Domů     Zajímavosti
Nic není nemožné!
21.stoleti 17.12.2004

Právě letošního 11. prosince uplynulo 32 let ode dne, kdy na povrchu Měsíce přistál šestý – dosud poslední – lidský výsadek: Lunární modul LM – 12 Challenger při letu Apollo 17 pilotoval americký astronaut Eugene Cernan.Právě letošního 11. prosince uplynulo 32 let ode dne, kdy na povrchu Měsíce přistál šestý - dosud poslední - lidský výsadek: Lunární modul LM - 12 Challenger při letu Apollo 17 pilotoval americký astronaut Eugene Cernan.

Ten na povrchu Luny, vzdálené 400 000 km od Země, prožil 74 hodin, 59 minut a 40 sekund. V měsíčním prachu zanechal otisky bot (číslo 10), jako zatím poslední z dvanácti pozemšťanů, výhradně Američanů. Využili jsme jeho krátké poslední návštěvy Prahy, abychom čtenáře 21. STOLETÍ mohli seznámit s jeho dojmy a názory.

Spolu s kolegou Harrisonem po měsíčním povrchu nachodili a ve speciálním vozítku najezdili 35,7 km. Nasbírali 110, 52 kg hornin.

Měsíc skrývá mnohá tajemství
Jaké to je, když pozemšťan stojí na tajemném Měsíci a hluboko pod sebou vidí Zemi?

Naše planeta je ohromně krásná. Když se na ni díváte, tak si říkáte, že něco tak nádherného se nemohlo zrodit jen náhodou. 
Myslíte, že je na Měsíci stále co objevovat?
Samozřejmě. Byl jsem osobně u toho, když v lednu 2004 prezident Bush vyhlásil program mise k Marsu a obnovení letů na Měsíc. Má k tomu dojít nejpozději do 15 let. Myslím, že tam poletí mezinárodní posádka. Klidně v ní může být i nějaký reprezentant České republiky.

Nemají chybět ani zvláštní přání
Od vašeho letu se výrazně zlepšila technika. Robotická zařízení dokážou provádět  velice složité operace. Nedokázala by dělat průzkum na Měsíci místo lidí?

Vesmírná cesta člověka nikdy nebude přežitkem. Představte si, že by Kryštof Kolumbus vyslal přes Atlantický oceán loď bez lidí, jen s roboty. Ty by si nikdy nekladly otázky jako člověk!
Kam bude podle vás směřovat průzkum kosmického prostoru ?
Myslím, že se dočkáme rozvoje takzvané vesmírné turistiky – do kosmu bude létat více vědců, umělců, žurnalistů,, ale i učitelů či studentů. Ti budou po návratu sdělovat svoje dojmy ostatním.
Co vzkážete naším čtenářům.
Každý člověk má snít, hlavně mladí lidé. Vím, že mnohé zůstane jen pouhým přáním, ale přesto to přispěje k rozvoji osobnosti. Řídit se heslem, že nic není nemožné.

Jak šel čas…
Eugene Andrew Cernan se narodil 14. 3. 1934 v Belwoodu (stát Illinois.) Vystudoval elektrotechniku. Stal se pilotem vojenského námořnictva a získal titul v leteckém inženýrství. Jako astronaut NASA se  premiérově do vesmíru vydal 3.6.1966. K Měsíci poprvé letěl v květnu 1969 na palubě lodi Apollo 10. Tento let po oběžné lunární dráze bezprostředně předcházel historické misi v červenci 1969, kdy Neil A. Armstrong jako první pozemšťan vstoupil na povrch jiného kosmického tělesa.
V září 1981 Cernan založil společnost Cernan Corporation, která se zabývá kosmickými technologiemi. V Texasu má ranč, kde chová koně, které jsou – vedle létání, rybaření a střelby – jeho koníčkem.

Zaslouží si nejvyšší ocenění AV ČR
Letošního 30. září Eugene Cernan převzal nejvyšší vyznamenání AV ČR –Medaili za zásluhy o vědu a lidstvo. Předsedkyně AV ČR Helena Illnerová, která mu toto ocenění  předala, mj. řekla: „On přispěl k astronomii, ke geologickému výzkumu, astronautice. A když si přečtete jeho knihu Poslední muž na Měsíci, tak zjistíte, že z něho vlastně promlouvá i básník.“

Vyslanci lidstva na Měsíci
Poprvé rozvířila měsíční prach lidská noha 21. 7. 1969. Patřila Neilu A. Armstrongovi z kosmické lodi Apollo11. Jako druhý jej o 18 minut později následoval jeho kolega Edwin E. Aldrin.
Následující přistání na Měsíci:
Apollo 12 – 19.11. 1969 :  Charles Conrad, Alan L. Bean
Apollo 14 – 5.2. 1971 :  Alan B. Shepard, Edgar D. Mitchell
Apollo 15 – 30.7. 1971:  David R. Scott, James B. Irvin
Apollo 16 – 21.4.1972 :  John W. Young, Charles M. Duke
Apollo 17 —  11.12.1972:  Eugene A. Cernan, Harrison H. Schmitt

Další článek
Související články
Nejrozlehlejší světový kontinent ukrývá mnoho měst, paláců a dalších míst, které i po několik staletí halí závoj tajemna. Podíleli se na jejich vzniku bohové, andělé nebo snad démoni? Od chvíle, kdy byla na dálném východě založena říše, která se svou mocí vyrovnala těm největším civilizacím historie uplynulo již mnoho let. Khmérská civilizace po více než […]
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro dospělé není život černo-bílý, žijeme v mnoha barvách. Pro dítě se však dělí na dvě poloviny – ženskou a mužskou. Od chvíle, kdy dítě začne vnímat, je pro něj otec zástupcem/modelem jedné poloviny lidstva. A pokud muž chce být skutečným mužem/otcem, musí být i „dobrým tátou“… Role otce před 100 lety byla někde úplně […]
Larvy potemníka moučného, kterému se přezdívá moučný červ, patří mezi potravinové a skladištní škůdce. V domácnostech se s nimi naštěstí, na rozdíl od potravinových molů, setká málokdo. Larvy totiž potřebují velké zásoby potravin, protože se vyvíjejí dlouho. Podle českých vědců by se však v budoucnosti mohly právě ony stát základem našeho jídelníčku. Vzhledem k rostoucí […]
Byla to senzace, když v roce 2003 na indonéském ostrově Flores našli vědci kosterní pozůstatky asi metr vysokého humanoida. Právě kvůli výšce se mu začalo přezdívat hobit. Kdo byli tito lidé ale zač? Trpěli záhadnou nemocí, v jejímž důsledku se zmenšili, jak si experti myslí? Oficiálně jde o člověka floreského (Homo floresiensis), mnohem více se však uchytilo […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz