Domů     Zajímavosti
I vědci podvádějí!
21.stoleti 21.1.2004

Podvádět je lidské a tato vlastnost není cizí ani takovým mozkům, jakými disponují známé vědecké kapacity. Podívejme se zblízka na podvody, které zahýbaly odborným světem i veřejností.Podvádět je lidské a tato vlastnost není cizí ani takovým mozkům, jakými disponují známé vědecké kapacity. Podívejme se zblízka na podvody, které zahýbaly odborným světem i veřejností.

PODIVNÝ KMEN TASADAJŮ
V roce 1971 objevil Manuel Elizalde, filipínský ministr vlády, malý pravěký kmen, žijící v naprosté izolaci na ostrově Mindanao. Tito lidé, Tasadajové, mluvili podivným jazykem, používali kamenné nástroje, žili v jeskyních, nosili šaty z listí a urovnávali rozporné záležitosti jemným přesvědčováním. Milovali se, neválčili a stali se vzory nevinnosti, vzpomínkami na ztracený ráj. Objevovali se v hlavních zpravodajských g relací televizí, psal o nich National Geographic, stali se tématem velmi úspěšných a dobře prodávaných knih, navštívil je Charles Lindberg a Gina Lollobrigida. Antropologové se pokusili získat více informací a tím i zasvěcenější pohled, ale prezident  Marcos vyhlásil 45 000 akrů území Tasadajů za rezervaci a uzavřel ji všem návštěvníkům. Poté, co byl Marcos v roce 1986 sesazen,  přijeli do rezervace dva novináři a shledali, že Tasadajové žijí v domech, obchodují s místními farmáři, nosí Levi’s trika a mluví rozpoznatelným místním nářečím. Tasadajové vysvětlovali, že pod nátlakem Manuela Elizaldea se přestěhovali do jeskyní, oblékli se do listí a účinkovali pro televizní kamery. Elizalde, který uprchl ze země v roce 1983, vzal s sebou i miliony patřící nadaci, založené na ochranu Tasadajů. Zemřel v roce 1997.

ZÁHADA PILTDOWNSKÉHO ČLOVĚKA
Piltdownský podvod – odhalený před 50 lety – nebyl ani nejzlomyslnější, ani nejhloupější vědecký podvod, který byl kdy zmanipulován, ale skutečností je, že každý o něm někdy slyšel. Eoanthropus dawsoni neboli Piltdownský člověk, byl nalezen v lomu na štěrk v Piltdownu v Sussexu v roce 1912 Charlesem Dawsonem a po čtyřicet let byl se svou obrovskou lidskou mozkovnou a opičí čelistí vystaven v nynějším Natural History Muzeum v Londýně jako příklad »známého chybějícího článku« mezi lidstvem a jeho předky – primáty. Avšak 21. listopadu1953 ho vědci označili za hrubý padělek, u kterého došlo ke spojení lebky moderního člověka a orangutaní čelisti, a rozhodli, že celý soubor fosilních fragmentů z Piltdownu, který také zahrnoval směšnou prehistorickou kriketovou pálku, byl někým podvržen. „Piltdownský případ má mnoho příčin,“ říká Chris Stringer, šéf oddělení lidského původu londýnského Přírodovědného muzea. „Je to stále ještě nerozluštěná záhada: nevíme najisto, kdo to udělal, jak to udělal, proč to udělal. Zůstává to tajemstvím. Myslím si, Že jsme ušli dlouhou cestu, abychom sestavili pravdivý příběh, ale nemáme ho ještě úplný.“ Jisté je, že všechno, co bylo nalezeno v lomu na štěrk, tam bylo podvodně umístěno, a to skutečným odborníkem.

VELKÝ SKANDÁL KOLEM IQ
Sir Cyril Burt, profesor psychologie na University College v Londýně, použil studie dvojčat k tomu, aby dokázal, že IQ bývá většinou zděděné. Byla to největší studie svého druhu, a tak celý vědecký svět přijímal jeho odborné výpočty. Byl také jedním z duchovních otců speciálních testů, které  určovaly dětem jejich dráhu na střední škole. Po Burtově smrti v roce 1971 byli badatelé šokováni, když shledali, že některé části z klíčového výzkumu týkající se IQ byly podvrženy. „ Údaje zanechané profesorem Burtem si prostě nezasluhují naši vědeckou pozornost,“ prohlásil jeden z nich. Spor pokračuje i dnes diskuzemi o rozsahu podvodu, ale někteří odborníci prohlašují, že si Burt vymyslel nejen část údajů, ale dokonce i jména bádajících asistentů.

PODVODNÍK V BELLOVÝCH LABORATOŘÍCH
Jan Henrik Schön, mladý vědec z Bellových laboratoří v New Jersey, publikoval pět článků v Nature a sedm v časopise Science v letech 1998 až 2001, které pojednávaly o perspektivách elektroniky. Objevy byly těžko pochopitelné, ale Schön byl viděn svými vrstevníky jako stoupající hvězda. V roce 2002 odborná komise shledala, že si upravil výsledky svých výzkumů přinejmenším v 16 případech. Schön, kterému bylo jen 32 let, řekl: „Musím připustit, že jsem udělal různé chyby ve své vědecké práci a hluboce jich lituji.“ Nature mu také uveřejnil toto prohlášení: „ Opravdu věřím, že dosažené vědecké výsledky jsou reálné, a jejich hodnotu chci prokázat. “ Více už nepromluvil a jeho teorie byly prohlášeny za bezcenné.

PODVOD S POSELSTVÍM BOHA
V roce 1726 Johann Beringer z Würzburgu publikoval nálezy pravěkých fosilií s takovými detaily jako ještěrky se zachovalou kůží, ptáky se zobáky a s očima, pavouky se svými pavučinami nebo kopulující žáby. Jiné kamenné otisky nesly hebrejské nápisy označující Jehovu jako jediného Boha. Věřil, že jsou přírodními výtvory »umělé vnitřní síly« Země a jejího anorganického světa, který nám tak dává na vědomí, že jej stvořil Bůh. Tyto myšlenky také publikoval  ve své knize. Bohužel tyto kameny byly nastrčeny jeho zlomyslnými kolegy. Nálezy se staly známými jako lügensteine neboli »lživé kameny«.

NĚCO ZA NIC
Auta, která jezdí na vodu, fúze strojů, které vyrábějí více energie než samy spotřebují, jsou jádrem fantazie vynálezců a ti neustále přicházejí s něčím novým. Charles Redheffer z Philadelphie vydělal pořádný balík peněz s věčně se pohybujícím strojem (perpetuum mobile), který veřejně předváděl. V roce 1813 ho vzal do New  Yorku, kde stovky lidí  zaplatily po dolaru, aby  si mohly tento zázrak  techniky prohlédnout. Opravdu to tak vypadalo, že se stroj sám otáčí. Nakonec skeptici odstranili falešné dřevěné kryty a našli hnací řemen, který procházel zdí do podkroví, kde  nějaký muž otáčel klikou.  Ale sen pokračuje. V roce 1984 v USA  představila stanice CBS News jako hlavní  bod zpráv »energetický stroj« od Joea New mana, který je revolučním zlomem v technice a dokáže vyrábět nekonečně dlouho elektřinu. Autor o svém vynálezu prohlásil: „Postav si do svého domova můj stroj a už nikdy nebudeš muset platit účty za elektřinu. “ Dost hlupáků mu naletělo a poslalo předem i nemalé finanční částky. Vše se ukázalo jako podvod a lidé na celém světě stále dostávají účty za elektřinu.

PŘÍPAD KRYPTON
V roce 1999 triumfující tým z Lawrence Berkeley National Laboratory v Kalifornii bombardoval vedení úžasnými zprávami o nálezu vysokoenergetických částeček kryptonu a pak oznámil, že našli supertěžký prvek 116 a navíc také prvek 118. Americký tajemník pro energii Bill Richardson to nazval »úžasným objevem, který otevírá dveře k dalšímu proniknutí vědy do struktury atomového jádra..« V roce 2002 byly oba objevy staženy a také fyzik Victor Ninov byl propuštěn kvůli falšování údajů, které poskytovaly základ pro klamavá tvrzení.

ÚRODA KRUHŮ
Jednou v noci v roce 1970 se objevily první kruhy v polích jižní Anglie, šířily se světem a byly chutným soustem pro noviny v letních okurkových sezonách. Fenomén kruhů se nevyhnul ani naší republice a rok co rok se můžeme těšit na jejich novu úrodu. Pozorovatelé mluvili o lehkých koulích a pronikavých zvucích nesoucích se přes pšeničná pole, experti sáhli po svých oblíbených »vědeckých« teoriích. Jedna skupina favorizovala tornádo – jako vzdušné víry, druhá navrhovala »řízenou plazmu«, zatímco třetí dokazovala, že ze země vytryskl v oněch místech mohutný geomagnetický proud.  Jiní spekulovali o inteligentních mimozemšťanech a poselství z hvězd, kruhy se dávaly do souvislosti s přísně tajnými vojenskými experimenty či plynnými toxiny pronikajícími půdou. Nakonec, v roce 1991,  se přiznala dvojice kruhových šprýmařů a ukázala tisku, jak jednoduše pomocí provazu přivázaného ke středovému kolíku připravila tento podvod. Nicméně někteří fanoušci záhadologie tomu nevěřili a stále věří v neznámé záhadné síly.

MRTVOLA CIZINCE V ROSWELLU
Hledání mimozemské inteligence je reálné, ačkoliv jsme ji dosud nenašli a pravděpodobně ani ona nenajde v nejbližší době nás. Ale fenomén UFO a stále se množící »autentická« svědectví o mimozemských návštěvnících dosáhly nových rozměrů spolu s rozvojem televizního vysílání. Vše se odehrává jakoby naživo a diváci si labužnicky pomlaskávají, protože jsou doma v pohodlném křesle účastníky nebetyčné záhady. Tento pocit zažívaly i miliony diváků při sledování filmu o pitvě mimozemšťana, který se zabil při havárii létajícího talíře v roce 1947 v Roswellu v Novém Mexiku.  V roce 1995 Americký výbor pro vědecké vyšetřování paranormálních jevů (jakási AktaX) napadl tento snímek a kriticky ho rozebral. Pomocí nejnovějších vědeckých metod prozkoumali stáří filmu, zranění mimozemšťana, způsob uložení jeho orgánů, technické chyby týkající se ohniska kamery a dodatečné umělé sestříhání jednotlivých částí filmu. „Snímek má všechny znaky podvodu,“ konstatovali vyšetřovatelé závěrem.
OBŘÍ VĚDÁTOR TROFIM LYSENKO
Lysenko byl zemědělský odborník, který v roce 1929 prohlásil, že vynalezl »vernalizaci«, tzn. Jak jarovizovat obilí. Zchladil a namočil ozim pšenice, zasadil jej podél jarní pšenice a ohlásil pak, že dosáhl lepší úrody. Ve skutečnosti byla vernalizace stará rolnická technika, při které se ozimé druhy obilí vystavují dlouhodobému působení nízkých teplot nad bodem mrazu, bez nichž by ani nevykvetly. Navíc byl Lysenkův experiment založen jen na jednom poli pšenice v jednom období.  Lysenko své zázračné teorie přenášel i do lidské genetiky a tvrdil, že získané vlastnosti by mohly dědit další generace, např. rodiče, kteří se dají na vzpírání, by si mohli být jisti dětmi s velkými bicepsy. Toto evoluční kacířství je dodnes známé jako lysenkismus.  Jeho teorie byly pošetilé, ale on zastával post ředitele Institutu pro zemědělskou genetiku až do února 1965, kdy komise sestavená z odborníků konečně odhalila dlouhé období podvodných a falešných údajů a deformování vědy.

 

Související články
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro dospělé není život černo-bílý, žijeme v mnoha barvách. Pro dítě se však dělí na dvě poloviny – ženskou a mužskou. Od chvíle, kdy dítě začne vnímat, je pro něj otec zástupcem/modelem jedné poloviny lidstva. A pokud muž chce být skutečným mužem/otcem, musí být i „dobrým tátou“… Role otce před 100 lety byla někde úplně […]
Larvy potemníka moučného, kterému se přezdívá moučný červ, patří mezi potravinové a skladištní škůdce. V domácnostech se s nimi naštěstí, na rozdíl od potravinových molů, setká málokdo. Larvy totiž potřebují velké zásoby potravin, protože se vyvíjejí dlouho. Podle českých vědců by se však v budoucnosti mohly právě ony stát základem našeho jídelníčku. Vzhledem k rostoucí […]
Byla to senzace, když v roce 2003 na indonéském ostrově Flores našli vědci kosterní pozůstatky asi metr vysokého humanoida. Právě kvůli výšce se mu začalo přezdívat hobit. Kdo byli tito lidé ale zač? Trpěli záhadnou nemocí, v jejímž důsledku se zmenšili, jak si experti myslí? Oficiálně jde o člověka floreského (Homo floresiensis), mnohem více se však uchytilo […]
Tuto otázku si položili vědci z Friedrich Alexander Universität v Německu a hledali na ni odpověď. Zkoumání podrobili chemikálie obsažené v tělesném pachu, jejichž koncentrace se liší u kojenců a dospívajících. Malé děti voní rodičům příjemně, jako květiny, zato při zachycení tělesného pachu puberťáků, kteří nepoužili deodorant, sebou nejeden rodič trhne a nakrčí nos. V […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz