Domů     Technika
TECHNICKÉ HITY
21.stoleti 19.11.2004

Prosincová přehlídka technických novinek z oblasti informačních technologií a spotřební elektroniky vám může být nejen inspirací pro předvánoční nákupy, ale také podnětem k zamyšlení se nad neustále se zvyšujícími možnostmi současné techniky.

Vysoký výkon za rozumnou cenu                                                                                                                                                                                                                                                        CanoScan 4200F
Výkonný skener s rozlišením 3200 x 6400 dpi a 48bitovou barevnou hloubkou uvedla na trh pod názvem CanoScan 4200F společnost Canon. Tento skener, jehož zahřívací doba je přibližně 15 sekund, disponuje držákem filmu vestavěným do jednotky filmového adaptéru. Ten pojme až 4 políčka 35mm negativů nebo 2 diapozitivy v rámečcích, což zajišťuje rychlé a snadné skenování transparentních materiálů. Mimořádně rychlý motor skeneru, společně s vysokorychlostním rozhraním USB 2.0 Hi-Speed, umožňuje vytvoření náhledu již za 2,6 sekundy, přičemž rychlost skenování plnobarevné předlohy formátu A4 při rozlišení 400 dpi je pouhých 12 sekund. Skener CanoScan 4200F je vybaven technologií Canon QARE Level 2, která slouží k automatickému retušování obrazu. Inteligentní software automaticky detekuje a opraví kazy, jako jsou např. prach nebo škrábance. Další užitečnou funkcí je korekce zrnitosti kompenzující efekt ke kterému dochází u velmi citlivých filmů, tj. fotografického materiálu s vysokou hodnotou ASA.
|Cena: 4.290,- Kč (včetně DPH)|

Extrémní grafika nejen pro hráče
ASUS Extreme AX700

Nová grafická karta taiwanské společnost ASUSTeK Computer nazvaná ASUS Extreme AX700, která je určena pro systémové rozhraní typu PCI Express, nabízí svým uživatelům, a to především z řad počítačových hráčů, celou řadu vylepšených vlastností. Tento grafický adaptér je založen na řešení PCI Express x16, tj. nabízí 16 kanálů pro souběžné zpracování grafických bodů a jejím srdcem je čipová sada Radeon 700. Mezi nové vlastnosti, kterými tato karta disponuje patří např. GameFace Live, což je světově unikátní audiovizuální komunikační řešení určené pro hraní DirectX her více hráči. GameFace Live umožňuje současné připojení až osmi hráčů, kteří spolu mohou komunikovat a navzájem se sledovat v průběhu hry. Funkce OnScreenDisplay pak umožňuje uživatelům nastavovat obecné parametry, jako je úroveň jasu a kontrastu, rozlišení nebo úrovně osvětlení, a to i během sledování filmu, nebo při hraní 3D her, přičemž není nutné přerušovat přehrávání filmu, nebo ukončit rozehranou hru. Poslední z unikátních funkcí, Video Security Online, umožňuje prostřednictvím webkamery monitorovat vybranou oblast, přičemž jsou automaticky pořizovány snímky „nechtěných návštěvníků“. Ty jsou následně odeslány na předem určenou adresu elektronické pošty. Inteligentní monitorovací systém ASUS SmartDoctor zajišťuje ochranu proti přehřátí, monitoring otáček větráku a monitoring úrovně výkonu AGP. Výkon grafického procesoru lze v případě potřeby dynamicky zvýšit prostřednictvím funkce HyperDrive, která nabízí tři různé provozí módy – 3D mód, CPU mód a teplotní mód. Tento grafický adaptér je na trhu k dispozici ve dvou variantách, a to buď ve verzi se 128 MB RAM (EAX700P/TD/128M) nebo ve verzi osazené 256 MB RAM (EAX700PRO/TVD/256M).
|Cena: podle 21.STOLETÍ 12 500 Kč|

Domácí fax nové generace
Fax-Lab 270 SMS

Italská společnost Olivetti představila svoji novinku v oblasti inkoustových faxů, která je určena především pro malé a domácí kanceláře. Fax-Lab 270 SMS vychází z filozofie nabídnout svým uživatelům víc než jen běžné faxování. Zařízení typu „3 v 1“ v sobě sdružuje funkce výkonného faxu, telefonu s rozsáhlým adresářem, digitálního záznamníku s délkou záznamu až 14 minut a příruční kopírky. Samozřejmostí jsou funkce jako je např. identifikace volajícího, odložený či náhradní příjem nebo vysílání na více stanic najednou. Novinkou je možnost komunikace prostřednictvím SMS zpráv, které je možné odesílat a přijímat, přičemž je možné určit, zda mají být přijaté zprávy pouze znázorněny na displeji nebo mají být vytištěny pro další archivaci. Fax-Lab 270 SMS je standardně vybaven pamětí na 30 stran, do které se ukládají došlé dokumenty v případě, že v zařízení dojde inkoust nebo papír.
|Cena: 5.500,- Kč (včetně DPH)|

Komfort vyšší třídy
Siemens SF65

Mobilní telefon SF65, který uvede na trh německá společnost Siemens patří mezi multimediální mobilní zařízení určené spíše pro náročné uživatele. Jediným otočením se tento telefon promění z elegantního mobilního přístroje na digitální fotoaparát s rozlišením 1,3 megapixelů, zabudovaným bleskem, čtyřnásobným digitálním zoomem a TFT displejem se 65.000 barvami. Uživatelská paměť o velikosti 18 MB a fotoeditační funkce umožňují ukládat jednotlivé fotografie do alb, přičemž jsou k dispozici poměrně široké možnosti ukládání. Do vestavěné paměti tak lze uložit např. 103 obrázků v kvalitě SXGA, 300 obrázků ve formátu VGA či 900 obrázků uložených jako tapeta. Telefon nabízí polyfonní vyzvánění se 64 hlasy a s vlnovou modulací, přičemž provozní doba v pohotovostním režimu činí až 400 hodin a doba hovoru může dosáhnout v závislosti na konkrétních podmínkách až čtyř hodin. Pro mobilní telefon Siemens SF65 je k dispozici také celá řada originálního příslušenství, jako jsou např. nejrůznější náhlavní soupravy, nabíječky, náhradní akumulátory, datový kabel a hands-free souprava určená k zabudování do automobilu.
|Cena: 14.000,- Kč (včetně DPH)|

DivX DVD přehrávač za směšnou cenu
Maxton MDVD-101

Stolní DVD přehrávač podporující formát DivX uvádí na český a slovenský trh společnost ProCA, a to pod vlastní značkou Maxton. Přehrávač MDVD–101 umožňuje uživatelům sledovat filmy uložené v počítačových formátech na standardním televizoru. DivX formát je založeny na technologií MPEG-4, která je standardem pro kvalitní a úspornou kompresi videa – velikost takto komprimovaného videa činí obvykle pouze jen 15 % původní velikosti běžného DVD. Díky této technologii je tedy možné na jedno DVD médium umístit několik titulů. Přehrávač MDVD–101 představuje zařízení typu „3 v 1“, protože v sobě obsahuje DVD a DivX přehrávač, přehrávač grafických souborů ve formátu JPEG a audio přehrávač s podporou MP3 a WMA. Zařízení přehrává DVD+R/W, DVD-R/W, Audio CD a CD-R/W, přičemž přehrává DivX verze 3.xx, 4.xx, 5.xx a Xvid. Důležitou vlastností, která u zařízení tohoto typu rozhodně nesmí chybět je i podpora českých, slovenských a polských titulků (*.sub, *.srt a *.smi). Pro vyšší čistotu obrazu je v rámci DVD přehrávače MDVD–101 implementována funkce Progressive Scan (PAL i NTSC), která vytváří obraz s dvojnásobným počtem řádků než je tomu u tradičního obrazu složkového videa. Tuto funkci je však možné využít pouze ve spojení s televizním přijímačem který tuto funkci podporuje.
|Cena: 2.999,- Kč (včetně DPH)|

Výkonné mobilní řešení se širokoúhlým displejem
Toshiba Satellite Pro M30
Japonská společnost Toshiba představila nový model notebooku s širokými multimediálními možnostmi, který je na trh uváděn pod typovým označením Satellite Pro M30.  Tento notebook je osazen velkým širokoúhlým 15,4“ displej, výkonnou grafickou kartu NVIDIA GeForce FX Go5200, bezdrátovým síťovým rozhraním WLAN 802.11 b/g, integrovanou síťovou kartou 10/100, integrovaným modemem a kvalitním zvukovým systém Harman Kardon. Na českém trhu je v současné době notebook Toshiba Satellite Pro M30 nabízen ve dvou základních konfiguracích, které však lze na přání zákazníka ještě přizpůsobit. Pro většinu uživatelů je ideální konfigurace s procesorem CT pracujícím na frekvenci 1,5 GHz, operační pamětí 512 MB DDR, 40 GB pevným diskem, 15,4“ TFT W-XGA, DVD Super-Multi vypalovačkou (R/RW), s rozhraním FIR a i-Link, čtečkou SD karet, třemi porty rozhraní USB 2.0 a rozhraním TV-out. Součástí prodejního balení je, kromě operačního systému MS Windows XP Pro, např. Microsoft Office OneNote 2003 a samozřejmě také software Toshiba ConfigFree.
|Cena: 61.000,- Kč (včetně DPH)|

Digitální zrcadlovka s vysokým rozlišením 12,4 Mpix
Nikon D2X

Profesionální digitální zrcadlovka s rozlišením 12,4 milionů obrazových bodů a současně vysokou rychlostí bude v brzké době představena celosvětovému trhu. Jedná se o model D2X od společnosti Nikon. Kvalitu obrazu zajišťuje nový snímač CMOS (23,7 x 15,7 mm), díky kterému pořídíte snímek s rozlišením až 4288 x 2848 pixelů. Rychlost snímání, při takovémto rozlišení, je překvapivě vysoká a to 5 obr./s nebo 8 obr./s. při rozlišení 6,8 Mpix. Nová funkce vícenásobné expozice vytváří obrázek na základě až 10ti expozic. Díky možnosti upravit expozici každého snímku, lze předejít přeexponování a docílit optimální expozice konečného snímku. Dále pak lze využít funkci na překrývání obrazů a využít tak nový složený obraz. Další zajímavostí je i možnost připojení GPS zařízení, díky kterému je možné zaznamenávat informace o zeměpisné délce, šířce a o nadmořské výšce.
|Cena: 169.990,- Kč (včetně DPH)|

Videokamera s ženskou přitažlivostí
JVC GR-D230

Nový model MiniDV videokamery, kterou společnost JVC představila veřejnosti, je určen spíše ženám. A to díky svým designem zaoblených tvarů a křivek a samozřejmě snadnému ovládání. Všechny natáčené cíle jsou snímány 1/4“ CCD snímačem s rozlišením 1,33 Mpix a zobrazovány na 2,5“ LCD monitoru, který poskytuje jasné a syté obrazy. Dále se honosí  Super High Band procesorem (zaručuje svítivější signál a horizontální rozlišení 540 řádků) a nově vyvinutým trojrozměrným omezovačem šumu (3D NR), jejichž kombinací dosáhneme velmi kvalitní natáčení v prostředí s nedostatečným osvětlením. Vše je podpořeno automatickým osvětlovacím reflektorem Auto Illumi (využívá LED diod). Nebylo zapomenuto ani na funkci digitálního fotoaparátu, který pořizuje obrázky s rozlišením do 1600 x 1200 pixelů a poté je ukládá na SD kartu.
|Cena: 28.990,- Kč (včetně DPH)|

První laserová bezdrátová myš světa
Logitech MX1000 Laser Cordless Mouse

Světový trh, na kterém dokáží uspět jen kreativní a stále se zlepšující firmy,  přivítal další revoluční řešení v oblasti IT. Jedná se o první  myš na světě, která využívá pro osvětlení a snímání pohybu laser – nese označení Logitech® MX™1000 Laser Cordless Mouse. Díky stejnoměrné vlnové délce laserového světla dokáže myš rychleji rozlišit i sebemenší detaily a dostává schopnost sledovat pohyb s ohromující přesností na rozdílných druzích povrchů. Tato technologie je 20x citlivější na detaily povrchu než myši s LED (diody emitující červené světlo) a dokáže sejmout až 5,8 Mpix/s. Co se ovládání týče, je vybavena rolovacím kolečkem s funkcí Tilt Wheel Plus Zoom, což umožňuje pohyb ve třech rozměrech: nahoru a dolů, doleva a doprava a dále také zvětšovat a zmenšovat pohled. Další šikovná tlačítka: Application Switch zajišťuje rychlé přepínání mezi okny a Cruise Control™ umožňuje rychlé procházení webových stránek. Myš je vybavena kolébkou, jež slouží současně jako bezdrátový přijímač a nabíječka.
|Cena: 2.590,- Kč (včetně DPH)|

Pracujte pohodlně na cestách
Pocket LOOX 710 a Pocket LOOX 720

Přední evropsaká počítačová společnost Fujitsu Siemens Computers vyvinula pro náročnější uživatele PDA s označením Pocket LOOX 710 a 720. Oba modely využívají výkonný procesor Intel® PXA272, operační systém Windows® Mobile™ 2003 Second Edition od společnosti Microsoft. Využívají množství různých komunikačních kanálů, jako WLAN (standard 802.11b WiFi), Bluetooth 1.2 nebo infraport. Další možnost je dokoupit kartu CONNECT2AIR GSM/GPRS a prostřednictvím GPRS se připojovat do internetu nebo podnikové sítě. Rozšířit pamět lze pomocí SD nebo CF karty. „Sedmsetdvacítka“ navíc disponuje vestavěným 1,3Mpix fotoaparáte s integrovaným bleskem a s možností záznamu videa. Výměnná baterie s kapacitou 1640 mAh zajišťuje dostatek energie až pro 12 hodin nepřetržité práce a během výměny baterií jsou data v přístroji až na 30 minut zajištěna vestavěným záložním systémem.
|Cena Pocket LOOX 710: 18.897,- Kč (včetně DPH)|
|Cena Pocket LOOX 720: 22.467,- Kč (včetně DPH)|

Oko v síti
Vivotek PT-3123

Bezdrátovou síťovou kameru s funkcí otáčení a naklápění, která pracuje s kompresí obrazu a zvuku ve formátu MPEG4, představila společnost Vivotek. Srdcem této IP kamery s motoricky ovládaným otáčením (270º) a naklápěním (135º) s funkcí ovládání v obraze pomocí myši, umožňuje kromě zpracování videa v reálném čase také záznam zvuku pomocí zabudovaného či externího mikrofonu, je barevný snímací prvek CCD 1“ s rozlišením 512 x 492 obrazových bodů. Kamera disponuje vestavěným detektore pohybu, což rozšiřuje možnosti jejího využití nejen jako prostředku k zatraktivnění obsahu internetových stránek či nástroje pro pořádání videokonferencí, ale také jako zařízení pro vzdálený dozor určeného pro zabezpečení domova či kanceláře. Nastavit lze i automatické otáčení či automatické sledování dle předem nastavených pozic. Integrovaný webserver s přehledným a jednoduchým rozhraním pro ovládání kamery umožňuje oprávněným uživatelům vzdálený přístup prostřednictvím internetu, a to prostřednictvím aplikace Microsoft Internet Explorer. Součástí dodávky je kromě kamery také stojánek, dálkový ovladač, kabel pro připojení televizního přijímače a příslušné programové vybavení.
|Cena: 17.225,- Kč (včetně DPH)|

Související články
Umělá inteligence je tu, ať se to někomu líbí nebo ne. Nabízí přehršel možností, ale také ukrývá nemálo čertových kopýtek. A tak je tomu i v oblasti vzdělávání. Sal Khan, výkonný ředitel Khan Academy, na které skrze online přednášky studují miliony lidé po celém světě, měl loni na konferenci TED Talk, jejímž mottem je heslo […]
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro své rozměry, vybavení a technologie se stala chloubou amerického námořnictva. Jedná se totiž o největší a nejnovější letadlovou loď, která po více než 10 letech od spuštění na vodu konečně začala sloužit Spojeným státům i alianci NATO. Stavba nejmodernějšího plavidla, se kterým si USA pojistily pozici největší námořní velmoci planety, započala roku 2009. Slanost […]
Peugeot 208, ikonický drobek a nejprodávanější vůz v Evropě v roce 2022, dostává nový kabátek. Modernizací se stává ještě neodolatelnějším, zejména pak jeho elektrická verze E-208, která překonává dojezd 400 km. Celá modelová řada 208 pak profituje z nového designu, špičkových technologií a emocí z nových motorů. Peugeot 208, nástupce dlouhé řady devíti generací městských […]
Americká agentura NASA hodlá v letošním roce odstartovat pátrání po stopách života v rámci Sluneční soustavy. K měsíci Europa proto bude vyslána sonda, která kromě vědeckých přístrojů ponese také speciální poselství o člověku a planetě Zemi. Budoucím poslíčkem byla „jmenována“ Europa Clipper, jež bude vybavena spoustou špičkových přístrojů sloužících k měření ledu zakrývajícího oceán či […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz