Domů     Technika
Policejní radary pod kontrolou
21.stoleti 21.8.2004

Našemu redakčnímu testu jsme tentokrát podrobili v České republice běžně dostupný „antiradar“ Beltronics Vector 940, se kterým jsme v průběhu dvou měsíců najezdili po českých silnicích a dálnicích více než 5 000 kilometrů. Navazujeme tak na redakční test nového policejního radaru z předešlého čísla.

Našemu redakčnímu testu jsme tentokrát podrobili v České republice běžně dostupný „antiradar“ Beltronics Vector 940, se kterým jsme v průběhu dvou měsíců najezdili po českých silnicích a dálnicích více než 5 000 kilometrů. Navazujeme tak na redakční test nového policejního radaru z předešlého čísla.

Prakticky proti každé zbrani existuje buď protizbraň a nebo alespoň nějaký varovný systém. Nejinak je to v případě policejních měřičů rychlosti a proto jsme se zároveň s testem jednoho z měřičů otestovat také jeden z těchto varovných systémů. Prodejní balení radarového detektoru Beltronics Vector 940 kromě samotného detektoru obsahuje drobné příslušenství (napájecí kabel, multifunkční spona, přísavky, náhradní pojistku a suchý zip), originální návod v anglickém jazyce a jeho český překlad.

 

Instalace

Vlastní instalace radarového detektoru do vozidla je velmi jednoduchá a řidič má na výběr několik způsobů jeho uchycení. Detektor lze přichytit pomocí suchého zipu přímo na palubní desku, pomocí kovové spony a přísavek do spodní části předního skla a nebo na sluneční clonu před sedadlem spolujezdce. Po vyzkoušení všech možností jsme  za ideální místo pro umístění detektoru zvolili sluneční clonu na straně spolujezdce, kde jsme jej upevnili pomocí již zmíněné multifunkční kovové spony. Kroucený kabel vedoucí od zdířky cigaretového zapalovače k detektoru sice na první pohled působí v interiéru vozu poněkud rušivě, ale překvapivě vůbec nepřekáží ve výhledu.

 

Ovládání funkcí a nastavení

Po zapnutí detektoru spínacím tlačítkem se na displeji umístěném v jeho zadní části zobrazí režim, ve kterém je detektor nastaven – HIGHWAY (dálnice), CITY (město) nebo CITY ALL (zvláštní režim město). Režim lze samozřejmě samozřejmě snadno změnit stisknutím jednoho z dalších tří tlačítek. Distributor však doporučuje, aby v České republice měli uživatelé nastaven výhradně režim HIGHWAY, a to z důvodu zvýšení citlivosti. Při vzniku radarového poplachu se na displeji zobrazí radarové pásmo (X, K nebo Ka) a intenzita signálu. Další dvě tlačítka slouží k ovládání jasu displeje a hlasitosti zvukových signálů, přičemž delším stisknutím některých tlačítek lze vyvolat některé další doplňkové funkce.

 

Poplach? Poplach!

Detektor v průběhu testu běžně reagoval na přítomnost mikrovlnného záření ve vzdálenosti 150 do 350 metrů od radarů typu RAMER-7 a to dle konkrétních podmínek v místě měření. V jednom případě dokonce detektor signalizoval přítomnost radaru na vzdálenost přibližně 700 metrů. Nutno však dodat, že se jednalo se o starší radar typu RAMER-7, který má oproti novějším modelům vyšší výkon a měření bylo prováděno proti směru jízdy na rychlostní komunikaci dálničního typu, a to při poměrně hustém provozu. Vzhledem k faktu, že Policie ČR využívá v výhradně radary typu RAMER-7, které mají dosah pouze 60 metrů, existuje prakticky vždy šance, že se rychlost podaří včas snížit. Ve spolupráci s Městskou policií Slaný jsme vyzkoušeli, jak detektor reaguje při měření laserovým měřičem rychlosti. V případě „laserového“ poplachu jde skutečně o vteřiny. Obecně lze konstatovat, že šanci zareagovat na varování včas má řidič pouze v případě, že jede v koloně, kdy se s největší pravděpodobností bude jednat o paprsek odražený od jiného vozu. Reakce však bude relevantní pouze v případě, že majitel radarového detektoru prudkým bržděním neohrozí vozidla jedoucí za sebou. V případě, že je měřen osamoceně jedoucí automobil, nemá řidič žádný čas na reakci – detektor zaregistruje laserový paprsek prakticky až v okamžiku změření.

 

Falešné poplachy

Příjemným zjištěním pro nás bylo, že jsme za celé dva měsíce každodenního užívání detektoru zaregistrovali pouze 17 falešných poplachů, přičemž se pravděpodobně jednalo o odrazy signálů mikrovlnných datových spojů. Ačkoliv byla ve vzdálenosti přibližně 15 cm od detektoru umístěna samolepící anténa mobilního telefonu, detektor na tuto skutečnost nijak nereagoval. K vyvolání falešného poplachu došlo pouze v případě, kdy byl aktivní mobilní telefon přiložen těsně k detektoru.

 

Pro a proti

Pokud nejste typ automobilového závodníka, ale běžný řidič, získáte s detektorem pocit, že máte situaci pod kontrolou a radarový poplach vás maximálně donutí k bleskové kontrole aktuální rychlosti či jejímu případnému snížení. Z vlastní zkušenosti však můžeme konstatovat, že používání detektoru je svým způsobem návyková záležitost. Jízda bez detektoru po té, co jste si na něj již zvykli může být pro některé řidiče přinejmenším stresující.

 

Co je a není legální? 

V České republice do této chvíle nebylo používání radarových detektorů omezeno žádným zákonem, vyhláškou nebo předpisem. Zákon o provozu na pozemních komunikacích číslo 361/2000 Sb., který platí od 1. 1. 2001, zakazuje jen použití takových aktivních prostředků, které mohou rušit nebo jinak omezovat činnost radarů. Použití pasivních radarových detektorů, které pouze přijímají radarový signál, tento zákon nijak neomezoval ani nezakazoval. V rámci novely Zákona o provozu na pozemních komunikacích se však se zákazem radarových detektorů již počítá, a tato novela by měla vstoupit v platnost pravděpodobně již od 1. ledna 2005. Již nyní je však zakázáno užívání aktivních rušiček, a to jak rušiček pro pásma užívaných radary RAMER-7 a AD-9 užívaných Policií ČR, tak i rušiček proti laserovým měřičům rychlosti, které stále častěji začínají využívat strážníci obecních a městských policií. Mimo zákon jsou postaveny i takové prostředky, které  znemožňují nebo znesnadňují dokumentaci překročení rychlosti pomocí fotografického přístroje nebo videokamery, jako jsou různé „protiblesky” a krycí fólie na registrační značku.  

Jak funguje antiradar?

Radarový detektor, často ne zcela přesně označovaný jako „antiradar“, je velmi citlivý přijímač v mikrovlnném pásmu naladěný na frekvenci, kterou využívají policejní radary. V blízkosti radaru je řidič varován zvukovým i světelným signálem a systém inteligentní signalizace umožňuje odhadnout vzdálenost a polohu místa, ze kterého je měřena rychlost. Radarové detektory nic nevysílají ani neruší činnost radaru. Pouze řidiče informují o přítomnosti mikrovlnného záření na dané frekvenci. Ačkoliv jsou za určitých okolností moderní radarové detektory schopny zaregistrovat radar i na vzdálenost několika set metrů, nelze na tuto skutečnost vždy zcela spoléhat. Vzdálenost, na kterou je radar odhalen, je totiž závislá na směru měření, typu radaru a terénu, ve kterém je měření prováděno. Zjednodušeně však lze konstatovat, že i v případě těch nejhorších možných podmínek je radar odhalen minimálně 30 metrů před místem, kde bude vozidlo změřeno. Vzhledem k faktu, že se v České republice vyskytuje poměrně vysoká úroveň mikrovlnného šumu, může někdy docházet k náhodnému vzniku falešných poplachů, kdy detektor zareaguje stejně, jako kdyby zjistil přítomnost radaru. Mezi nejčastější zdroje rušení mobilní telefony, automatická otevírání dveří u různých provozoven – např. u benzinových pump, rádiová pojítka a další zařízení pracující v mikrovlnném pásmu.

 

Beltronics Vector 940

Přenosný detektor policejních radarů

Cena: 12 583,- Kč (včetně DPH)

K testu zapůjčila společnost:

Cyberdyne technologies, s r.o. – Praha

Související články
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro své rozměry, vybavení a technologie se stala chloubou amerického námořnictva. Jedná se totiž o největší a nejnovější letadlovou loď, která po více než 10 letech od spuštění na vodu konečně začala sloužit Spojeným státům i alianci NATO. Stavba nejmodernějšího plavidla, se kterým si USA pojistily pozici největší námořní velmoci planety, započala roku 2009. Slanost […]
Peugeot 208, ikonický drobek a nejprodávanější vůz v Evropě v roce 2022, dostává nový kabátek. Modernizací se stává ještě neodolatelnějším, zejména pak jeho elektrická verze E-208, která překonává dojezd 400 km. Celá modelová řada 208 pak profituje z nového designu, špičkových technologií a emocí z nových motorů. Peugeot 208, nástupce dlouhé řady devíti generací městských […]
Americká agentura NASA hodlá v letošním roce odstartovat pátrání po stopách života v rámci Sluneční soustavy. K měsíci Europa proto bude vyslána sonda, která kromě vědeckých přístrojů ponese také speciální poselství o člověku a planetě Zemi. Budoucím poslíčkem byla „jmenována“ Europa Clipper, jež bude vybavena spoustou špičkových přístrojů sloužících k měření ledu zakrývajícího oceán či […]
Věda se spojuje, aby byla silnější. Němci to pochopili už před první světovou válkou, když vznikla Společnost Maxe Plancka. V Česku vědecké klastry a interdisciplinární instituce začaly vznikat teprve nedávno, ale výsledky se už dostavují. Svoje interdisciplinární instituce má už každé významnější město, například Praha, Brno, Ostrava. Před devíti lety myšlenka spojit tři vědecká centra […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz