Domů     Technika
Přichází nová éra ve vývoji mobilní energie?
21.stoleti 21.8.2004

Zatím co doposud museli uživatelé čekat na dobití akumulátorů dlouhé hodiny, nyní stačí jen pouhých 15 minut.

Nová produktová řada výrobků společnosti Varta, nazvaná „15 Minute Charge & GO“, představuje zcela nový typ niklmetalhydridového (NiMH) akumulátoru, který v kombinaci se speciální nabíječkou pokořil rekord v rychlosti nabíjení akumulátorů.
Zatím co doposud museli uživatelé čekat na dobití akumulátorů dlouhé hodiny, nyní stačí jen pouhých 15 minut. Nová produktová řada výrobků společnosti Varta, nazvaná „15 Minute Charge & GO“, představuje zcela nový typ niklmetalhydridového (NiMH) akumulátoru, který v kombinaci se speciální nabíječkou pokořil rekord v rychlosti nabíjení akumulátorů.

Zcela nová technologie
Tajemství extrémně krátkého času dobíjení se skrývá v zcela nové technologii. Aby bylo možné akumulátor nabíjet tak vysokou rychlostí, musí být mechanismus dobíjení velmi přesný, a to z důvodu možného poškození akumulátorů přehřátím. Jinak by byla baterie poškozena přehřátím. „Varta 15 Minute Charge & GO“ je první vyvinutou technologií, která eliminuje riziko přebití.

Kontrola v každém akumulátoru
Na rozdíl od předchozích systémů není kontrolní mechanismus zabudován jen do nabíječky, ale přímo do akumulátoru. Po celou dobu dobíjení monitoruje senzor stav nabití a zajišťuje, aby bylo dobíjení zastaveno, když je dosaženo nastavené úrovně. To znamená, že každý akumulátor „Varta 15 Minute Charge & Go“ je dobíjen nezávisle a reguluje si přísun energie z nabíječky sám.
Nové baterie „Varta 15 Minute Charge & GO“ totiž mají na obalu speciální citlivý pásek. Tento pásek „říká“ nabíječce, aby akumulátory dobíjela velkým elektrickým proudem. Není-li na akumulátoru pásek, nabíječka se přepne na standardní rychlost. V případě, že jsou do této nabíječky vloženy speciální akumulátory, lze podle výrobce za 15 minut dobít až čtyři tužkové baterie (AA) o kapacitě 2000 mAh nebo čtyři mikrotužkové baterie (AAA) o kapacitě 800 mAh.
Maximální dobíjecí elektrický proud je 7500 mA. To znamená, že je nabíječka dvakrát tak rychlá než nejrychlejší nabíječky na trhu. Životnost akumulátorů je výrobcem garantována stejně jako u klasických NiMH akumulátorů na jeden tisíc nabíjecích cyklů s tím, že tyto nové akumulátory pracují bez paměťového efektu.

Zpětná kompatibilita
Uživatelé mohou samozřejmě i nadále používat svoje staré akumulátory, protože nabíječka je schopna dobíjet i standardní akumulátory o velikosti AA a AAA, ale nabíjení trvá podstatně déle. A naopak, akumulátory „Varta 15 Minute Charge & Go“ je možné dobíjet i v běžných nabíječkách. Proces nabíjení ale pochopitelně trvá déle než při použití speciální nabíječky „Varta 15 Minute Charge & Go“.


Akmulátor nabitý na 80 % za 30 sekund?
Zdá se to být sice šílené, ale je to fakt. Japonská společnost NEC vyvíjí speciální organické akumulátory, které se dokáží nabít na 80 procent své kapacity již za 30 sekund. Akumulátor, označovaný jako „Organic Radical Battery“, má mít stejnou kapacitu jako současné NiMH akumulátory. První zprávy o této technologii pronikly na veřejnost již v roce 2001, kdy byly popsány základní principy těchto akumulátorů.
V průběhu let se společnosti NEC podařilo úspěšně vyřešit četné problémy a s využitím radikálových polymerů vytvořit prototyp organického akumulátoru. Vzhledem ke stávající velikosti akumulátoru, budou mezi první aplikace patřit pravděpodobně záložní zdroje pro počítače či případně hybridní benzínoelektrické automobily, kde není velikost baterie omezujícím faktorem. Společnost NEC předpokládá, že se podaří velikost těchto akumulátorů zmenšit natolik, že budou moci být využity i v kapesních zařízeních.


Jak jsme testovali, aneb funguje to!
Testovací sadu představovala nabíječka „VARTA 15 minute Charge & GO“ s typovým označením 57053 určená k nabíjení dvou párů speciálních akumulátorů o kapacitě 2000 mAh, které jsou součástí dodávky. Po odstranění transportních plastových proužků, vložení akumulátorů a připojení nabíječky do elektrické sítě již mohl náš malý redakční test začít. V průběhu nabíjení se na nabíječce rozsvítí dvě zelené diody a ta začne vydávat charakteristický hvízdavý zvuk, způsobený bezpochyby aktivním chladičem, který ochlazuje vnitřní obvody nabíječky.
Zcela mimořádně jsme očekávali, že reklama a marketingové materiály nelžou a náš předpoklad se za necelých 16 minut, tj. za dobu po kterou první nabíjecí cyklus trval, potvrdil. Po té, co jsou akumulátory nabity, zelené diody zhasnou – aktivní chladič se zastaví a nabíječka se automaticky přepne do režimu pozvolného dobíjení.
Akumulátory byly následně vyzkoušeny v digitálním fotoaparátu, kde vykazovaly přibližně stejné parametry jako klasické NiMH akumulátory. Reklama, která tuto novou produktovou řadu akumulátorů a nabíječek Varta provází, odpovídá skutečnosti i v konstatování, že pokud jsou v nabíječce „VARTA 15 minute Charge & GO“ dobíjeny klasické NiMH akumulátory nebo speciální akumulátory v běžné nabíječce, trvá nabíjení 2000 mAh akumulátorů přibližně 14 hodin.

Předchozí článek
Další článek
Související články
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro své rozměry, vybavení a technologie se stala chloubou amerického námořnictva. Jedná se totiž o největší a nejnovější letadlovou loď, která po více než 10 letech od spuštění na vodu konečně začala sloužit Spojeným státům i alianci NATO. Stavba nejmodernějšího plavidla, se kterým si USA pojistily pozici největší námořní velmoci planety, započala roku 2009. Slanost […]
Peugeot 208, ikonický drobek a nejprodávanější vůz v Evropě v roce 2022, dostává nový kabátek. Modernizací se stává ještě neodolatelnějším, zejména pak jeho elektrická verze E-208, která překonává dojezd 400 km. Celá modelová řada 208 pak profituje z nového designu, špičkových technologií a emocí z nových motorů. Peugeot 208, nástupce dlouhé řady devíti generací městských […]
Americká agentura NASA hodlá v letošním roce odstartovat pátrání po stopách života v rámci Sluneční soustavy. K měsíci Europa proto bude vyslána sonda, která kromě vědeckých přístrojů ponese také speciální poselství o člověku a planetě Zemi. Budoucím poslíčkem byla „jmenována“ Europa Clipper, jež bude vybavena spoustou špičkových přístrojů sloužících k měření ledu zakrývajícího oceán či […]
Věda se spojuje, aby byla silnější. Němci to pochopili už před první světovou válkou, když vznikla Společnost Maxe Plancka. V Česku vědecké klastry a interdisciplinární instituce začaly vznikat teprve nedávno, ale výsledky se už dostavují. Svoje interdisciplinární instituce má už každé významnější město, například Praha, Brno, Ostrava. Před devíti lety myšlenka spojit tři vědecká centra […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz