmi přehledné a jakékoli uložené medium je lehce dostupné.

Cena: 430 000 Kč

Nadstandardní notebook
UMAX VisionBook® 9000WSX

Zajímavým přírůstkem na poli notebooků je UMAX VisionBook® 9000WSX, který posunuje hranice přenosných počítačů, a to zejména do sféry domácí zábavy. Využívá velmi výkonný procesor Intel® Pentium® 4 560J (3,6 GHz, LGA775 socket) s podporou HyperThreading technologie. Notebook je vybaven širokoúhlým 17“ displejem (1680×1050 bodů) se speciálním hlazeným povrchem a velkým viditelným úhlem. Pro opravdový požitek  z přehrávaného filmu na DVD je VisionBook® 9000WSX vybaven čtveřicí reproduktorů, které doplňuje vestavěný subwoofer. K základní výbavě patří 8 rychlostní DVD+/-RW mechanika se schopností vypalovat dvojvrstvá média. Počet těchto mechanik lze rozšířit na dvě. Notebook je vybaven snad všemi možnými vstupy a výstupy. Samozřejmě nechybí vestavěná bezdrátová technologie Bluetooth a Wireless LAN, dále 4x USB 2.0 nebo 2x FireWire. Exklusivitou je integrovaný TV tuner s dálkovým ovládáním, videokamera ve víku displeje a  Audio DJ panel pro přehrávání CD ve vypnutém stavu.

Cena: 95 000 Kč

Elegantní digitální zrcadlovka
Nikon D50

Dalším přírůstkem do rodiny digitálních zrcadlovek je Nikon D50 s výměnnými objektivy. Jeho srdcem je zcela nový snímač Nikon CCD formátu DX. Ten obsahuje 6,1 milionů efektivních pixelů a pokročilý systém zpracování obrazu. Výsledkem této kombinace je neuvěřitelně věrný snímek pořízený i za nekvalitních podmínek, tedy za šera nebo při focení s dlouhou expozicí. Další zajímavostí, která  D50 dělá přitažlivou, jsou pouze 0,2 vteřiny potřebné ke spuštění a téměř nulová prodleva spouště. Lze využívat i dávkové fotografování rychlostí 2,5 snímků za sekundu, v sérii až 137 snímků. Důležitý je i veliký výběr časů závěrky od 30s po 1/4000s. V systému pětibodového autofokusu fotoaparátu D50 zdědil ověřený křížový senzor, velké pokrytí záběru a v této třídě nejlepší detekci při nedostatečném osvětlení (použita byla pouze u úspěšného modelu Nikon D70). Celá sada je podpořena systémem Total Imaging systém, který zahrnuje kvalitní objektivy AF a DX a blesky SB-800 a SB-600.

Cena: £549.99

Předchozí článek
Další článek
Související články
Umělá inteligence je tu, ať se to někomu líbí nebo ne. Nabízí přehršel možností, ale také ukrývá nemálo čertových kopýtek. A tak je tomu i v oblasti vzdělávání. Sal Khan, výkonný ředitel Khan Academy, na které skrze online přednášky studují miliony lidé po celém světě, měl loni na konferenci TED Talk, jejímž mottem je heslo […]
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro své rozměry, vybavení a technologie se stala chloubou amerického námořnictva. Jedná se totiž o největší a nejnovější letadlovou loď, která po více než 10 letech od spuštění na vodu konečně začala sloužit Spojeným státům i alianci NATO. Stavba nejmodernějšího plavidla, se kterým si USA pojistily pozici největší námořní velmoci planety, započala roku 2009. Slanost […]
Peugeot 208, ikonický drobek a nejprodávanější vůz v Evropě v roce 2022, dostává nový kabátek. Modernizací se stává ještě neodolatelnějším, zejména pak jeho elektrická verze E-208, která překonává dojezd 400 km. Celá modelová řada 208 pak profituje z nového designu, špičkových technologií a emocí z nových motorů. Peugeot 208, nástupce dlouhé řady devíti generací městských […]
Americká agentura NASA hodlá v letošním roce odstartovat pátrání po stopách života v rámci Sluneční soustavy. K měsíci Europa proto bude vyslána sonda, která kromě vědeckých přístrojů ponese také speciální poselství o člověku a planetě Zemi. Budoucím poslíčkem byla „jmenována“ Europa Clipper, jež bude vybavena spoustou špičkových přístrojů sloužících k měření ledu zakrývajícího oceán či […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz