Domů     Technika
Horké novinky pod stromeček
21.stoleti 20.10.2004

I tentokrát vám v této rubrice přinášíme přehled nejzajímavějších novinek z oblasti spotřební elektroniky a výpočetní techniky. Pokud již s předstihem začínáte vybírat vánoční dárky, mohou vám být tyto produkty inspirací.
I tentokrát vám v této rubrice přinášíme přehled nejzajímavějších novinek z oblasti spotřební elektroniky a výpočetní techniky. Pokud již s předstihem začínáte vybírat vánoční dárky, mohou vám být tyto produkty inspirací.

Reproduktorový set pro domácí kino
Anglická firma Klegg přichází na český trh s dvojicí nových řad reproduktorových sestav. Jedná se o M8 601B a M6 501B (A/V dekodér + 5.1 reproduktorový systém). Set z řady M8 601B se skládá z A/V receiveru a 6.1 reproduktorového systému – je tvořen ze šesti kovových satelitních 100W reprosoustav a aktivního 100W subwooferu. A/V receiver je vybaven schopnostmi jako Dolby Digital EX, DTS ES a Pro Logic II. Dále se může pochlubit 96kHz/24bit převodníkem, třemi digitálními (1 x optický + 2 x koaxiální) a pěti linkovými vstupy. Pokud se týká tuneru, samozřejmostí je AM/ FM, RDS Tuner a možnost předvolby na 30 stranic. K celému setu náleží i dálkové ovládání a držáky na zeď pro reproduktory.
Cena: 29.990 Kč

Elegantní klíčenka
Leštěná přední strana připomínající zrcátko a modře podsvícený poměrně velký grafický displej dohromady tvoří FL 100. Přehrávač s velmi jednoduchým ovládáním dekóduje formáty MP3 s datovým tokem 8 – 320kbps, WMA s tokem 5 – 192 kbps a samozřejmě je k dispozici radiový tuner v pásmu FM. Navíc se dá použít jako diktafon a lze pořizovat záznam zvuku z okolí nebo ze samotného rádia. Přístroj má interní paměť o kapacitě 128 nebo 256 MB, ale je zde možnost paměť rozšířit pomocí SD nebo MMC karty. Při zapnutí lze pomocí ekvalizéru vybrat jeden ze sedmi přednastavených profilů (pop, rock, jazz, classic, vocal, dynamic bass nebo flat = bez efektu) a dále je zde zvláštní mód s možností zpomalení či zrychlení nahrávky. Přístroj zobrazuje ID3 tagy včetně české diakritiky.
Cena 128MB: 4.990 Kč
Cena 256MB: 5.890 Kč 

Sluchátka do práce
Multimediální sluchátka KOSS SB/40 jsou vhodná pro ty, kteří tráví převážnou většinu času u počítače. Díky uzavřeným plastovým mušlím a koženkovým náušníkům, jež výborně eliminují jakýkoli únik zvuku, je uživatel maximálně izolován od ostatního světa. Tato sluchátka výborně produkují hluboké basy a jejich frekvenční rozsah je 20 – 20 000 Hz. Součástí sluchátek je dynamický mikrofon s ideálním snímačem a díky 2,8 metrovému přívodnímu kabelu je možná komunikace nejen vsedě před počítačem, ale uživatel má oproti srovnatelným produktům mnohem větší volnost pohybu bez nutnosti využívání různých propojovacích kabelů. Navíc, díky textilnímu pásu hlavového mostu zajišťují tato sluchátka pohodu i při dlouhodobějším používání. Standardem u produktů KOSS je samozřejmě doživotní záruka, což platí i v tomto případě.
Cena: 2.450 Kč

Stiskni a mluv!
Poté, co společnost Nokia uvedla na trh outdoorový mobilní telefon Nokia 4150, vybavený funkcí „Push and Talk“, ohlásila společnost Siemens dostupnost svého modelu CX70, který tuto technologii rovněž podporuje. „Push and Talk“ funguje tak, že uživatel si nejprve v seznamu zvolí osoby, se kterými chce hovořit. Následným stisknutím tlačítka jsou všichni vybraní adresáti okamžitě přizváni k hovoru, který mohou buď přijmout, nebo odmítnout. Jakmile se všichni účastníci přihlásí, stiskne volající tlačítko PaT a zahájí hovor, který všichni slyší současně. Díky stálému spojení, které umožňuje technologie GPRS, odpadá časově náročné sestavování hovoru.
Cena: redakce odhaduje cenu nedotovaného telefonu kolem 8 000 Kč

Kompaktní dělo
Nový přírůstek ve formě kompaktního digitálního fotoaparátu označeného jako MDC6500Z se objevil v portfoliu výrobků společnosti Mustek. Tento fotoaparát nabízí rozlišení až 2912 x 2208 obrazových bodů, což představuje 6,5 megapixelů. Tohoto rozlišení je však docíleno díky chytré hardwarové interpolaci, protože skutečné rozlišení vestavěného CCD prvku je u tohoto fotoaparátu 5 milionů bodů. Přístroj disponuje též funkcí pro snímání videa ve formátu MPEG4 (nebo MJPEG), a to v maximálním rozlišení až 640 x 480 bodů. Záznam je samozřejmě ozvučený, protože MDC6500Z je vybaven integrovaným mikrofonem. Fotoaparát lze využít též jako webovou kameru a čtečku paměťových karet typu SD a MMC, které podporuje. Interní paměť o velikosti 32 MB umožňuje pořízení několika fotek či zaznamenání krátkého videa i bez vložené paměťové karty.
Cena: 7.345 Kč

První notebook s integrovaným TV tunerem
Pravděpodobně prvním notebookem na světě, který má v sobě integrován TV tuner je model W1N Deluxe společnosti ASUS. O tom, že se jedná o multimediální notebook nejvyšší kategorie svědčí i použitá výkonná grafická karta, 15,4“ širokoúhlý TFT displej o poměru stran 16:10 a špičková reprosoustava – tento notebook má totiž zabudovaný subwoofer a nabízí 4.1 kanálový prostorový zvuk. W1N Deluxe využívá technologii Intel Centrino Mobile, která zahrnuje procesor Pentium M 1,6 – 2,0 GHz, čipovou sadu Intel 855PM a Intel PRO Wireless 2100/2200BG. Tyto technologie umožňují delší práci notebooku na baterie a vysokorychlostní bezdrátové připojení k firemní síti nebo Internetu. S podporou formátů 16:10 pro DVD i HDTV umožňuje W1N Deluxe sledovat filmy takovým způsobem, jakým mají být sledovány.
Cena: od 63 000 výše (bez DPH)

A co děti, mají si kde hrát?
Počítač určený především pro dětské uživatele uvedla na trh americká Walt Disney Company. Tento počítač, nazvaný Disney Dream Desk PC, je osazen procesorem Intel Celeron D330, grafickým akcelerátorem od společnosti ATI Technologies a čtrnáctipalcovým LCD displejem s integrovanými reproduktory. Kromě toho je vybaven také DVD/CD-RW mechanikou, ergonomickou, pro dětské ruce velikostí uzpůsobenou optickou myší a multimediální klávesnicí s digitálním perem. Disney Dream Desk PC pracuje na platformě operačního systému Windows XP Home a je vybaven celou řadou zajímavých softwarových produktů. Pro serióznější práci je to sada kancelářských aplikací Microsoft Works, kterou následuje řada aplikací určených především pro zábavu, jako jsou např. hry a programy určené pro práci s grafikou.
Cena: přibližně 25.000 Kč

Hračka nejen pro děti – Formule 1
O tom, že tento rádiem řízený model rozhodně není jen hračkou, svědčí především jeho parametry. Délka modelu je 80 cm a dosahuje maximální rychlost 27 km/h, přičemž na jedno dobití  NiMH akumulátorů ujede až 9km, což představuje přibližně 20 minut provozu. Dosah dvoukanálového dálkového ovládání je v otevřeném terénu 100 metrů.  Díky odpruženému podvozku, nápravovému diferenciálu a pneumatikám z měkké gumy se model chová téměř jako skutečná Formule 1.
Cena: 1.990 Kč
 

 

 

 

 

 

Předchozí článek
Další článek
Související články
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro své rozměry, vybavení a technologie se stala chloubou amerického námořnictva. Jedná se totiž o největší a nejnovější letadlovou loď, která po více než 10 letech od spuštění na vodu konečně začala sloužit Spojeným státům i alianci NATO. Stavba nejmodernějšího plavidla, se kterým si USA pojistily pozici největší námořní velmoci planety, započala roku 2009. Slanost […]
Peugeot 208, ikonický drobek a nejprodávanější vůz v Evropě v roce 2022, dostává nový kabátek. Modernizací se stává ještě neodolatelnějším, zejména pak jeho elektrická verze E-208, která překonává dojezd 400 km. Celá modelová řada 208 pak profituje z nového designu, špičkových technologií a emocí z nových motorů. Peugeot 208, nástupce dlouhé řady devíti generací městských […]
Americká agentura NASA hodlá v letošním roce odstartovat pátrání po stopách života v rámci Sluneční soustavy. K měsíci Europa proto bude vyslána sonda, která kromě vědeckých přístrojů ponese také speciální poselství o člověku a planetě Zemi. Budoucím poslíčkem byla „jmenována“ Europa Clipper, jež bude vybavena spoustou špičkových přístrojů sloužících k měření ledu zakrývajícího oceán či […]
Věda se spojuje, aby byla silnější. Němci to pochopili už před první světovou válkou, když vznikla Společnost Maxe Plancka. V Česku vědecké klastry a interdisciplinární instituce začaly vznikat teprve nedávno, ale výsledky se už dostavují. Svoje interdisciplinární instituce má už každé významnější město, například Praha, Brno, Ostrava. Před devíti lety myšlenka spojit tři vědecká centra […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz