Domů     Technika
Moderní technika ve starém kabátě
21.stoleti 17.12.2004

Technika, zejména ta rozhlasová, nebyla vždy jen ryze účelovým zařízením, jako je tomu dnes, ale byla něčím výjimečným. Svým mnohdy až uměleckým zpracováním a propracovaným designem zaujímala čestné místo v mnoha domácnostech.Technika, zejména ta rozhlasová, nebyla vždy jen ryze účelovým zařízením, jako je tomu dnes, ale byla něčím výjimečným. Svým mnohdy až uměleckým zpracováním a propracovaným designem zaujímala čestné místo v mnoha domácnostech.

Ačkoliv doba významně pokročila, stále se najde mnoho těch, kteří dávají malému uměleckému dílu, vytvořenému ze skutečného dřeva přednost, a to před rozhlasovým přijímačem či gramofonem vyrobeným z umělé hmoty. Zdá se, že to není ani tak otázka sentimentu, jako spíše dobrého vkusu.

Návrat k osvědčeným tvarům
Nejvíce zkušeností v této oblasti mají samozřejmě tradiční výrobci, kteří mnohdy vlastní nejen příslušné patenty, ale také vyzkoušené výrobní technologie, což jim dává náskok před ostatní konkurencí. Klasikou mezi těmito produkty jsou americké výrobky značky Crosley. S  původními produkty této společnosti je možné se setkat ještě dnes, a to prakticky po celém světě. Nádherné přístroje, které se při pohledu z dálky tváří jako originály z počátku minulého století jsou však na rozdíl od těch původních již plně digitální, tedy, až na několik čestných výjimek.

Crosley Classic Turntable
Klasický stolní gramofon, model 1930, jak jinak než v celodřevěném provedení. Při výrobě je využíváno to nejkvalitnější dubové a třešňové dřevo, jaké je k dispozici. Dá se říci, že tento výrobek představuje věrnou kopii původního modelu vyráběného ve třicátých letech minulého století. Třírychlostní náhon gramofonového talíře umožňuje přehrávání prakticky všech desek – k dispozici je jak rychlost 33, tak i 45 a 78 otáček za minutu.
Cena: 135,- USD

Crosley Traveler Stack-O-Matic
V průběhu šedesátých let minulého století bylo ve Spojených státech amerických jen málo rodin, které nezasáhla móda přenosných kufříkových gramofonů, vybavených na tu dobu revolučním měničem desek. Bylo tak jednoduché vzít gramofon a vyrazit na úžasnou párty, kde tento gramofon mohl prakticky bez obsluhy hrát téměř celou noc. I v dnešní době představuje Crosley Traveler Stack-O-Matic zajímavé technické řešení pro ty, kteří si chtějí stylovým způsobem vychutnat kouzlo černé desky. Stejně jako gramofonový přístroj Crosley Classic Turntable má i tento gramofon třírychlostní náhon a umožňuje tak přehrávání i velmi starých gramofonových desek nahraných rychlostí 78 otáček za minutu.
Cena: 180,- USD

Crosley Metro
Tento modernizovaný rozhlasový přijímač je až na několik detailů téměř autentickou replikou přijímače, vyráběného ve čtyřicátých letech minulého století, který je osazen podsvícenou stupnicí s unikátním ukazatelem ve tvaru křídel. Od originálního rozhlasového přijímače Crosley Metro, se liší především moderní elektronikou, umožňující přijímání signálu na současných vlnových délkách, a tím, že je navíc vybaven mechanikou kazetového magnetofonu. Ta je umístěna z boku tak, aby nenarušovala nostalgický vzhled celého přijímače.  
Cena: 100,- USD

Crosley Cathedral
Rozhlasový přijímač z třicátých let minulého století si získal díky svému technickému i řemeslnému provedení oblibu na celém světě a několik originálních kousků by se jistě ještě dnes našlo i v České republice. Gotický tvar, vyřezávané detaily a obzvláště kvalitní dubové dřevo, ze kterého je tento rozhlasový přijímač vyroben, však láká i současné posluchače, kteří mají rádi tento styl. Podobně jako přijímač Crosley Metro je Crosley Cathedral samozřejmě osazen moderní elektronikou a ukrývá v sobě i kazetový magnetofon.
Cena: 80,- USD

Crosley Jukebox
Minulé století přineslo kromě okouzlujících rozhlasových přijímačů a gramofonů, které se staly ozdobou mnoha domácností i něco, co se stalo ozdobou mnoha restaurací, hospod a barů – totiž jukebox. S těmito hracími přístroji se kdysi bylo možné setkat i v bývalém Československu. Ty však, na rozdíl od těch amerických, připomínaly spíše velké hranaté nevzhledné krabice. Modernizovaná verze jukeboxu značky Crosley nabízí automatický měnič na deset kompaktních disků, AM/FM rádio, dálkové ovládání a vestavěný zásobník na 42 disků. Je ovšem nutné podotknout, že se nejedná o jukebox v pravém slova smyslu – je to spíše přehrávač kompaktních disků a rozhlasový přijímač zabudovaný do efektní svítící hrací skříně.

Cena: 2495,- USD

Retro se stále vrací 
Téměř v pravidelných intervalech přicházejí výrobci spotřební techniky a elektroniky s vizuální změnou některého ze svých výrobků, která je více či méně zdařilým návratem k designu časů dávno minulých.
Hitem v oblasti mobilní telefonie, který by se také dal nazvat návratem ke starým časům je např. cosi, co se připojuje k mobilnímu telefonu stejně jako lehká hands-free sada – tzv. bondovka, ale ve skutečnosti představuje klasické telefonní sluchátko. Na výběr je mezi replikami sluchátek vyráběných v rozmezí několika desítek let. O něco, co by se dalo nazvat retrostylem, se přímo snaží i někteří výrobci mobilních telefonů. Čínský výrobce Amoisonic vyrábí „véčkový“ telefon určený pravděpodobně pro starší dámy, který kromě poměrně jedovatých barev hýří i množstvím chromu a zlatých prvků.
Německý výrobce fotografické techniky Rollei uvedl na trh v roce 2004 zmenšenou kopii svého dvouobjektivového profesionálního fotoaparátu Rolleiflex, a to v digitální verzi. Na rozdíl od původního originálu je však jeho modernizovaná digitální verze několikanásobně levnější. 
Kupodivu, návraty do minulosti se nevyhýbají ani automobilovému průmyslu. Příkladem takového návratu může být Chrysler PT Cruiser, vůz, který již na první pohled upoutá svými elegantními křivkami a designem, připomínající 30. léta minulého století.

Související články
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro své rozměry, vybavení a technologie se stala chloubou amerického námořnictva. Jedná se totiž o největší a nejnovější letadlovou loď, která po více než 10 letech od spuštění na vodu konečně začala sloužit Spojeným státům i alianci NATO. Stavba nejmodernějšího plavidla, se kterým si USA pojistily pozici největší námořní velmoci planety, započala roku 2009. Slanost […]
Peugeot 208, ikonický drobek a nejprodávanější vůz v Evropě v roce 2022, dostává nový kabátek. Modernizací se stává ještě neodolatelnějším, zejména pak jeho elektrická verze E-208, která překonává dojezd 400 km. Celá modelová řada 208 pak profituje z nového designu, špičkových technologií a emocí z nových motorů. Peugeot 208, nástupce dlouhé řady devíti generací městských […]
Americká agentura NASA hodlá v letošním roce odstartovat pátrání po stopách života v rámci Sluneční soustavy. K měsíci Europa proto bude vyslána sonda, která kromě vědeckých přístrojů ponese také speciální poselství o člověku a planetě Zemi. Budoucím poslíčkem byla „jmenována“ Europa Clipper, jež bude vybavena spoustou špičkových přístrojů sloužících k měření ledu zakrývajícího oceán či […]
Věda se spojuje, aby byla silnější. Němci to pochopili už před první světovou válkou, když vznikla Společnost Maxe Plancka. V Česku vědecké klastry a interdisciplinární instituce začaly vznikat teprve nedávno, ale výsledky se už dostavují. Svoje interdisciplinární instituce má už každé významnější město, například Praha, Brno, Ostrava. Před devíti lety myšlenka spojit tři vědecká centra […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz