Domů     Technika
Přichází éra elektroniky s vlastním rozumem
21.stoleti 22.6.2004

Největší evropský veletrh informačních technologií se otevřel spotřební elektronice a hernímu průmyslu. Je to vítězství, prohra či jen zákonitý vývoj?Největší evropský veletrh informačních technologií se otevřel spotřební elektronice a hernímu průmyslu. Je to vítězství, prohra či jen zákonitý vývoj?

Ještě před několika lety patřilo hannoverské výstaviště v době konání veletrhu informačních a komunikačních technologií CeBIT prakticky pouze odborníkům. Letošní ročník tohoto veletrhu však byl zcela jiný. Kdysi čistě obchodní a kontraktační akce se v průběhu posledních dvou let proměnila v obrovskou „Consumer Show“, kde je možné najít prakticky vše, co alespoň okrajově s informačními technologiemi souvisí.
I přesto, že zájem vystavovatelů v porovnání s minulým rokem mírně poklesl a veletrhu se jich v porovnání s minulým rokem zúčastnilo téměř o 200 méně, zůstává CeBIT se současnými 6 411 vystavovateli největší a nejvýznamnější akcí v oblasti informačních technologií v Evropě. Stejně jako v minulosti nejvíce vystavovatelů pocházelo z Německa (3 419), které bylo následováno Taiwanem (709), USA (222), Velkou Británií (198), Čínskou lidovou republikou (189),  Jižní Koreou (167) a Holandskem (126). Českou republiku na veletrhu CeBIT reprezentovalo 32 vystavovatelů.

Digitální domácnost realitou
Hitem letošního ročníku veletrhu CeBIT byla bezesporu spotřební elektronika. Počínaje neuvěřitelně velkým množstvím rozličných MP3 přehrávačů, herních konzolí, digitálních fotoaparátů a domácích kin či LCD televizorů, až po futuristickou ledničku představující digitální centrum domácnosti.

Moderní „dráťák“?
Zajímavé řešení propojení jednotlivých komponent domácí elektroniky představila německá společnost Devolo. Tato firma poněkud rozvinula technologií přenosu dat prostřednictvím standardních elektrických rozvodů a vyrobila zařízení nazvané MicroLink dLAN Audio, umožňující přenášet pomocí elektrických rozvodů zvuk. Zařízení je vybaveno třemi páry stereo cinchù a dvěma 3,5mm jacky. Funkční tlačítka slouží pro přepínání mezi vysíláním a příjmem. Z toho vyplývá, že jsou  v každém případě potřeba vždy minimálně dvě jednotky. Zdrojem zvuku může být výstup ze zvukové karty, sluchátkový výstup z rozhlasového přijímače či libovolného přehrávače, případně mikrofon. Vstupní jednotka převede vstupní signál na vzorkovací frekvenci 44,1 kHz a zkomprimuje jej do formátu MP3 při datovém toku 192 kbps. Výstupní jednotka následně převede digitální data zpět na analogový signál a odešle do připojeného zařízení, kterým může být prakticky jakýkoliv přístroj s linkovým vstupem, případně aktivní počítačové reproduktory. Podle údajů výrobce je možný bezproblémový přenos až na vzdálenost 200 metrů. Překážkou masivnějšího rozšíření tohoto zařízení však pravděpodobně bude jeho cena – za jeden adaptér totiž v současné době zaplatíte téměř 5000 Kč. 

Víc než televizor
Televizní přijímač, jako centrum zábavy a komunikace, představila společnost Siemens. S technologií domácí zábavy Surpass (Surpass Home Entertainment Solution) mohou poskytovatelé DSL služeb nabídnout uživatelům celou škálu on-line služeb prostřednictvím televizorů, a to včetně filmů, hudebních klipů či on-line her. V nabídce dále figuruje rovněž připojení na internet, e-mail, zasílání SMS/MMS zpráv a videotelefonie. Nabízené služby zahrnují jednoduché ukládání televizních programů přímo z elektronického průvodce programem (Electronic Programme Guide – EPG), díky čemuž lze shlédnout zmeškané programy. Služba „Walled Garden” umožní zpřístupnit definovanou oblast na internetu určité skupině uživatelů, např. dětem. Pro využití aplikací je třeba mít zvláštní přídavné zařízení, které se připojí k lince DSL. Připojí se tak televizor a v případě potřeby i další přístroje, např. počítač nebo telefon. Všechny on-line služby jsou nabízeny na bázi internetového protokolu TCP/IP.

Bezpečnost především!
Jednou z oblastí, která na letošním ročníku veletrhu CeBIT významně vynikala, byla v každém případě bezpečnostní problematika. Ať již to způsobila hrozba šířících se počítačových virů, světového terorismu, hackerské aktivity či všeobecná paranoia – producenti bezpečnostních řešení i zákazníci jsou navýsost spokojeni. Nabídka je široká a poptávka přiměřeně okolnostem vysoká.  

Chytrá klíčenka
Několik bezpečnostních řešení typu „vše v jednom“ představila také italská společnost Eutron Infosecurity. Jedním z nich je např. zařízení nazvané CryptoCombo – USB klíčenka – kombinující v sobě elektronický klíč určený pro autentifikaci uživatele či šifrování dat a velkokapacitní datové médium s kapacitou až 512 MB. Jiné zařízení tohoto výrobce, nazvané SIMPocket Combo, představuje podobné zařízení, avšak s tím rozdílem, že obsahuje čtečku SIM karet a karet typu SmartCard.

Ještě chytřejší klíčenka?
USB zařízení kanadské společnosti Memory Experts International se dají označit za nejlépe zabezpečená záznamová zařízení na trhu. Klíčenky ClipDrive Bio s kapacitou od 64 MB až do 4 GB i miniaturní přenosné disky Outbacker s možností pojmout až 40 GB dat totiž využívají biometrickou ochranu před neoprávněným přístupem, a to prostřednictvím otisku prstu uživatele. Kromě biometrické ochrany dat tato zařízení navíc využívají šifrovací protokol AES, což zajišťuje vícestupňovou ochranu citlivých dat uložených na těchto médiích. Databáze všech přístupových hesel a otisků oprávněných uživatelů je uložena v zabezpečené části přenosného zařízení a nikoliv na hostitelském počítači, což zajišťuje vysokou mobilitu při zachování vysokého zabezpečení dat – v případě odcizení tohoto zařízení neexistuje prakticky žádná možnost, jak získat přístup k uloženým datům.

Heslem je vaše tvář
S tímto sloganem prezentovala své bezpečnostní řešení izraelská společnost RECOGNIX, která je známa především jako svými aplikacemi v oblasti biometrie a zpracování obrazu. Prezentované řešení představovalo zabezpečení pracovní stanice spočívající v identifikaci oprávněného uživatele prostřednictvím obrazu obličeje sejmutého pomocí webkamery. Z celkem pochopitelných důvodů byl vystavující personál na tomto stánku na technické informace o tomto softwarovém produktu více než skoupý, ale i ze standardní obchodní prezentace se dalo lecos pochytit. Administrátor pracovní stanice zachytí prostřednictvím webkamery obraz obličeje oprávněného uživatele, přičemž tento proces trvá přibližně 30 sekund. Poté je obraz zpracován a je vytvořena databáze statických i dynamických prvků, prostřednictvím kterých lze uživatele později identifikovat. Zajímavé je, že systém uživatele rozpozná i v případě změny barvy vlasů (např. při užití paruky) nebo nasazení či sejmutí brýlí, což bylo možné na místě ověřit v praxi. Vlastní rozpoznávací proces přitom trvá pouze několik málo sekund.

Střípky nejen pro profesionály…
Na své si ovšem na letošním ročníku veletrhu CeBIT přišli laici i odborníci z různých oblastí, kteří se mohli setkat i s technologiemi, přicházejícími mezi spotřebitele rovnou z vývojových laboratoří…

Skenování 3D předmětů?
Robustní 3D skener, určený především pro použití v průmyslu, medicíně, architektuře a animaci, představila společnost Konica Minolta, a to pod označením VI-910 3D Digitizer. Toto zařízení, jehož hmotnost je přibližně 11 kg a které je konstruováno i pro použití v terénu, umožňuje barevné skenování trojrozměrných objektů, a to s využitím laserové technologie. Integrovaný dotykový panel, LCD displej a možnost použití až 128 MB paměťové karty umožňují pořizování vizuálních dat a jejich uchování do doby, než je bude možné dále zpracovat. Skenování je možné ve dvou režimech – v režimu FAST se průměrná doba skenování pohybuje okolo 0.3 sekundy, v režimu FINE tato doba činí asi 2,5 sekundy. Jednotka skeneru je dodávána s CCD snímačem pracujícím v rozlišení 640 x 480 bodů, čtyřmi rotačními filtry (R, G, B a 3D) a třemi výměnnými objektivy – o ohniskové vzdálenosti 25, 14 a 8 mm. Vestavěné programové vybavení Konica Minolta Polygon Editing Tool umožňuje automatické pořizování, zpracování a spojování 3D obrazových dat, která mohou být pořízena z různých úhlů záběru. Kromě vlastního datového formátu vyvinutého společností Konica Minolta umožňuje tento software import dat ve formátu STL. Export dat je pak možný např. ve formátu DXF, STL, Wavefront OBJ, SOFTIMAGE a VRML.

Mobilní kancelář v kapse
Nový inteligentní mobilní terminál, spojující výkon notebooku s praktickým provedením mobilního telefonu, představila společnost Samsung Electronics.
Zařízení SGH-i700 je založené na operačním systému Pocket PC Phone Edition společnosti Microsoft, obsahuje Pocket Office pro pracovní potřeby, Windows Media Player pro přehrávání multimediálních souborů a MSN Messenger pro rychlé zasílání zpráv. Díky podpoře bezdrátových sítí WLAN (802.11b) se mohou uživatelé snadno připojovat k internetu. Zařízení disponuje i vestavěným digitálním fotoaparátem s rozlišením VGA a otočným objektivem. 

Virtuální klávesnice
Pokud často využíváte svůj PDA nebo notebook ke psaní na cestách a chybí vám na cestách standardní klávesnice plné velikosti, nezoufejte. Korejská firma EigerNet představila virtuální klávesnici, která je navíc vybavena i rozhraním Bluetooth. O zobrazení, či spíše projekci klávesnice na prakticky jakoukoliv rovnou nereflexivní plochu, se stará červený diodový laser. Virtuální klávesnice je viditelná při osvětlení od 1000 do 5000 lux s tím, že ideální pracovní osvětlení je kolem 1800 lux. Napájení klávesnice zajišťuje lithium-ionový akumulátor, jehož kapacita dostačuje až na 3 hodiny nepřetržitého provozu. Podporovány jsou operační systémy PalmOS, Windows a Symbian.

Související články
Věda se spojuje, aby byla silnější. Němci to pochopili už před první světovou válkou, když vznikla Společnost Maxe Plancka. V Česku vědecké klastry a interdisciplinární instituce začaly vznikat teprve nedávno, ale výsledky se už dostavují. Svoje interdisciplinární instituce má už každé významnější město, například Praha, Brno, Ostrava. Před devíti lety myšlenka spojit tři vědecká centra […]
Informační a komunikační technologie se staly základním stavebním kamenem, který formuje naše každodenní životy i způsob, jakým pracujeme a podnikáme. Od prvních počítačů až po současné cloudové služby a umělou inteligenci prošla oblast ICT zásadní proměnou. Pojďme si posvítit na to, kde všude se ICT technologie využívají.  Co je ICT?  ICT je zkratka pro informační […]
První ložiska, tedy součásti, které snižují tření, lidstvo využívalo už v antice. A vývoj stále pokračuje. Na moderních hydrostatických ložiscích pracují odborníci na tribologii z Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně. Přišli na to, jak udělat ložiska energeticky až o pětinu úspornější.   Využití by vylepšená technologie mohla najít ve velkých obráběcích strojích, divadelních točnách […]
Celoevropský společný podnik EuroHPC (EuroHPC JU) vyhlásil výběrové řízení na dodavatele nového kvantového počítače konsorcia LUMI-Q, který bude umístěn v České republice a propojen se superpočítačem KAROLINA. Národní superpočítačové centrum IT4Innovations, které je součástí VŠB – Technické univerzity Ostrava, se tak stane domovem prvního českého kvantového počítače. Kvantový počítač konsorcia LUMI-Q bude založený na supravodivých […]
Společnost OpenAI na sklonku ledna značně pozměnila „pravidla hry“. Ze svých zásad totiž odstranila zákaz týkající se poskytování umělé inteligence armádám. Proč? Kvůli prevenci! Spolupráci s Pentagonem navázalo „dítko“ Elona Muska a Sama Altmana v polovině ledna, a to konkrétně v oblasti kybernetické bezpečnosti. Projekt, do kterého společnost prozatím zapojila je však ryze preventivní – […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz