Domů     Technika
Jak vzniká mobil?
21.stoleti 18.2.2005

Redakce 21. STOLETÍ měla možnost nahlédnout do kuchyně přední evropské designérské agentury – německé společnosti DESIGNAFFAIRS, která je dvorním dodavatelem návrhů designu pro nadnárodní koncern SIEMENS. A to se hned tak někomu nepovede!Redakce 21. STOLETÍ měla možnost nahlédnout do kuchyně přední evropské designérské agentury – německé společnosti DESIGNAFFAIRS, která je dvorním dodavatelem návrhů designu pro nadnárodní koncern SIEMENS. A to se hned tak někomu nepovede!

Mnichovská budova společnosti DESIGNAFFAIRS více než cokoliv jiného připomíná malou tovární halu. Kupodivu však mezi okolní obytné domy zapadá a na první pohled nepůsobí ani nijak výjimečně. Avšak již po několika minutách pobytu uvnitř této budovy objevíte vysokou koncentraci kreativního potenciálu ukrytého v těchto zdech.

Vydali jsme se po stopách vzniku dvou nejnovějších mobilních telefonů společnosti SIEMENS, modelů SF65 a SL65, jejichž design vznikl právě v tomto ateliéru. Multimediální „véčko“ SF65, vychází jak z minimalismu současného designu, tak z odkazů klasického stylu minulých desetiletí. Lesklé provedení a typicky čistě bílá barva zdůrazňují záměr jednoduchosti. Čisté a moderní křivky pak dávají telefonu SF65 typický, geometricky jednoduchý tvar.
Elegantní SL65 byl naopak inspirován trendy a materiály ze světa módy a šperků – je zosobněným vyjádřením stylu. Aby byla co nejvíce zdůrazněna individualita a osobnost uživatele, je telefon k dispozici ve dvou kontrastních barvách – slonové kosti a ebenu, přičemž barevné orámování obrysu mu dává charakteristický tvar. Oba dva telefony odrážejí nadčasový styl, který by měl přesahovat sezónní změny a trendy.

Ačkoliv by se mohlo zdát, že v době moderní výpočetní techniky je návrh designu čistě počítačovou záležitostí, je opak pravdou. Nejlepším nástrojem designéra zůstává stále tužka, papír, guma a fixy či vodové barvy, protože pro rychlé a přesné vyjádření fantazie designéra jsou tyto nástroje prakticky nepostradatelné. Prvotní návrhy jsou později převedeny do elektronické formy a výsledný design je již zpracováván prostřednictvím výpočetní techniky. Již při návrhu základního designu jsou v centru pozornosti návrhářů i charakteristiky materiálů, ze kterých bude nový mobilní telefon vyroben. V laboratoří barev a materiálů agentury DESIGNAFFAIRS soustřeďují vzory, vzorky a data různých materiálů, které jsou získávány na různých veletrzích konferencích a sympoziích. „Neobvyklá není ani spolupráce s výrobci těchto materiálů,“ řekl nám kreativní ředitel této agentury a dodal: „Děje se tak zejména v případech, kdy designéři vyžadují materiály se specifickými vlastnostmi.“ Ponořte se tedy spolu s námi do návrhů a skic a porovnejte fantazii návrhářů s finálním produktem.

Mobilní telefony budoucnosti?
V návrhářské dílně společnosti DESIGNAFFAIRS je možné nalézt i velmi futuristicky vyhlížející modely mobilních telefonů. Zatím co některé z nich připomínají spíše moderní šperk než mobilní telefon, jiné se až příliš nápadně podobají technice používané agentem 007, Jamesem Bondem.

– Především pro mladé, kterým ještě nebyla přistřižena křídla, by mohl být určen mobilní telefon vycházející z tohoto modelu. Ten svým provokativním a sportovním vzhledem vyjadřuje jak nespoutanost, tak možnosti současných komunikačních technologií. Za pozornost stojí lehká bezdrátová náhlavní souprava a výklopná alfanumerická klávesnice, díky které tento komunikátor budoucnosti získává více než atraktivní vzhled.

– Náramkové hodinky jako mobilní telefon? Proč ne! Miniaturní bezdrátový mikrofon, vlastní elektronika mobilního telefonu skrytá v náramkových hodinkách s multifunkčním displejem a bezdrátové sluchátko – to je představa mobilního telefonu budoucnosti pro pravé muže, tedy pro ty, kteří mají styl.

– Nejnovějšími technologiemi prošpikovaný mobilní telefon, připomínající spíše pudřenku, by se mohl v budoucnu stát vhodným šperkem doplňujícím  kabelku nejedné moderní manažerky. Neobvyklý vzhled podtrhuje velký display zabírající velkou část plochy telefonu a retrostylový kulatý číselník skrytý pod tímto displejem.

V případě těchto modelů se ovšem zatím jedná pouze o fantazii návrhářů. Zda vůbec někdy dojde k jejich realizaci a jaké tyto návrhy doznají změn je otázkou více či méně vzdálené budoucnosti a především výzkumu přání a potřeb potencionálních uživatelů.

Předchozí článek
Související články
Věda se spojuje, aby byla silnější. Němci to pochopili už před první světovou válkou, když vznikla Společnost Maxe Plancka. V Česku vědecké klastry a interdisciplinární instituce začaly vznikat teprve nedávno, ale výsledky se už dostavují. Svoje interdisciplinární instituce má už každé významnější město, například Praha, Brno, Ostrava. Před devíti lety myšlenka spojit tři vědecká centra […]
Informační a komunikační technologie se staly základním stavebním kamenem, který formuje naše každodenní životy i způsob, jakým pracujeme a podnikáme. Od prvních počítačů až po současné cloudové služby a umělou inteligenci prošla oblast ICT zásadní proměnou. Pojďme si posvítit na to, kde všude se ICT technologie využívají.  Co je ICT?  ICT je zkratka pro informační […]
První ložiska, tedy součásti, které snižují tření, lidstvo využívalo už v antice. A vývoj stále pokračuje. Na moderních hydrostatických ložiscích pracují odborníci na tribologii z Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně. Přišli na to, jak udělat ložiska energeticky až o pětinu úspornější.   Využití by vylepšená technologie mohla najít ve velkých obráběcích strojích, divadelních točnách […]
Celoevropský společný podnik EuroHPC (EuroHPC JU) vyhlásil výběrové řízení na dodavatele nového kvantového počítače konsorcia LUMI-Q, který bude umístěn v České republice a propojen se superpočítačem KAROLINA. Národní superpočítačové centrum IT4Innovations, které je součástí VŠB – Technické univerzity Ostrava, se tak stane domovem prvního českého kvantového počítače. Kvantový počítač konsorcia LUMI-Q bude založený na supravodivých […]
Společnost OpenAI na sklonku ledna značně pozměnila „pravidla hry“. Ze svých zásad totiž odstranila zákaz týkající se poskytování umělé inteligence armádám. Proč? Kvůli prevenci! Spolupráci s Pentagonem navázalo „dítko“ Elona Muska a Sama Altmana v polovině ledna, a to konkrétně v oblasti kybernetické bezpečnosti. Projekt, do kterého společnost prozatím zapojila je však ryze preventivní – […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz