Domů     Medicína
Červené maso – hrozba pro naše zdraví!
21.stoleti 16.6.2005

Výsledky právě zveřejněné studie potvrdily dřívější domněnky, že rakovina střev může mít souvislost s větší konzumací červeného masa.Výsledky právě zveřejněné studie potvrdily dřívější domněnky, že rakovina střev může mít souvislost s větší konzumací červeného masa.

Průzkumu, který trval celých deset let, se zúčastnilo na 500 tisíc lidí z celé Evropy. Při rozsáhlém projektu, vedeném společností EPIC (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition), vyšlo najevo, že u lidí, kteří pravidelně konzumují více než dvě 80gramové porce červeného masa nebo uzenin za den, je riziko rozvoje zhoubné nemoci až třikrát větší než u jedinců s menší spotřebou. Zvýšené riziko se zároveň vyskytuje i u lidí, kteří nemají ve svém jídelníčku dostatečně zastoupenou stravu bohatou na vlákniny.
Konzumace drůbežího masa naopak na rozvoj rakoviny střev nemá žádný vliv. U jedinců, kteří denně spořádají jednu a více porcí ryb, je riziko vážné nemoci třikrát nižší než u lidí, kteří si rybí maso dopřejí méně než jednou týdně.
O příčinách souvislosti mezi rozvojem rakoviny a větší konzumací červeného masa a uzenin se zatím pouze spekuluje. Jako nejvíce pravděpodobné se ale zdá, že za vším stojí hemoglobin a myoglobin, který se v červeném masu vyskytuje. Obě barviva v lidských střevech spustí proces, při němž pak vznikají karcinogenní látky.

Předchozí článek
Další článek
Související články
Člověk je tvor nepoučitelný, zejména co se skladby jídelníčku týká. Jakmile má možnost dopřát si potraviny s vysokým obsahem cukru, soli nebo tuku, nedokáže odolat. Přitom by měl. S každou další porcí si totiž pomalu „ukrajuje“ ze svého duševního zdraví. Metaanalýza zveřejněná v loňském roce v časopise Nutrients je v tomto případě nekompromisní. Strava, které […]
O tom, že kouření škodí zdraví, dnes už nikdo nepochybuje. Zbavit se závislosti však není snadné. Když se to ale někomu přeci jen podaří, jeho tělo se mu za to odvděčí zlepšením jeho zdraví. Některé zdravotní benefity se projeví téměř okamžitě, jiné až po letech, ale rozhodně stojí za to! Podle posledních průzkumů kouří asi […]
Vědci z University of Leeds zanalyzovali zdravotní a stravovací záznamy více než 26 000 žen, aby zjistili, že ty, které se stravovaly vegetariánsky a ze stravy vyřazovaly maso, měly v pozdějším věku o třetinu vyšší pravděpodobnost zlomeniny krčku kosti stehenní než ty, které maso a produkty z něj v průběhu života pravidelně konzumovaly. Důvody, proč […]
Vědeckému týmu pod vedením Katsuhika Hayashiho z Univerzity v Ósace se podařilo stvořit sedm myší, které mají dva otce… avšak žádnou biologickou matku. Jedná se o významný průlom na poli reprodukční medicíny, který by mohl zároveň napomoci při léčbě ženské neplodnosti. „Je to poprvé, co se podařilo vytvořit odolné samičí oocyty ze samčích buněk,“ prohlásil […]
Poznat člověka s poruchou osobnosti, tak zvaného psychopata, může být při prvním setkání obtížné. Je totiž zpravidla dobrým manipulátorem a může působit až altruisticky. Ve skutečnosti však druhé využívá ve vlastní prospěch, protože mu chybí empatie a pocit viny. Může se empatii naučit? Empatií se rozumí schopnost porozumět a vcítit se do toho, co prožívá […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz