Domů     Medicína
Anabolické steroidy zákeřně ničí lidské zdraví
21.stoleti 21.8.2004

Šok přinesly závěry nejnovějších průzkumů mezi středoškoláky v USA i vyspělých západoevropských zemích: Téměř šest procent studentů středních škol užívá anabolické steroidy! Experti tvrdí, že možná ještě horší situace je u ostatních skupin mladých lidí.Šok přinesly závěry nejnovějších průzkumů mezi středoškoláky v USA i vyspělých západoevropských zemích: Téměř šest procent studentů středních škol užívá anabolické steroidy! Experti tvrdí, že možná ještě horší situace je u ostatních skupin mladých lidí.

Syntetické anabolicko – androgenní hormony (zkráceně i anabolika, steroidy) jsou podobné některým lidským hormonům, nejčastěji mužskému pohlavnímu hormonu testosteronu.
V sedmdesátých letech se dávaly některým druhům zvířat, aby pěkně rostla. To je dnes v mnoha zemích už zakázáno. Na rozdíl od lidí!

Móda nebezpečných „bobulí“
Anabolika už dávno nepředstavují jen doping pro sportovce. Dostala se na přední místo chemických prostředků, které zneužívají i mnozí jiní, obdobně jako drogy. „Zobají bobule“!
Sportovní lékař Ladislav Pyšný z Fakulty tělesné výchovy a sportu UK v Praze tvrdí:„U nás jde určitě o tisíce mladých lidí. Podle mých výzkumů jsou to téměř dvě procenta dospívajících chlapců z celé populace. Mezi těmi, kteří navštěvují pravidelně fitnesscentra, může jít už o desítky procent.“ Právě tam prý totiž zájemci anabolika dostanou bez problémů. Miliardový černý obchod s nimi jen kvete. Například jednu ampuli steroidu Sustason překupník ze zahraničí (Nizozemsko, Rusko, Thajsko, Egypt aj.) získá v přepočtou za 30 Kč, v Praze ji prodá už se stokorunovým ziskem. Přitom tato dávka vystačí maximálně na týden.

Svaly narostou jen pro okrasu
Anabolika bývají nejčastěji spojována s kulturisty, kteří jim vděčí za méně pracné získání svalové hmoty než při tvrdém cvičení. Někdy přibude až pět kilogramů svalů za jediný měsíc! Steroidy však nezpůsobují jen nárůst určitých svalových skupin, ale všech svalů vůbec – mj. i v obličeji. Uměle vytvořené svaly však nejsou v přímé úměrnosti se zvýšením tělesné síly!
To však nevadí mladým chlapcům, kteří se rádi pochlubí postavou před ostatními, především dívkami. Stěží myslí na to, že jim hrozí nebezpečí neplodnosti či rakoviny.
V poslední době se hrozivě zvyšuje i počet reprezentantek ženského pohlaví, které se zamilovaly do anabolik. To se pozná nejen zevně na postavě, která vůbec nepřipomíná něžnou ženu. Bohužel anabolika zákeřně zasahují jejich organismus, ničí zdraví – až nenávratně.
Vyznavači anabolik tvrdí, že tyto chemické preparáty nemají žádné vedlejší účinky.

Od akné až po blázinec
Odborníci však na základě smutných zkušeností mohou říci,že to není pravda. Uvádíme nejdůležitější zdravotní problémy: akné, redukovaná tvorba spermií, bolesti hlavy, nevolnost – puzení na zvracení, změny libida, zvýšený krevní tlak, výrazná agresivita, náhlé prudké výkyvy nálady, vypadávání vlasů, nadměrné ochlupení těla, hlubší hlas, zadržování tekutin v těle, ztráta pružnosti šlach, snížená schopnost koordinace pohybů, mastná pokožka, předčasné ukončení tělesného růstu, zvětšení prostaty, vznik močových a ledvinových kamenů, zvýšená hladina škodlivého cholesterolu, poškození jater, neovlivnitelné hormonální změny. Mnohé uživatele přepadají depresivní nálady, psychický rozklad osobnosti a cesta do psychiatrické léčebny. Výjimkou není rakovina varlat i nádorové bujení na jiných částech těla.

Jde o hru se životem
Vlastnosti mnoha steroidů – podobných hormonu testosteronu – výrazně ovlivňují pohlavní orgány, často způsobují neplodnost. Testosteron vzniká především u mužů ve varlatech, u žen ve vaječnících. Sportovci, kteří nadměrně používají anabolika, mají hladinu testosteronu zvýšenou až čtyřicetinásobně! Někteří dokonce konzumují prostředky vyvinuté pro veterinární medicínu či si míchají ničivé „koktejly“ z různých druhů anabolik. Jsou známy případy, kdy kulturisté denně požili 1000 mg steroidů. Pro porovnání: Vrcholoví sportovci někdejší NDR při „oficiálním dopingu“ z rukou lékařů dostávali denně 20 mg steroidů, ženy o 5 mg méně. Nejužívanějším anabolickým steroidem býval nandrolon (19 – nortestosteron), který se aplikoval pomocí injekce. Mnoho anabolik se však dostává do těla orálně – ústy.
V Polsku letos provedli pokus s laboratorními zvířaty. Vypasené myši, které po dobu půl roku konzumovaly dávky anabolik poměrně odpovídající dávkám užívaných sportovci, umíraly čtyřikrát častěji než myši „bez dopingu“. V poslední době se i na českém černém trhu objevují tzv. falza, která působí na organismus doslova jako jed!

Mozek
U osob, které užívají velké dávky „ koksu“ se projevuje agresivní chování, takže se často dostávají do konfliktu se zákony. Počáteční euforie, dobrá pohoda, tzv. zdravé sportovní nabuzení, se hojně mění v poruchy spánku, patologický nepokoj, paranoiu, halucinace, deprese. Výjimkou nejsou ani sebevražedné úmysly.


Mužská prsa
Muži používající steroidy si mohou způsobit zvětšení prsních žláz, zvýšenou citlivost bradavek. To je způsobeno častou přeměnou testosteronu na ženský hormon estradiol. Navíc přemíra estrogenů vzniklých z nadbytku testosteronu způsobuje zadržování vody v organismu. Je jisté, že mnozí kulturisté tak prostě opuchnou. (Jak jsme se dozvěděli od českých odborníků, například v souvislosti s používáním čtyřkomponentního testosteronu pojmenovaného Omnadren vznikl pojem „omna – lebka“, posměšně „vodnatá hlava.“)

Játra
Nadměrné používání anabolik (zvláště přijímaných orálně, ústy) vede k porušení jaterních buněk a městnání žluče (onemocnění žloutenkou). Nechybí ani tvorba novotvarů jater, postupem času maligních (zhoubných).


Kůže a vlasy
Anabolické steroidy jsou příčinou nadměrného vylučování mazu, což se projevuje nadměrnou mastnotou pokožky. Přitom dochází k ucpávání potních pórů a jejich infekci, což vede k akné, trudovitosti.Kůže ztrácí přirozenou pružnost, ve vazivové vrstvě vznikají trhlinky (strie). Konzumace zmíněných syntetických preparátů urychluje ubývání vlasů, plešatění.


Srdce a cévy
Nepřiměřeně narůstá množství škodlivého LDL – cholesterolu (tzv. zlý; rizikový pro vznik aterosklerózy). Výrazně se zvyšuje arteriální (tepenný) tlak, hrozba onemocnění tepen. U milovníků steroidů přílišný nárůst srdečního svalu a jeho nedokrvení může vést k infarktu.


Prostata a varlata
Nadužívání steroidů vede ke zvětšení prostaty. Zpočátku se někdy objevuje noční pomočování. Později se přidávají další problémy – včetně nepříjemných pocitů zbytků moči v močovém měchýři. V řidších případech se objeví i rakovina prostaty. Užívání velkých dávek látek podobných testosteronu brzdí pravidelné fungování varlat. Anabolika potlačují vývoj a zrání spermií, což může vést až k impotenci. Často dochází ke snížení pohlavní touhy. Jak 21: STOLETÍ informovali naši experti, naopak nadměrnou sexuální stimulaci navozuje nejvíce zneužívaný preparát – Proviron. Ten u mnoha jedinců způsobuje dlouhodobou, vůlí neovlivnitelnou, erekci penisu. (Někdy je velice bolestivá a způsobuje nadopovanému muži i společenské problémy – například při cestování prostředky MHD.)


Kosti
Užívání steroidů před dokončením tělesného vývoje brzdí růst dlouhých kostí. Předčasné uzavření růstových štěrbin vede k zastavení růstu.


Svaly
Nepřirozeně rychlý fyzický rozvoj není v souladu s vývojem kloubů a svalů. Tak dochází k jejich častým pohmožděním.


Anabolika a ženy
U žen, které užívají přílišné dávky steroidů, dochází ke zmenšenému vytváření estrogenů a progesteronu v ovariu (vaječníku). To vyvolává poruchy menstruačního cyklu, namnoze neplodnost. Navíc se objevuje nadměrné ochlupení v místech typických pro muže, zhrubnutí hlasu. Výjimkou není ani plešatění, ba i vymizení ňader, dermatologické obtíže.

Předchozí článek
Další článek
Související články
Člověk je tvor nepoučitelný, zejména co se skladby jídelníčku týká. Jakmile má možnost dopřát si potraviny s vysokým obsahem cukru, soli nebo tuku, nedokáže odolat. Přitom by měl. S každou další porcí si totiž pomalu „ukrajuje“ ze svého duševního zdraví. Metaanalýza zveřejněná v loňském roce v časopise Nutrients je v tomto případě nekompromisní. Strava, které […]
O tom, že kouření škodí zdraví, dnes už nikdo nepochybuje. Zbavit se závislosti však není snadné. Když se to ale někomu přeci jen podaří, jeho tělo se mu za to odvděčí zlepšením jeho zdraví. Některé zdravotní benefity se projeví téměř okamžitě, jiné až po letech, ale rozhodně stojí za to! Podle posledních průzkumů kouří asi […]
Vědci z University of Leeds zanalyzovali zdravotní a stravovací záznamy více než 26 000 žen, aby zjistili, že ty, které se stravovaly vegetariánsky a ze stravy vyřazovaly maso, měly v pozdějším věku o třetinu vyšší pravděpodobnost zlomeniny krčku kosti stehenní než ty, které maso a produkty z něj v průběhu života pravidelně konzumovaly. Důvody, proč […]
Vědeckému týmu pod vedením Katsuhika Hayashiho z Univerzity v Ósace se podařilo stvořit sedm myší, které mají dva otce… avšak žádnou biologickou matku. Jedná se o významný průlom na poli reprodukční medicíny, který by mohl zároveň napomoci při léčbě ženské neplodnosti. „Je to poprvé, co se podařilo vytvořit odolné samičí oocyty ze samčích buněk,“ prohlásil […]
Poznat člověka s poruchou osobnosti, tak zvaného psychopata, může být při prvním setkání obtížné. Je totiž zpravidla dobrým manipulátorem a může působit až altruisticky. Ve skutečnosti však druhé využívá ve vlastní prospěch, protože mu chybí empatie a pocit viny. Může se empatii naučit? Empatií se rozumí schopnost porozumět a vcítit se do toho, co prožívá […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz